Thursday, November 22, 2018

Naim Frasheri (1846-1900) dhe islami

Naim Frasheri u lind ne vitin 25 maj 1846 ne Frasher  te Vilajetit te Janines nga babai Halit dhe nena Emine dhe vdiq ne vitin 20 tetor 1900.

Naim Frasheri 1846-1900
Naim Frasheri eshte poeti me i madh i Rilindjes Kombetare. Ai eshte nder autoret me te njohur te misticizmit islam ku permend "Qerbelaja".

Eshte edhe nje shkrim me titull: "Zot i Madhe dhe i vertet",  Ne librin e tij "Mesime" botuar ne Bukuresht (1894) Naimi e fillon keshtu: "EjvaAllah.." nder te tjera aty shkruan:
 "....Dashuria e Zotit eshte krejt e urtesise. Ata , qe duan Zotin, kerkojne te verteten."

Po ashtu Naimi thote:
"O Njerez! Mos u beni te pa bese, e mos dilni nga urdhi i Zotit."

Keshtu Naimi i lutej Allahut xh.sh.: "Zot i madh e i vertet! Te qofshim fal! Falna urtesin, njerezin, vellazerin, bashkimin, Udhen Tende te drejt. Nxirrna ne drite, mos na ler ne erresire, largona (mergona) nga sharja, vjedhja, zilija e zemerimi, e mos na le kurre ne mundim e te keqe."

Po ashtu nder strofat me te njohura te krijimtaris se tij eshte:

"Kam shume shprese te Perendia
Qe te mos jete keshtu Shqiperia
Po te ndritohet, te lulezohet..."

Po ashtu Naim Frasherit i gjejme edhe kete lutje bere Zotit per Shqiperin: "O Zot! Fali Shqiperise e Shqipetareve qe i falen emrin Tend, gjithe te mirat qe ka ne jete dhe largoi (ruaj, mergoi) nga te gjitha te ligat.Amin!"

Perveç ketyre sa permenda ne lidhje me Naim Frasherin dhe Islamin eshte edhe vepra "Bektashizmi Shqiptar" etj.

Naim Frasherit njohet per vepren "Rregullat e Persishtes sipas metodes se re". Ai shkroj pozin "Kater stinet (Fusuli erbea)" ku ndikim jo te vogel tek ai kan pasur vargjet e Sadi Shirazit etj.

Me pas ai shkroj "Enderrimet, (Tehajulat)". Pervec ketyre, vepra me e njohur e Naim Frasheri eshte poema "Bageti e Bujqesi".
Nder veprat e tjera jane: Kavaidi farisijje.. (Rregullat e gjuhes Pers. Naimi eshte i pari qe shkroj gramatiken e gjuhes perse duke u bazuar ne rregullat gramatikore te gjuheve te tjera), "Kater stinet 
Fusuli erba), Lulet e Veres, Parajsa dhe fjala fluturake, Iliada e Omerit, Historia e Skenderbeut, Deshira e vertet e shqiptareve etj.

Pergatiti
Gezim KOPANI

V/O: Materiali eshte ne punim...


Ketu mund te lexoni disa thenie te Naim Frasherit: Thenie nga Naim Frasheri

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com