Friday, May 10, 2013

Morali i larte i hz.Muhammed a.s., Pj.2


Disa nga virtytet e Profetit Muhammed a.s. 

- Bujaria e Profetit Muhammed a.s.

Bujaria e dallonte profetin Muhammed a.s. nga njerzit e tjere. Ai bereqetin qe e dispononte thoshte; Eshte bereqet i Allahu xh.sh me te cilin me ka nderuar.
Nje here Muhammed a,s tha:
"Une jam vetem nje shperndares, dhenesi eshte Allahu i Madheruar"
                                                                                 (Muslimi, Zekat, 33)
Aishja r.a. tregon:

Ka ndodhur qe Muhammedi a.s. te mos kete ngrene tre dite me radhe pasi deshironte te ushqente te varferit, dhe vete te qendroj pa ngrene. ( Iben Maxhe)

- Profeti Muhammed a.s. nuk e pelqente lipjen 

Muhammed thoshte: "Sigurisht qe eshte me e dobishme e me e bekur se lipja qe dikush prej jush te marr nje litar, te shkoje per dru, t'i sjelle e ti shese e , keshtu Allahu xh,sh ta ruaje ate nga veteposhterimi duke u zgjatur doren njerezve!" (Buhari)

Nje ensare shkoi te Muhammedi a.s. per ti kerkuar lemoshe.
Profeti e pyeti:
A ke gje ne shtepi?
Po, kam. Mbi gjysmen e saj fle, e me gjysmen tjeter mbulohem. Vec saj kam edhe enen per te pire uje.
Profeti i tha: "Ngreu e silli ketu keto qe permende!"
Enseri ia sjell. Profeti a.s. iu kthye te pranishmeve:
A ka kush qe deshiron t'i bleje keto?
Njeri tha: Une i blej per nje derhem!
Profeti a.s. pyeti tre here Me pas doli nje dhe tha: Une jam me shume. Nje tjeter tha: "Une i marr per dy derheme!"
Muhammedi a.s. ia dha atij sendet per dy derheme, pastj derhemet ia dorezoi pronarit te sendeve dhe e porositi: "Me nje derhem blij te ngrena per femijet, ndersa me derhemin tjeter blij nje litar, shko per dru dhe shiti dhe keshtu perkushtohu."
 Pas dy javesh enseri i tregon hz.Muhammedit a.s. se me punen e tij kishte fituar 10 derheme, me nje pjese te cilave kishte blere veshje per femijet dhe me pjesen tjeter te ngrena. Me kete rast hz.Muhammedi a.s. tha:
"A me mire te jetosh me djeresen e ballit, a me mire te dalesh diten e kiametit para Allahut xh.sh me vulen e lipsarit ne balle?" (Ebu Davud)

- Thjeshtesia e Profetit Muhammedit a.s.

Muhammed a.s. ka thene: "Ato qe sillen me thjeshtesi ndaj vellait mysliman, Allahu xh.sh e larteson ate. Ato qe mburren Allahu xh,sh do ti ul!" (Taberani)

Muhammed a..s i bente vizite te semureve dhe kur i vizitonte ato ai u jept shprese. Tregohet nje rast ku qe semur nje femije nga hebrenjte. Profeti a.s. i shkoi per vizite ne shtepi dhe pasi e pyeti per shendetin duke i dhene shpres per sherim, kalojne ne diskutim islam ku e fton te behet prej femijeve mysliman. Femija shikon te atin i cili i thote: "O bir, bej si te te thote Profeti! Dhe femija u be mysliman" (Buhari)                                                                                                         
Ky reagim erdh si rezultat i sjelles qe tregoj profeti Muhammed a.s. duke bere vizite nje femije te semure i cili nuk ishte prej familjeve myslimane.

- Profetit a.s. nuk i pelqente levdatat

Kur njerzit e lavderonin Muhammed a.s. atij nuk i pelqente dhe u thoshte: "Mos me lavderoni mua si krishteret Isane, te birin e Merjemes! Pa dyshim, une jam robi i Allahut! Me quani robi dhe i derguari i Allahut!" ( Enbija: 48, Buhari)

Nje dite per person shkon tek Muhammedi a.s. per vizite. Kur i del perballe Muhammedi a.s. ai, nga emocionet, filloj te dridhej. Muhammed a.s. e shikon sikletin e mysafirit dhe i thote:
"Qetesohu! Une, jam i derguari i Allahut ! Une jam biri i nje gruaje kurejshe qe ka ngren buke thate!"
                                                                                        (Iben Maxhe, 30)

- Profeti Muhammed a.s. ishte njeri i drejte

Tregohet se nje here nje grua nga fisi Mahzum kishte vjedhur. Per shkak te rrethit qe ajo kishte, Paria e Mekes deshen qe ajo te mos ndeshkohet, kjo gje solli reagime derisa sa vendosen ti dergojne profetit Muhammed a.s. Usama b. Zejdin i cili i tregon ngjarjen.
Pasi e degjoi Muhammedi a.s. tha: "Paraardhesit tuaj, per shkak te ketyre anesive u shkaterruan. Ata zbatonin ndeshkimet me te rende mbi te varferit, ndersa te pasurit dhe njerezit me emer nuk i denonin fare!" ( Buhari)

Tregohet se profeti Muhammed a.s. kishte nje borxh. Nje dite paraqitet tek Muhammedi a.s. per tia marr borxhin. Si te gjithe beduinet qe ishin te rende ne sjellje, edhe ai u soll rend me Profetin a.s. gje qe shkaktoi kunderpergjigje nga shoket e Profetit dhe shoket i than beduinit:
Turp te kesh! A e dini se me ke po flet?
Mirepo beduini, pa e care koken per ta, vazhdoi ne te veten duke thene:
Une erdha vetem per te kerkuar hakun tim!
Atehere nderhyri Muhammedi a.s. qe u tha keshtu shokeve:
"Ju duhet te mbanit anen e tij se ky njeri kerkon te drejten e vet!"
Pas kesaj, Profeti i dergon fjale Halve binti Kajsit t'i dergonte hua disa hurma me te cilat i pagoi borxhin beduinit, si dhe i dha per te ngrene.
 Atehere beduini i thot Muhammedit a.s.:
"Ti ma pagove hakun ne nje menyre shume te mire. Allahu ta shperblefte me te mira!"
Muhammedi a.s. i tha:
"Ja, kjo eshte nje pune e mire! Njerezit qe mbajne anen e atij qe ka te drejte, jane me te dobishemit nder njerez! Nuk ka te ardhme ajo shoqeri ku i dobeti nuk mundet ta marre te drejten e vet pa e lenduar kush!"
                                                                                (Iben Maxhe)

Pergatiti
Gezim Kopani

Hytbe e mbajtur me; 29.03.2013

Ju mund te lexoni me shume mbi jeten e Profetit duke klikuar ketu: Jeta e Profetit Muhammed a.s.

Kontakt

Kontakt: e-mail: gezimi_01@hotmail.com

Contact Form

Name

Email *

Message *

Translate