Tuesday, July 26, 2011

Muaji Ramazan,mbreti i cdo myslimani. Pj. I

Fjala Ramadan eshte fjale arabe, e cila ne aspektin fetare ka disa kuptime; a).Quhet Ramadan pasi ai ka ardhur ne nje kohe shume te nxehte, b). Quhet Ramadan (ose Ramazan) pasi ai eshte djeges i gjynaheve etj.

Muaji Ramazan eshte muaji i paqes, dashurise, miresise dhe vellazerimit. Ne kete muaj Allahu i Madheruar leshon meshiren e Tij mbi ato te cilet agjerojne kete muaj. Ramazani eshte muaji i namazit, muaji i leximit te Kur'anit,  muaji i sadakase (lemoshes) etj.

Kush e ka per detyre agjerimin e muajit Ramazan?

Agjerimin e muajit Ramazan e kane detyrim te gjithe myslimanet i cqe eshte i shendoshte menderisht dhe fizikisht dhe qe ka mbushur moshen e pjekurise dhe i cili nuk eshte udhetare.

Allahu xh.sh. thote:
"O ju qe besuat!Agjerimi u eshte bere obligim sikurse qe ishte obligim edhe i atyre qe ishin para jush, keshtu qe te beheni te devotshem." (El Bekare ajeti 183)

Agjerimi i muajit Ramazan eshte nje nga pese shtyllat e fese islame.
Muhammedi a.s. thote: "Feja islame eshte ndertuar mbi pese shtylla; 1. Deshmia e shahadetit, 2. Falja e pese koheve te namazit, 3. Dhenja e zekatit, 4. Agjerimi i muajit Ramazan dhe 5. Berja e Haxhit per ate qe ka mundesi." ( Buhari, Muslimi etj)

Si behet nijeti per agjerimin e muajit Ramazan?

Sic e dime, ne fene islame ka shume rendesi qellimi (nijeti). Keshtu qe myslimani shperblehet sipas llojit te nijetit (qellimit) qe ka. Nijeti per agjerimin e muajit te shejte te Ramazanit behet ne fillim te muajit duke thene: "O Krijuesi im! O Allah! Po bej nijet te agjeroj muajin e shejte te Ramazanit. Me bej risk qe agjerimi im, namazi e duate e mija te jete te pranuar tek Ti." Gjithashtu nijeti behet edhe cdo dite pasi te kemi ngrene syfyrin duke thene: :"O Allah! Po bej nijet te agjeron kete dite te ketij muaj te shejte te Ramazanit. O Allah! Kerkoj mbrotje nga ngacmimet e shejtanit."
Muhammedi a.s. ka thene: "Nuk i pranohet agjerimi atij,, qe nuk e ben nijet agjerimin perpara agimit." (Buhari)

Cilat jane miresit e agjerimit te Ramazanit?

Me agjerim muslimani behet i devotshem. Kete e ben te qarte Allahu xh.sh. ku thote ne Kur'ani : "...qe te behemi te devotshem."
Cfare fiton myslimani nese ai behet i devotshem? Nese nje mysliman arrin te behet i devotshem me ate lloj devotshmerie e cila kenaqe Allahun e Madheruar, ai hyn ne Xhennet. A ka miresi me te madhe se kjo?
Per ato qe jane te semur, apo ne udhetim Allahu xh.sh. duke thene: "E kush eshte i semure ose eshte ne udhetim e nuk agjeroi, atehere ai le te agjeroje me vone aq dite . E ate qe  i rendon ai (agjerimi) pra (nuk mund te agjeroj), jane te obliguar per kompenzim, ushqim ditor, i nje te varferi e ai qe nga vullneti jep me teper, ajo eshte aqe mire per te. Mirepo, po qe se e dini, agjermi eshte me i mire per ju." (el Bekare, 184)
Miresi tjeter e ketij muaji eshte se Allahu xh,sh ka sjell librin e bekuar te Kur'anit i cili eshte "udhezues i njeriut , udherrefyes, qartesues i rruges se drejte dhe dallues i rruges se drejte nga jo e gabuar."  (el Bekare, 185)

