Friday, March 22, 2013

Morali i larte i Profetit Muhammed a.s., pj.1


Disa nga virtytet e Profetit Muhammed a.s. 


-Morali i larte i profetit Muhammed (paqja dhe meshira e Allahut qofte mbi te)

Muhammed a.s. eshte shembulli me i perkryer i njerezimit. Muhammed a.s. ne nje kohe te shkurter arriti te permosoj jeten e arabeve, per te kaluar me vone ne permisimin e jetes ne fise e kombe.

Ne saj te shembullit dhe moralit te lare Profeti Muhammed a.s. shume shpejt arriti te kete shume ndjekes dhe pasues pasi ai zoteronte moralin me te lart, me te paster.

Allahu xh.sh. thote:

"Ju e kishit shembullin me te larte ne te derguarin e Allahut..." (El-Ahzab: 21)

Gjithashtu Allahu xh.sh. thote:

"Pa dyshim, ti (o Muhammed) ke nje moral te larete." (el-Kalem: 04)

Kur eshte pyetur hz.Aishe mbi moralin e hz. Muhammedit a,s, ajo ka thene: "Morali i hz. Muhammed a..s ishte Kur'ani!"  (Ahmedi )

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Mua me edukoi Allahu dhe edukaten ma beri te bukur."

Nese myslimani deshiron te kete nje pike referimi per permisiin e moralit te tij, ai le ti referohet Muhammed a.s. Po nese do shikojme edhe me tutje, atehere morali i lart i Muhammed a.s. eshte ngritur ne shkallen me te larte vetem duke u drejtuar nga Kur'ani.

- Ndershmeria e profetit Muhammed a.s.

Ai ishte shembulli me i bukur i ndershmerise. Per kete Muhammedit a.s. i vendosen emrin "Emin" dmth i besueshmi.
Tregohet se nje dite Muhammed a.s. kishte mbledhur fisin e tij ne malin "Safa". Nder te tjera ne predikimin e tij ai ua kishte bere kete pyetje: "Sikur t'u thosha se pas kesaj kodra po vjen nje ushtri armike, a do te me besonit?" Te pranishmit thane: "Po! Pasi ti o Muhammed kurre s'ke thene genjeshter."

Tregohet se nje rast nje person i quajtur Haris b. Amir kishte thene: "O Muhammed! Vallahi ti kurre s'na ke genjyer ne, por nese bejme si thua ti, e humbim poziten tone, prandaj nuk besojme."

Muhammed a.s. porosit keshtu : "Mos hiqni dore nga ndershmeria sepse ajo shkon me te miren. Te ndershmit dhe te miret e kane vendin ne xhennet. Largohuni prej genjeshtres sepse genjeshtra shkon me te keqen. Ata qe genjejne dhe ata qe bejne keq, e kane vendin ne xhehennem!"
                                                                                       

- Bujaria e Profetit Muhammed a.s.

Ai dallohej per bujarin e tij. Nese dikush i kerkonte dicka, ai asnjehere nuk e kthente duar bosh madje thoshte: "Une jam vetem nje shperndares sepse dhenesi eshte vetem Allahu xh.sh" (Muslim, Zekat)

Tregohet se nje dite nje shok (sahabat) kishte vendos ti dhuronte Profetit Muhammed a.s.nje pal rroba / stof te ri, per te cilen Profeti Muhammed a.s. kishte nevoje. Teksa po ia dhuronin nje sahab tjeter qe ndodhej pran tha:
"Sa rrobe e bukur!" Ka mjaftuar vetem kjo fjali qe Profeti Muhammed a.s. tia dhuronte atij.

Shume here Profeti Muhammed a.s. qendronte pa ngrene vetem qe te ndihmonte te varferit . Ne lidhje me kete Aishe r.a. thote: " Ka pas raste qe Muhammed te qendroj edhe tre dite pa ngrene pasi deshironte te ndihmonte te varferit."
                                                                                (Ibn Maxhe)
- Meshira e Profetit Muhammed a.s.

Ai ishte i mbushur me meshire. Ai shquhej per meshiren e tij. Meshira perfshinte cdo aspekt te jetes madje edhe gjallesat e tjera.

Profeti Muhammed a.s. ka thene
"Atyre qe tregojne meshire, edhe Allahu xh.sh u tregon meshire; tregoni ju meshire per ata qe jane ne toke , qe edhe ata te qiellit te tregojne meshire per ju!"
                                                                                     (Ebu Davud)

Gjithashtu hz. Muhammed a.s. thote: "S'ka meshire per ate qe s'ka meshire!" (Buhari)

"Nje here Profeti Muhammed a.s. kishte hyre ne bahçen e nje sahabi. Kur hyri ne bahçe shikoj nje deve. Deveja renkoi dhe nga syt nisin ti rridhnin lote. Nga dhembshuria qe pati hz.Muhammed a.s. iu afrua dhe ia fshiu lotet.  Deveja ishte e pangopur dhe barkun e kishte pete dhe i kishte dal kurrizi. Me pas Muhammedi therriti:
"Kush eshte pronari i kesaj deveje?"
Nje ensar u pergjigj: "Une jam, o i derguari i Allahut!"
Muhammedi a.s. tha: "A s'ke frike Allahun per te drejten e kesaj deveje qe te ka dhene? Kjo kafshe m'u ankua per ty se e mundon shume me pune dhe e le pa ngrene!" (Ahmed)

Pergatiti: 
Gezim Kopani

Hytbe e mbajtur me 22.03.2013


Ju mund te lexoni me shume mbi jeten e profetit Muhammed ketu: Jeta e Profetit Muhammed a.s.
Kontakt

Kontakt: e-mail: gezimi_01@hotmail.com

Contact Form

Name

Email *

Message *

Translate