Wednesday, April 30, 2014

Muaji Rexhep dhe nata e mire Regaib

Sipas kalendarit islam para muajit Ramazan myslimanet jetojne (me ibadet) tre nete te medha te cilat jane: RegaibMiraxh dhe Beraet. Keto tre nete te mira vine gjate  muajit Rexhep dhe Shaban. Keto dy muaj jane muaj te rahmetit dhe meshires. Regaib eshte fjale arabe e cila nder te tjera ka kuptim si Nata e miresive , nata e shperblimit. Gjate muajit rexhep kemi dy nete te mira, naten e mire Regaib dhe naten e mire Isra apo Miraxh. Si ne cdo muaj, edhe ne muajin Rexhep por edhe ne muajin Shaban profeti Muhammed a.s. ka bere dua lutje si dhe ka shtuar punet e mira pasi ka deshiruar qe ta pres muajin e bekuar te Ramazanit me ibadet te larta. Fjala Rexhep vjen prej fjales Ruxhub qe do te thote: dicka e rendesishme ose madheshtore. 
Allahu xh.sh thote:
"Te Allahu numri i muajve eshte dymbedhjete (sipas henes), ashtu si eshte ne librin e Allahut prej dites kur krijoi qiejt dhe token, Prej tyre kater jane te shenjte..." (Et Teube; 36)

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Muaji Rexhep eshte muaji i Allahut te Madheruar.Muaji Shaban eshte muaji im ndersa muaji Ramazan eshte muaji i ymetit mysliman." (Muslim, Taberani etj)
Ne nje trasmetim tjeter kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene:
Nga Enes b.Malik transmetohet se Profeti Muhammed a.s. ne keto muaj thoshte: "O Allahu im! Me bej te jetoj me miresi dhe ibadet muajin Rexhep, muajin Shaban dhe me meshiren Tende me drejto dhe me mundeso duke me futur ne muajin Ramazan." (Ahemedi)
Nes dikush pyet se cfare duhet te bejme ne kete muaj dhe naten e mire Rexheb? Pergjigja eshte: Te bejme duan e profetit Muhammed a.s. e cila eshte: "Allahumme berik lena fi rexheb ve shaban ve beligna ramadan." dmth o Allahu im! na beko muajin Rexheb dhe shaban dhe na mundesi te arrijme muajin Ramazan!" (Ibn Hambel)
Nder adhurimet qe njeriu i afrohet Allahut xh.sh. eshte agjerimi dhe profeti Muhammed a.s. ka agjeruar ne keto dy muaj te shenjte.
Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Kush agjeron nje dite ne muajin Rexhep eshte si ai qe ka agjeruar nje muaj. Kush agjeron shtate dite, i mbyllen dyert e Xhehenemit. Kush agjeron tete dite i hapen dyert e xhennetit. Kush agjeron dhjete dite Allahu xh.sh ia pranon duate e bera . Kush agjeron 15 dite i falen gjynahet e kaluara (gjynahet e vogla). Ne kete nate Allahu i Madheruar e ka vendosur ne anije Nuhun a.s, madje ai ka udheruar popullin agjerimin e kesaj nate." (Taberani)
Allahu xh.sh thote:
"...Pra, mos e ngarkoni (me mekat) veten tuaj ne ata (kater muaj)...." (Et Teube; 36)

Allahu xh.sh. ne kater muajt e bekuar (shenjte)  ne te cilet perfshihet edhe muaji Rexheb , thote mos beni gjynahe. Pra kjo eshte dicka shume e rendesishme per cdo mysliman. 
Tregohet per nje transmetim i ardhur nga Suban r.a. (nje nga sahabet e Profetit) se: "Po ecnim se bashku me te derguarin e Allahut xh.sh. Rruga jone kaloi nga nje varreze. Muhammedi a.s. qendroi perpara varrezes dhe filloi te qante. Lotet qe i rridhnin nga syte po lagnin gjoksin. Une iu afrova dhe e pyeta:
-O i Derguari i Allahut! Perse po qan ? Mos te eshte zbritur ndonje ajet Kur'anor? Ai tha:
-O Suban! Te vdekurit ne keto varreze po denohen dhe une po qaj per gjendjen e tyre. Me pas Profeti Muhammed a.s. shtoi:
- Nese keta do te kishin agjeruar, nje dite nga ditet e muajit Rexheb dhe do te kishin adhuruar Allahun, ne nje nga netet e ketij muaji, nuk do te denoheshin ne kete menyre."
Ne muajin Rexhep bie nata e bekuar e Regaibit dhe nata e bekuar e Israse (Miraxhi) Ne lidhje me naten Rexhep Muhammedi a.s. tregon per udhetimin e tij qe beri gjate nates se Israse ku nder te tjera ka thene:
"Naten e Miraxhit, pashe ne xhennet nje lume, uji i te cilit ishte me i embel se mjalti, me i ftohte se bora dhe era e te cilit ishte me e mire se misku. E pyeta melekun Xhibril: Per ke eshte ky lum?Ai me tha: Emri i ketij lumi eshte Rexheb. Nese dikush nga populli yt ne muajin Rexheb te dergon ty salavat, Allahu xh.sh do t'i jape atij te pije uje nga ky lume."
Pergatiti
Gezim KOPANI 
Hytbe e mbajtur ne xhamin e Pukes
dt. 25 prill 2014

