Friday, March 20, 2015

Eklipsi si argument

Eklipsi eshte nje nga argumentet te cilat Allahu xh.sh nepermjet tyre ua terheq vemendjen njerezimit qe te jene te vemendshem ne adhurimet ndaj Allahut xh.sh.

Kemi dy lloj eklipsesh

-Eklipsi i diellit
-Eklipsi i henes

Per te dy rastet falet namazi i eklipsit ose i zenjes se diellit apo te henes. Ai namaz ka dy rekate. Namazi i eklipsit eshte namaz qe e ka praktikuar dhe keshilluar hz.Muhammed a,s.

Kur permendim eklipsin si argument kemi faktin se Allahu xh.sh  tregon fuqin dhe ekzistencen e tij. Shkenca ka pohuar se sikur dielli te ishte me afer tokes, cdo gje do shkaterrohej nga nxehtesia e madhe, dhe e kunderta sikur vetem pak me larg te ishte dielli nga toka cdo gje ne toke do te kthehet ne akull. Po ashtu nese hena do i zinte vendin diellit, ose thene ndryshe driten diellit jeta ne toke nuk do ekzistonte. Pra kush eshte ai qe i mban kaq te perpikt ne vendin e tyre si diellin, henen e shume planete te tjera? Ai eshte Allahu xh.sh!

Allahu xh.sh thote: 

"...dielli udheton per ne kufirin e vete. Ai eshte udhetim i percaktimit te Allahut xh.sh." (Jasin)

Ne disa thenje (hadithe) kemi se eklipsi qe do ndodh ne muajin e Ramazanit eshte nje prej shenjave te kijametit.

Allahu xh.sh thote:

"I paster nga te metat eshte Allahu xh.sh qe krijoi te gjitha llojet , ciftet nga cfare mban toka, nga vete ata dhe nga cfare ata nuk dine. Per ata eshte argument edhe nata, prej se ciles largojme diten, kurse ata mbesin ne terr. Edhe dielli udheton per ne kufirin e vet(ne cakun perfundimtar). Ai eshte udhetim percaktim i ngadhenjyesit, te dijshmit. Edhe henes i kemi  caktuar pozicionet derisa te kthehet ne trajten e harkut. As dielli nuk mund te arrije henen, e as nata  para dites, po secili noton ne nje galaksion." (Jasin 36-40)

Transmetohet nga Aishja r.anha se ne kohen e hz.Muhammedit a.s. ndodhi eklipsi dhe se Profeti bashkoi xhematin dhe fali namazin "Namazin e ekplipsit". H.z.Muhammed a.s. u beri imam. Zgjati qendrimin ne kembe, po ashtu edhe ne ruku e sexhde. Te njejten gje beri edhe ne rekatin e dyte. Me pas mbajti nje fjalim (hytbe) dhe tha: "Me te vertet dielli dhe hena jane argumente te Allahut dhe mbulimi nuk ndodh per shkak te lindjes ose vdekjes se ndonjerit." (Muslimi)

Po ashtu hz.Muhammed a.s. thote:

"Nese mbulohet dielli , ose shikoni eklipsin e diellit , luteni Allahun, beni madherime Atij, falni namaz dhe jepni sadaka." (Muslimi)

Ne nje trasmetim tjeter kemi:

Hz.Muhammed a.s. ishte me shoket e tij ku u zu dielli. Ai nxitoi per tek xhamia. Te gjithe hym ne xhami pas tij. Menjehere hz.Muhammed a.s.u udhehoqi ne nje namaz prej dy rekatesh dhe vazhduam me kete namaz derisa u rishfaq dielli.  (Buhari)

Transmetohet gjithashtu se kur u zu dielli ne kohen e hz.Muhammed a.s. u urdherua qe te thirren njerezit "Es salatul xhamia" dmth namazi ne grup.

Ne nemazin e eklipsit transmetohet se hz.Muhammed a.s "Fali namazin ku kendoi Kur'an me ze dhe kur perfundoi se kenduari tha: Allahu ekber! Zoti eshte me i Madhi! dhe me pas u ul ne ruku, dhe kur u ngrit tha: Semi Allahu limen Hamide, Rabbena ve lekel hamd. Me pas tha: Allahu xh.sh e ka degjuar ate qe falenderoi Ate. O Zoti yne! Gjithe falenderimet jane vetem per Ty! Pas kesaj lutje hz.Muhammed a.s. filloi perseri kendimin e Kur'anit."

Ne lidhje me eklipsin kemi transmetime te tjera qe thone:
"Do te kete dy eklipse diellore ne muajin e Ramazanit pas ardhjes se Mehdiut."