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Kur hyn muaji i Ramazanit, hapen dyert e Xhennetit e mbyllen dyert e Xhehennemit dhe lidhen me zinxhire shejtanet." (Buhari, Muslim)
Falja e namazeve ne muajin e bekuar te Ramazanit kane nje rendesi te vecante aq sa Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ai qe agjeron Ramazanin me besim tek Allahu xh.sh.se Ai do ta shperblej per te do ti falen gjynahet e bera me pare. E ai qe falet naten me besim tek Allahu xh.sh dhe me shpres tek Allahu  se Ai do ta shperblej per faljet, do ti falen  gjynahet e bera me pare." (Buhari)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Per agjeruesin ka dy momente te kendshme. Njeri prej tyre eshte momenti i iftarit, ndersa tjeteri eshte ballafaqimi me Allahun nepermjet miresive (sevapeve) te agjerimit." (Buhari)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Kush i shtron iftar nje agjeruesi, fiton sevape, sa vete agjeruesi, duke mos iu pakesuar asnje sevap ketij te fundit." (Tirmidhi)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: 
"Tre personave nuk u refuzohet duaja. Agjeruesit qe ben dua ne kohen e iftarit, drejtuesit te drejte dhe atij qe i eshte bere padrejtesi." (Tirmidhi)


Mund te lexoni edhe kete shkrim mbi muajin Ramazan: Si pritet muaji Ramazan?

Pergatiti
Gezim Kopani
Dt;22 korrik 2011

Saturday, July 16, 2011

Si pritet muaji Ramazan?

Si duhet pritur muaji i bekuar i Ramazanit? 

Muaji Ramazan eshte muaji me i zgjedhur qe Allahut xh.sh e ka bere Rahmet per myslimanet. Per kete  arsye myslimanet duhet te perfitojne sa me shume nga miresit e Ramaznanit. Perfitimi i ketyre mireseve behen me ibadet ndaj Allahut si; falja e namazeve, leximi i Kur'anit, tespihateve te ndryshme, sadakave, namazeve nafile, lutjeve te ndryshme, berja e puneve te hajrit sic eshte shtrimi i iftare etj.
Ai qe per arsye te ndryshme nuk fal namazin, nuk lexon Kur'anin duhet te filloj menjehere me faljen namazit , leximin e Kur'anit  me qellim qe muaji Ramazan ta gjej ne gjendje te larte shpirterore

Muhamedi a.s. para ardhjes se muaji Ramazan thote:

"Allahumme barik lena fi Rexhep ve Shaban ve beligna Ramadan" d.m.th: "O Krijuesi im! O Allahu im! Na begato muajin Rexhep dhe muajin Shaban, dhe na mundeso te arrijme muajin Ramazan."             (Ahmedi,Taberani)

Pse Muhammedi a.s. ka thene: "..na mundesi te arrijme muajin Ramazan?" Sepse miresit, bereqetet e Allahut jane aq te shume ne kete muaj saqe nuk mund te numerohen.
Kush i perfiton keto miresi? Ai qe e pret muajim Ramazan me ibadet , namaze, kur'an, sadaka , dhe normalisht ai gje agjeron muajin e bekuar te ramazanit.
Nga vecorit e muajit Ramazan eshte ; falja e xhynaheve, hapja e dyerve te xhennetit. Kete e perfitojne besimtaret qe agjerojne muajin e ramazanit e qe bejne vepra te hajrit gjate ketij muaji.

Muhammedi a.,s. thote:

"Po vjen muaji Ramazan. Muaji i madh ne te cilin eshte obligim agjerimi. Ne te hapen dyert e xhennetit dhe mbyllen dyert e Xhehenemit." (Ahmedi)

Duhet te kemi parasysh faktin se agjerimi i Ramazanit nuk eshte thjeshte te qendruarit pa ngren dhe pa pi nga imsaku deri ne iftar, por qe agjerimi eshte qe ne, te jemi te paster , te jemi njerez qe falenderojme Allahun, dhe qe ndihmojme njeri tjeterin.

Nga iben Abbasi trans, se Muhamedi a.s. ka thene:

"Vertet xhenneti zbukurohet cdo vit ne muajin e shejte te Ramazanit dhe kur ai xhenneti paraqitet para Allahut thote: O Krijuesi im! Beje qe roberit e tu ne kete muaj te Ramazanit te jene banoret e mij."

Lusim Allahun xh.sh te na mundesojme perjetimin e muajit e bekuar te Ramazanit!

