Saturday, October 22, 2016

Liria e besimit ne kohen e Perandorise Osmane 1712 - 1866

Liria e besimit fetare ne prejudhen e Perandorise Osmane 1712-1866

Ne vitin 1712 Sulltani leshon nje Ferman mbi te drejtat e zoterimit te pronave te prifterinjeve te Delvines.

Ne vitin 1736 Porta e Larte leshon Ferman ku Sulltani urdheron mosnderhyrje ne ullishten e nje te krishteri.

Ne vitin 1849 Sulltani nepermjet nje Fermani udheron te rindertohet kisha e e Elbasanit.

Ne vitin 1850 Fermani i Sulltanit udheron ndertimin e Katedrales se Madhe te Shkodres.

Ne vitin 1853 Fermani i Sulltanit udheron prefektin dhe kadiun e Beratit qe te njohe te drejtat e kerkuar nga Mitropoliti i Beratit.

Ne vitin 1856 ne nje Ferman te Sulltanit shkruan: " Meqenese katoliket e Durresit nuk kane nje faltore dhe meqe jane lutur ta nderojne nje kishe, jap lejen qe te ndertohet ne nje vend te pershtatshem, sepse keshtu eshte deshira ime, qe te gjithe qytetaret te gezojne qetesi te plote. Udheroj qe te mos i behet asnje ndalim e pengese dhe te mos iu merret asnje para. Keshtu le ta dini."

Ne vitin 1680 Sulltano leshon Fermanin i cili ndalonte Spahite tu kerkojne taksa arbitrare prifterinjeve te kishes se Delvines.

Ne vitin 1682 Fermani i Sulltanit lejon ndertimin e kishes se rrenuar te Shen Harallambit ne Kamenin te Sarandes.

Ne lidhje me rrethin e Pukes , Konsulli Rus ne Prizren Tomofejev ne vitin 1866 shenon se kishte pare Xhamin e Pukes ku vinin per tu falur myslimane e te krishtere nga Mirdita e Dukagjini. (Ippen; 1903)

"Te shkruash historine me tolerance",Botuar nga Tika, Tirane 2005

Korrespondenca e valiut te Shkodres me Ipeshkvin dhe Konsullin Austro HungarezContact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com