Saturday, April 26, 2014

Friday, April 18, 2014

Xhenneti (parajsa) e Allahut pj.4

Falenderimi i takon Allahut xh.sh, ate e falenderojme dhe vetem nga Ai ndihme dhe falje duhet te kerkojme. Paqja dhe Meshira e Allahut xh.sh qofte mbi hz.Muhammed a.s. dhe te gjithe ata qe pasojne rrugen e tij.


-Do lindin banoret e xhennetit?

Hz.Muhammed a.s. ka thene:
"Nese besimtari do te deshiroje nje femije ne xhennet, mbarsja, lindja dhe mosha e femijes do te jene po ne ate çast, ashtu sic deshiron banori i xhennetit." 

-Kenga dhe muzika ne xhennet

Allahu xh.sh thote: "Dhe diten kur do te ndodhe Kijameti, ate dite ata do te ndahen.E ata qe besuan dhe bene vepra te mira, ata do te jene duke u kenaqur ne xhennet." (Rum,14)

Hz.Muhammed a.s. thote:
"Ne xhennet gjendet nje lume i gjate sa i gjithe xhenneti, ne dy brigjet e te cilit ka virgjeresha qe qendrojne perballe njera tjetres, duke kenduar me disa zera qe i degjojne te gjitha krijesat, te cilat nuk do te gjejne ne xhennet kenaqesi tjeter te ngjashme me te. E pyeten: O Eb Hurejre! Cfare kengesh jane ato? Ai tha: Do jete Insh-Allah, Subhannallah, Elhamdulilah dhe lavderime per Allahun xh.sh"

Hz.Muhammed a.s. thote
"Grate e banoreve te xhenetit do tu kendojne burrave te tyre me zera me te hijshem, te tille qe askush nuk i ka degjuar kurre me pare.

-Banoret e Xhennetit do bejne vizita tek njeri-tjetri

Hz,Muhammed a.s. thote:
Kur banoet e xhennetit te futen ne xhennet, vellezerit do ti marre malli per njeri tjeterin. Shtrati i ketij do te shkoje fer shtratit te atij dhe shtrati i ketij tjetrit do te shkoje afer shtratit te atij tjeterit, derisa te mblidhen bashke. Njeri ti thote shokut te vet: A e di se ku na ka falur Allahu? Ai do i pergjigjet shokut: Ate dite kur ishim ne filan vend dhe i beme Allahut lutje dhe keshtu Ai na fali."

Hz.Muhammed as. thote:

-Banoret e Xhennetit do te vizitojne njeri tjetrin me deve.

Hz. Muhammed a.s. thote:
"Banoret e Xhennetit do te vizitojne njeri tjetrin me kafshe dhe deve. Kjo eshte prej kenaqesive qe do te shijojne banoret e Xhennetit. Ata do te vijne ne xhennet me kuaj qe ndriçojne, ne gojen e tyre  kane mbyllese, dhe nuk nxjerrin jashteqitje, dhe as urine. Ata do ti ngasin derisa te mberrijne aty ku deshiron Allahu. Atje do ti vije dicka si reja ne te cilen ndodhet nje gje qe syri nuk e ka pare dhe as veshi nuk e ka degjuar. Ata do ti thone: Hidh shi mbi ne! Ky shi do te vazhdoje te bjere derisa atyre tu plotesohen deshirat, me mire sesa i kishin deshiruar. Me pas Allahu xh,sh do te dergoje nje ere te pademshme, qe do te perhape dunat e miskut ne te djathte e ne te majte te tyre dhe do te lyeje balluket e kuajve, kyçet dhe kokat e tyre. Nje burre prej tyre ka nje shale kali te mbushur perplot me gjera qe ti ka enda. Misku do te zere ate shale, kalin dhe rrobat. Ai do te ece derisa te mberrijne aty ku deshiron Allahu xh,sh dhe do te hase nje gura, e cila do tu therrase: O rob i Allahut! A ke ndonje gje per ne? Ai do ti thote: Kush je ti? Une jam gruaja dhe dashuria jote, do ti pergjigjet ajo. Burri do thote: Nuk e dija vendin tend. Ajo do te thote: A nuk e di se Allahu ka thene: Askush nuk mund ta dije se cfare kenaqesish jane fshehur per ta (Es Sexhde,7)Burri do thote: Po! Pash Zotin tim! Pas kesaj ai do te qendroj me te per 40 vjeshta, nuk do te kthehet pas dhe as nuk do ti rikthehet ndonje gjeje qe i heq mendjen prej gruas, por do te vazhdoj aty ku ka kenaqesine dhe shperblimin."