Per me shume rreth muajit Ramazan mund te mesoni duke klikuar ketu: Muaji Ramazan,mbreti i cdo myslimani. Pj. I


Pergatiti
Gezim Kopani

Hytbja: Xhamia e re Puke
Date: 15 korrik 2011

Monday, July 11, 2011

Tradita e perhapjes se besimit mysliman ne Kabash

Varrezat e vjetra myslimane te
fshatit Kabash. Foto e vitit 1940
Fshati Kabash eshte Fis i pare po ashtu eshte i pari fis ne Shqiperin e veriut i cili u konvertua ne fene muslimane. Per perhapjen e besimit islam ne Kabash, tradita tregon se i pari qe perqafoj besimin islam ishte Hader Leka, vellau i kater vellezerve te fishit te Kabashit,Puke. Vellai i Hadrit ( Koka i cili ishte i pari i fisit dhe me i madhi vella)  u revoltua ndaj vellaut te vogel i cili ishte bere musliman. Koka ishte betuar se do ta vriste Hadrin (vellan) nese behej vertet "turk"(mysliman). Para ardhjes se besimit musliman ne fshatin Kabash populli besonte ne bestytni te ndryshme pagane si: Ora e Maleve, Ora e Shtepise, Zanat, Dragoji etj. Pas besimit pagan ne fshat vjen besimi kristian. Besimi i krishter ndertoj ne fshatin Kabash Abaci dhe Kishen e Kabashit. Sipas tradites besimi musliman erdh gjate kohes osmane (pas vitit 1458) e vecanarisht nga tregtaret musliman qe pershkruanin Rrugen e Karvanave qe kalonte permes fshatit Kabash. Sipas kujteses popullore te besimit musliman rreth vitit 1500-1523 eshte ndertuar ne Lam te Lushajve Mesxhidi i Kabashit i cili ka qene me derrasa. Me vone rreth vitit 1600 ka filluar ndertimi i xhamis se fshatit Kabash por kesaj here me gur. Ndertimi i xhamis filloj fal kontributit te besimtareve (sidomos ata qe pershkruanin rrugen) dhe besimtaret musliman te fshatit Kabash. Ka nga ato qe thone se kan ndihmuar dhe Bushatlit e Shkodres. Brenda xhamis u ndertua Mihrabi dhe Mimberi. Si hajati , dyshemaja , tavani dhe mimberi kan qene prej derrase (te zbukuruara me vepra arti).
Sa i perket muslimaneve i pari nder kater vellaznit e Kabashit qe pranoj fene islame ishte vellau i vogel Hadri. Pas vdekjes se Hadrit behet musliman Qafa (Qaf Alia). Per shkak se Koka vrau mbi Uren e Vizirit vellan e vogel (se ishte bere musliman), Kuvendi i Kabashit i heq Kokes parin (drejtimin) e vendit duke ia lene Qafes. Gjate kohes se Qafes besimi musliman u rrit aq sa fisi i Kabashit behet i pari fis i veriut te Shqiperise qe kalon ne islam.
Sa i takon regjistrimeve te popullsin flitet se fshati Kabash ka qene nje nder qendrat me te banuara te veriut. Sipas regjistrimeve te vitit 1591 ne Nahijen e Pukes ka pasur 23 fshatra te cilat kishin 355 zjarre (shtepi), 11 familje i perkisnin besimit musliman. Prej ketyre 3 ishin ne Qerretin e Eper2 ne Qerretin e Poshtem dhe ne Koman dhe 2 ne Shenkolle (Delmacve) , 1 ne Shinpal (Kabash), ne Rrape dhe dy familje me nga nje beqar. 
Ne Kabasht me 1637 kishte tre familje agallaresh, gjithsesj nga 24 familje. Nga keto 12 i perkisnin besimit musliman. Ka nga ato qe tre familjet e agallareve i perkisnin besimit musliman dhe se ato kishin organizuar besimin islam ne piken me kryesore te fshatit, pikerisht ne Lam te Lushajve. Ne kete vend ata ndertuan Xhamin, Mejtepin si dhe nuk mungojne te dhenat e kujteses popullore te cilat thone qe kan qene ndertuar deri ne kater hane ku njeri prej tyre ka qene Hani i Hoxhes dhe tjetri Hani i Bajrakut. Sipas te dhenave osmane por dhe te relatoreve te shek. XVII paraqitet fakti se familjet qe hynin ne besimin e ri musliman nuk ishin te detyruar. Nuk del gjekundi perdorimi i dhunes. Kjo duket sidomos ne ato familje ku bashkejetonin te krishtere e musliman pa asnje problem. Ne lidhje me kete Frang Bardhi shkruan: "Agai (Dizdari i keshtjelles se Dukagjinit) ka tre vllazen te krishter te martuem me nje turk, qe asht bame ma vone. Gruja e ages asht nje e krishten e urte, dhe e mire."  Pervec kesaj ai shkruan se muslimanet na ndihmuan per te bere disa restaurime ne Kishen e Kabashit. Per vjetersin e perhapjes se besimit musliman ne Puke por dhe ne fshatin Kabash etj e faktojne dhe varrezat muslimane te cilat jane mbi 300 vjecare. Keshtu kemi varrezat muslimane te; KabashitGryke HadrojRrypë, KryeziFlet etj.