Namazi

Namazi i eklipsit eshte namaz nafile (vullnetar).Sipas transmetimit ky namaz falet me imam. Nuk ka as ezan as ikamet. Synet eshte qe ky namaz te falet nga imami i xhumase. Namazi i eklipsit mund te falet edhe vetem. Sipas Hanefise ky namaz falet pa ze pra vetem me tekbiret. Me perfundimin e namazit imami ben lutje.

Pergatiti:
Gezim Kopani

20 mars 2015


Shenim: Me 20 mars 2015 ne ishujt Faroe te Danimarkes si dhe ne Svalbard te Norvegjise ka ndodhur dhe eshte shikuar eklipsi i plote i diellit.


Shenim: Ne korrik te vitit 2018 ndodhi eklipsi i henes dhe fenomenit te ciles i vendosen emrin "Hena e pergjakur" 

Mbi kete mund te lexoni mrekullin e henes ndodhur ne kohen e Profetit Muhammed a.s.
kliko ketu: Profeti Muhammed a.s. dhe mrekullia e Henes

Djali ne enderr dhe surja Ihlas

Tregohet se dikujt i vdes djali dhe ate nate ne enderr, ai njeri shikon se djali i tij ishte i lidhur me zinxhire dhe po denohej ne zjarrin e xhahenemit. Ky njeri merzitet nga kjo gje  por nuk kishte se
cfare  te bente per ta shpetuar djalin e tij. Ai qante vazhdimisht per kete gje.

Naten tjeter ai e sheh perseri djalin e tij ne ender por kete radhe djali i tij, ishte i lumtur sepse ishte futur ne xhennet dhe po shijonte miresite e tij. Me lejen e Allahut xh.sh ai e pyet te birin sesi shpetoi nga xhehenemi dhe sesi i fitoi keto miresi dhe i biri i pergjigjet:

Ndersa nje njeri qe e lexon vazhdimisht suren "ihlas" po kalonte nga varrezat ku ndodhet edhe varri im, ai lexon tre here suren "ihlas" dhe iua dhuron kete lexim, shpirterave te te vdekurve qe preheshin ne varreze. Si respekt ndaj leximit tre here te sures "ihlas", Allahu xh.sh krijon nje drite te tille e cila nuk krahasohet me miresite qe une fitova.

Wednesday, March 18, 2015

Tuesday, March 17, 2015

Gjuetari dhe zogu

Nje gjuetar kishte zene nje zog ne kurth. Zogu i tha:
"O njeri fisnik! Ti ke ngrene shume viça, qengja e nuk je ngopur, prandaj nuk mund te ngopesh me mishin tim. Me lesho , dhe do t'i jap tre keshilla qe do te te sherbejne shume.
Keshillen e pare do ta jap ne doren tende, te dyten ne kulmin e shtepise, te treten ne peme. Me liro se me keto keshilla do te behesh i lumtru" i thote zogu.
Gjuetari pranoi.
"Keshilla e pare, derisa jam ne doren tende, eshte: Mos beso ne gjerat pa lidhje qe ti thote dikush.
Pasi u lirua nga dora e gjuetarit, ne kulmin e shtepise, tha keshillen e dyte: "Me ate qe ka kaluar, mo u pikello."
Pas kesaj zogu tha: "Ne trupin tim kam nje margaritar i cili peshon dyzet gram. Ti e humbe kete margaritar, sepse nuk  ishte fati yt."
Gjuetari u pikellua.
"Por a nuk te paralajmerove: "Per ate qe kalon, mos u pikello?" tha zogu.
Gjuetari i hutuar erdhe ne vete duke i thene: "Me thuaj keshillen e trete."
Zogu i tha:
"Kur nuk munde ti kuptosh dy keshillat e para, e treta eshte e kote." Ti japesh keshille injorantit, eshte sikur te hedhesh faren ne shkemb."

Nga miresia e vogel tek shperblimi i madh

Tregohet se:

Dikur nje nene e nje udheheqesi islam, ndertonte xhami, spitale, kroje etj. Nje here , duke vizituar nje spital qe ishte duke e ndertuar,  pa ne suvane e murit nje milingone e cila ngulfatej. Ajo e nxori dhe e ktheu ne bar.
Pasi kishte vdekur, e pane duke shndritur fytyra e saj (me nure xhenneti) nga bukuria. 
Tregohet se meleket paskan pyetur njeri tjeterin se si arrit deri ne kete grade?
Njeri nga ato tha: Jo, ne ndertimin e xhamiave, as spitaleve dhe krojeve, por e fitoi per shkak se shpetoi nje milingone.

Thursday, March 12, 2015

Disa fotografi gjate muajit Janar-Shkurt 2015

Disa fotografi te bera gjate disa takime te zhvilluara ne xhamin e Pukes,Fushe-arrez,Shkoder etj. Janar-Shkurt 2015

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com