Saturday, December 22, 2012

Gur i vjeter ne varrezat e Kabashit Puke

Marrezat myslimane te prejudhes Osmane kan disa vecanti pasi, ato dallojne nga njeri tjetri. Varrezat e kesaj prejudhe dallohen nga disa gur te cilet vendosen tek varri. Njeri vendosen tek koka dhe tjetri tek kembet. Ne shumicen dermuese guri i vendosur tek koka ka :

1. Nje ne menyre ne forme koke me madhesi dhe forme te ndryshme
2. Ka te shkruar "Ruhuna el Fatiha" (qe fton vizitoret te kendojne suren El Fatiha)
3. Vitin ne te cilin ka vdekuar (gjithmon me kalendarin e hixhrit)
4. Mund te kete edhe shenime te vecanta, nese ka qene i till.

Nga pika e pare qe eshte forma si koke e rrubullaket kuptojme poziten qe personi ne fjal ka pas. Nese forma eshte e trashe dhe e madhe tregon qe ka qene Hoxhe, ose Kadi ose Gjykates (Hakem)

(Tek ky gure i fotografuar tek varrezat myslimane te fshatit Kabash te rrethit te Pukes
 shkruan : "Rasim Vamik bin Selman Lilahi El Fatiha viti 1305" pra i vitit 1884. )

Fshati Kabash eshte fshati me i vjeter ne rrethin e Pukes.Ky fshat eshte banuar qe kohen e perandorise Osmane. Fshati qe ne ate kohe edhe sot eshte i perbere nga dy besime : mysliman dhe katolik.
Ky gur eshte ne varrezat e Kabashit.Guret kan ardhur nga Shkupi.Ne gur eshte e shkruar osmallisht viti,emri etj.
(Edhe ky gur eshte nga varrezat myslimane te fshatit Kabash te rrethit te Pukes, viti 1319

Dersa tek fotografia e fundit jane gur te marr tek rruga e vjeter e Gjakoves e cila kalonte neper Puke - Hadroj etj dhe qe ruhen ne Myftinine e Pukes. Nga kjo foto mund te kuptojme se ky ka qene nje "Ushtar kembesor" i cili mund te kete vdek gjate rruges dhe te jet varrosur aty.______
Pergatiti: Gezim Kopani

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com