Kabashi ndahet ne dy bajraqe Puke dhe KabashBajraku i Pukes ne vitin  1900 ka pasur 700 musliman dhe 910 te besimit katolik. Kabashi ne vitin 1900 kishte 940 banore te ndara  50 % musliman po aq te besimit katolik.
Ne regjistrimet e bere nga Austro Hungaria ne vitin 1918 del se Kabashi ka pasur 223 shtepi dhe gjithsej 1494 banore duke perfshir vendet si: KabashQelezBicajHadroj, RrapeRrypë dhe Micoj.
Sipas kujteses popullore Kabashasit jante te hershem shume. Kater vellaznit e Kabashit-Puke thuhet se jane te ardhur nga Kolonja e jugut te Shqiperise. Kur kater vellezerit erdhe ne Kabash kan gjetur shtepin e Manushi (shtepi qe me von del fare si pasoj e nje semundeje (koleres).
Ndersa Robert Elsie shkruan: "Termi Kabash paraqitet si Gabasu , ose nje "fortezza di legno in monte" (fortesa e drunjte molore), me 1688, ne harten e hartografit venedikas, Françesko Maria Koronelli dhe si Kabasci , me 1689... Kabashi eshte nje nder fiset e rajonit te Pukes. Ishte bajrak, por jo fis ne kuptimin e ngushte te fjales fis, meqe nuk kishte nje stergjush te perbashket. Karl Shtajnmertci, i cili udhetoi neper kete rajon, ne gushtin e vitit 1903, e definoi Kabashin si fis me dy bajraqe: Puke dhe Qelez. Te tjere u referohen dy bajraqeve si ; Bajraku i Kabashit dhe Terthorea ne Puke. Kabashi ne te kaluaren, para se te konvertohej ne fene myslimane , ka qene fis katolik. Kisha kryesore katolike ne Kabash i ishte kushtuar Shen Gjon Pagezuesit, ndonese kishte edhe kiash te tjera qe iu ishin dedikuar Shen Nikolles, Shen Pjetrit, Shen Jeremise, Shen Elies dhe Shen Venerades.  Ajo qe eshte me rendesi eshte se atje kishte edhe nje Abat Benediktin e Shen Palit ne Gryke Kabashm ne julindje te Koder Qafaliajt, ne anen e djathte te lumit Gomina, qe mund te jete ndertuar ne shekullin e katerbedhjete.... Rreth vitit 1930 gjeografi italian Ermano Armao duke folur per Kabashin , ka permendur se ai perbehej nga nje popullate myslimane (dy te tretat) dhe katolike (nje e treta). Tradita e krishtere ne kete fis nuk ka vdekur teresisht meqe, ende, ne mesin e shumices musliman ka edhe shqiptare katolike. Sidoqofte , per Kabashin thuhet se eshte i pari fis i Shqiperise veriore i cili kaloi ne fene myslimane. Ky nderrim i fese u be ne shekullin e shtatembedhjete. Xhamia Kryesore e Kabashit daton nga mesi i shekullit te nentembedhjete....  Legjendat per fisin, stergjysherit dhe historia. Per Kabashet thuhet se kan merguar ne veri nga atdheu i tyre, Kolonja ne jugun e Shqiperise, por ka te ngjare qe te jete dhe rajoni i Janines , qe tani gjendet ne Greqine e Veriut apo dhe Kolonja ne Shqiperine juglindore, Fisi Kabashi mund te kete merguar ne fillim te viteve 1500. Baron Nopça mendon se paraqitja e tyre ne rajonin ne jug te Drinit ka ndodhur para vitit 1600, sepse me arritjen e tyre ne vendin e ri kishin gjetur fgiset e Dushmani dhe Qerreti. Mirepo , tradita na thote se atyre u eshte dhene ky rajon si shperblim per kalimin ne fene islame. Fisi Kabash tradicionalisht perbehej nga kater familje kryesore: Kokaj, Qafaliaj, Lushaj dhe Hadroj. Sipas nje tradite orale, keto familje thuhet se rrjedhin nga kater vellezer: Koke Leka, Qafe Leka, Lusha Leka dhe Hadro Leka te cilet u vendosen ne pjes te ndryshme te territorit te sotshem te Kabashit. Sipas nje legjende, vellai me i madh Koka, ishte terbuar kur kishte degjuar se vellai me i vogel Hadroja (Hadri), "ishte bere turk", dmth kishte kaluar ne fese myslimane. I