Hz. Muhammed a.s. thote:
Ne xhennet ndodhet nje peme nga maja e se ciles dalin veshje dhe prej rrenjes se saj dalin kuaj prej ari, qe shkelqejne dhe kane gojen e mbuluar me perla dhe margaritare..."

-Tregu i Xhennetit

Hz.Muhammed a.s. thote:

"Ne xhennet gjendet nje treg, te cilin do ta vizitojne banoret cdo dite te xhuma. Aty do te fryje era e veriut, e cila pasi te hedhe dheun mbi fytyrat dhe rrobat e tyre, ata do te behen me te hijshem dhe me te bukur. E keshtu ata do te kthehen me te hijshem dhe me te bukur se me pare prane te afermeve, te cilet do tu thone: Pasha Allahun, pasi u larguat nga ne jeni bere me te hijshem dhe me te bukur!"

Ebu Hurejra ne nje rast ka thene: "Lus Allahun qe ta na bashkoje ne tregun e Xhennetit!" Seidi tha: Ka treg ne Xhennet? Ebu Hurejra tha: Me ka treguar hz.Muhammedi a.s. se:
"Kur banoret e xhennetit te zene vendet sipas meritave te puneve tyre, ku do te lejohen per aq sa zgjat dita e xhuma ne dynja. Keshtu ata do te vizitojne Allahun xh.sh i Cili do te zbuloje per ta Arshin e Vet dhe do ti shfaqet atyre ne nje prej kopshteve te Xhennetit, do ti vendose minbera prej drite, prej perle, prej berili, prej margaritari, prej ari dhe minbera prej argjendi. Me pas do te ule banorin me shkalle me te ulet, e atje nuk ka banor te ulet, mbi dunat e miskut dhe kafurit dhe nuk do te mendojne se ata qe jane ulur mbi karrige te jene ulur ne nje vend me te mire se te tyrin. Ebu Hurejra pyet hz.Muhammedin a.s.: A do ta shohim Allahun xh.sh?
Hz.Muhammed a.s. tha: A dyshoni ndopak kur shikoni diellin dhe henen e plote? Ebu Hurejra tha: Jo! Hz.Muhammed a.s. tha: Ashtu nuk do te dyshoni kur te shihni Zotin tuaj. Asnje ne ate tubim nuk do ta lere pa i folur Zoti, duke i thene: O filan, i biri i filanit, a e mban mend diten qe ke bere ashtu e keshtu (duke ju kujtuar disa gjynahe) Banoret do thone: A nuk na ke falur? Allahu xh.sh do thote: Po! Me faljen Time e ke arritur kete shkalle. Ne kete moment do te vije mbi ta nje re, qe do te hedhe si shi nje arome te mire, te cilen nuk e kam nuhatur asgjekundi me pare. Me pas Allahu xh.sh do tu thote: Ngrihuni dhe nisuni drejt nderimit qe kam pergatitur per ju dhe merrni cfare te deshironi! Ata do te mberrijne ne nje treg te rrethuar nga meleke, ne te cilin gjendet gjithcka qe syri nuk e ka pare, qe veshi nuk e ka degjuar dhe qe nuk i ka shkuar as neper zemer ndokujt."

Pergatiti:
Gezim Kopani
Mars 2014

Mbi bardhesin e luleve mbizoteron bardhesia e debores.

Puke 15 prill 2014

Wednesday, April 9, 2014

O njeri !


O Njeri
Nuk e di diten kur do vdesesh,
te pakten dije qe do vdesesh!

Nga hz.Mevlana
Monday, April 7, 2014

Zef Pllumi: S’mundem të flas keq për myslimanizmin

Zef Pllumi ne nje interviste te publikuar ne gazeten Shekulli "Kurrgje me shume se liria " nr.208 , 4 gusht
2007 , fq. 22-23 eshte shprehur:

"Une s'mund te flas keq per myslimanizmin, sepse shoket me te ngushte qe kam pasur ne jete ishin myslimane."Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com