Wednesday, July 12, 2017

Mbi debatin e prezences se myslimaneve ne plazhe

Se pari islami eshte fe universale dhe publike. Ate mund ta praktikoje çdo kush. Kur individi (myslimani) gabon nuk do te thote qe gabon islami por individi. Mire do ishte qe te kishte plazhe per myslimanet (me sa di une, nuk ka) i cili te jete i aksesueshem per te gjitha shresat e myslimaneve.

Plazhet ne Shqiperi jane plazhe publike dhe si te tille a cenon parimet islame?

Nese plazhi eshte publik mendoj aty marrin pjese masa e gjere qofshin mysliman praktikant apo jo, qytetar, gege apo toske, Shqiptare apo Gjerman, i ri apo i moshuar. Nese ndodheni ne nje plazh publik do e mos do perballeni me konstraste nga me te ndryshmet. Sa i perket parimeve islame mire do ishte te kishte plazhe per myslimanet dhe do ishte mire ato qe kane mundesi  te punonin ne kete drejtim. Besimi eshte individual dhe ka te bej mes individit dhe Zotit si dhe me nivelin e dijes apo menyres se si nje mysliman/e e praktikon islamin.

Sinqerisht nuk arri ta kuptoj nje qe merr familjen apo bashkeshorten dhe e vendos ne nje çader ushtrije mes nje plazhi publik. Pse e ben kete veprim? Myslimani a nuk i ben veprat per Zotin? Pse duhet patjeter te behen keto veprime keshtu qe te tjeret te thone: Ky eshte mysliman tamam apo per te demtuar imazhin e myslimaneve? Nese ka qe e bejne pa ndonje objektiv , thjeshte per te shkuar ne plazh , kjo do te thote qe xhamit duhet te punojne me shume ne mesimin e te jetuarit te islamit.

Mund te kete nga ato qe plazhin publik e konsiderojne normal. Cfare do bejme ti ndalojme? Kete nuk e bejme dot , pasi ai/ajo e ka marr kete pergjegjesi dhe do pergjigjen para Zotit dhe jo para njeriut.

Pergezoj gazetarin qe shqetesohen per kontraste te tilla por shikoj qe edhe ajo ka nevoj te mesoj disa terma te islamit. Nuk duhet ngaterruar mbulesa islame pra hixhabin me ferexhen apo burkan. Nga ana tjeter ne si mysliman (per me tepere organet pergjegjese) duhet te shqetesohemi nese kemi nga ato mysliman/e qe bejne gjera jo te mira e per me teper veperimet individuale tia m'veshin islamit.

Sot eshte koha qe te gjithe sebashku komunitetet fetare, media-gazetaret, intelektualet etj te shqetesohemi per rinin dhe jo vetem e cila dita dites eshte edhe me e rezikuar nga veset e liga si; droga, bixhozi etj po ashtu edhe ndaj atyre qe tentojne inponimin e shoqerise te ndonje ideologjie te divijuar. Uroj qe te gjithe sebashku te bashkohemi ne te miren e perbashket per nje islam , shoqeri e Shqiperi te shendoshte.

Korrik 2017

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com