frikesuar shume nga mllefi i vellait, Hadroja sebashku me familjen e tij, kishte vendosur te iknin ne Kosove. Kaka i zuri ata, ndersa po kalonin Uren e Vezirit mbi Dri dhe vrau vellane e vete. Fisi i Kabashit reagoi ashper kunder kesaj vrasjeje dhe poziten e kreut te fisit ia dhane vellait te dyte, Qafa Lekes, familja e te ciliet po ashtu kishte kaluar ne fene islame. Ne nje dokument osmane te vitit 1571 permendet njefare Gjin Kabashi ne Rrape me 30 shtepi. Gjate periudhes se sundimit te dinastise se Bushatlinjeve ne Shkoder, nga fundi i shekullit te 18-te dhe fillim i shek.19-te, Kabashi kishte nderin qe te behej i treti prej 12-te fiseve te Lekes dhe te vinte pas Hotit dhe Oroshit. Dihet se nje grup i Kabasheve mergoi ne Prizren me 1736. Konsulli rus ne Prizren, Ivan Stepanoviq Jastrebov (1839-1894) raportonte se stergjysherit e tyre kishin ardhur nga Janina katerqind vjet me pare. Ne suazen e rajonit te Kabashit ishte edhe nje grip i quajrut Qeleza, afer ngulimit te tanishem me emer te njejte. Perfaqesuesi me i hershem i fisit te Qelezes, nese mund te konsiderohet si fis i vencate, ishte nje familje autoktotone e quajtur Pervoci, e cila jetonte afer kishes se famullise se Qelezes (kisha e Shen Palit), qe ka te ngjare te jete e fillimit te shekullit  15-te. Att ka viti 1450, kater barinj arriten nga Kçira dhe u nguliten ne Qelez. Nopça ka hartuar gjenealogjin e Qelzes, qe fillon me Markun dhe te birin Gjon Markun, qe mendohet se ka jetuar kah viti 1720."(5) 
Si pasoj e zhvillimeve besimi islam filloj te ze vend ne shomicen e familjeve te fisit ku mund te permendet: Qafaliaj, LushajtHadrojt e te tjere. Po ashtu mund te permenden ;  Lluket, Preçat si; Kopajt, Laçajt etj . Duke shikuar breznin e Lushajve, Llukeve, Kopajve, Laçajve arrim deri ne vitin 1650. Ne kete kohe Ismaili i pare i Laçajve pas perfundimit te Mejtepet ne Xhamin e Koder Hanit arrin te behet Kajmekam ne Kaçanik te Kosoves. Po ashtu dhe figura te tjera te shquara e te njohura te Kabashit arriten te behen drejtues te zot si Bajraktar e Vojvode, po ashtu si trektar (qypaj) e teolog (hoxhallar). Aq shume kishte zene rrenje besimi islam ne fshatin Kabash saq E.Durham Shkruan: "Kabashi, musliman.
Guri i varrezave te vjetra muslinane
ne fshatin Kabash-Puke. Foto e v.1940.
Ndersa Nopça shkruan se "Kabashi ka qene i pari fis i Shqiperise se Veriut qe kaloi ne Muhammedanizem." dhe se kete vend e paska marr " si shperblim per kthimin ne fene muhamedane."
Megjithate disa historian japin nje shtepi me emer te quajtur Gjin Kabashi (ky Qafali) i cili ishte i vendosur diku rreth vitit 1571 ne Rrape dhe qe kishte pas nen sundum  20 shtepi  Disa thone se gjysma e ketyre shtepive kishin perqafuar fen islame perfshi ketu edhe te parin e tyre. Nen shembullin e Kabashit perqafojne besimin musliman Nahija e Dukagjinit (Mal Ziu) , Spasi ku ne vitin 1571 thuhet te ket pas 309 famije nga te cilat 22 i perkisnin besimit musliman.  
Disa te tjere thone; Sa i takon Kabashit, Rrapes  ne vitin 1571 nuk jepen te dhena per musliman, por pas 20 vitesh, me 1591, del ne Shinpal (Kabash) 1 familje myslimane dhe dy te tilla ne Rrape.
Me i sakte paraqitet Teodor Ippen, i cili shprehet: "Fisi Kbashi ka rreth 2000 pjestare prej te cileve me shume se gjysma jane katolik."
Persa i takon numerit te banoreve te fisit te Kabashit mendimi i disa te huajve eshte i pergjithshem dhe shpesh ne diferenca te pashpjegueshme ne mesin e tyre.
Ja, si na i paraqet Nopça: "Coroneli shenon 230 shtepi, Hani 356 shtepi me 2600 banore, Pisko-300 shtepi me 2750 banore, Baldaçi-240 shtepi me 1880 banore, Ippen - 2000 banore, Nopça vet -1300 banore, kurse Sciner-223 shtepi me 1494 banore."
Xhamia e vjeter e fshatit Kabash
Pergatiti
Gezim Kopani
Shenim: Ky material eshte ne punim

Saturday, July 9, 2011

Stamboll; Xhamia "Ajasofja" pret 313 mije turiste ne muajin qeshor 2011

Vendi me historik i Stambollit "Ajasofja" eshte vizituar vetem brenda muajit qeshor 2011 nga 313 742.000 mije turiste. Autoritet tregojne se kete vit numeri i turiste do te jete edhe mi madh.
 Turiste ne menyre te rregullt vizitojne: Xhamine Blu, Ajasofjen, Pallatin e Topkapise, etj.
Ne vitin 1453 ku  Perandoria Osmane drjetoherj nga Sulltan Mehmemeti "ajasofja" u kthye ne Xhami . me vendim te keshillit te ministrave ne vitin 1935 Ataturku e kthen "Ajasofjen" muzeum.

Tuesday, July 5, 2011

Xhamia e re Puke, Maj 2011


Xhamia e re e qytetit Puke eshte ndertuar ne vitin 1997 nga shoqata "Muafk". 
Ka nje prone prej rredh 2 dylum toke. Imami i pare qe ka sherbyer ne kete xhami eshte H. Ibrahim Hoxha ndersa me vone ka sherbyer si imam Gezim Kopani dhe me vone Bekim Sokoli
Muezini i xhamise ka qene Haki Ademi per te vazhduar me Qazim Kopani, Ali Guri, Erjon Syla e ne fund nga Halit Ringaj
Xhamia e Pukes ka nje kapacitet rreth 350 persona. Xhamia eshte me minare. Ne xhamine e Pukes ndodhet edhe zyrja e Myftinise se rrethit Puke. 
Ne Xhamine e Pukes kan mbajtur hytbe  Imam: Jusuf Salkurti (ne ate kohe n/Kryetar i KMSH-se), Bujar Spahiu (N/Kryetari i KMSH-se), Faik Hoxha (ne ate kohe Myfti i Shkodres), Shukri Kapllan
Gjate muajit te madheruar te Ramazanit ne vitin 2006,2007,2008 kan bere vaiz edhe imame Turq te ardhur posacarisht per kete muaj. 
Numri me i madh i xhamtit ne kete xhami per dite te xhuma ka qene ne vitin 1998 per shkak te ardhjes se Kosovareve per te ardhur deri ne vitin 2016 ku ne xhuman e fundit te muajit Ramazan Xhamia u mbush me xhemat vendas.  
Ne vitin 2010 eshte bere e mundur rrethimi i xhamise se re te qytetit Puke njekohesisht me interesimin e Myfiut Gezim Kopani u be e munudr edhe hapja e nje pusi uji.

Pergatiti 

Gezim KopaniShenim: Ky eshte nje informacion i shkurter

Disa fotografi te xhamise se re te qytetit Puke
Friday, July 1, 2011

Rendesia e nates se mire Berat

Nata e bekuar Berat eshte lajmetare e afrimit te muajit te bekuar Ramazan. Kjo nate fillon me mbremjen e dites se 14-te qe lidh diten e 15 te muajit Shaban. Kjo nata quhet edhe si nata "Sak" e qe disa thone qe ka kuptimin e shpetimit. Te shpetuarit kuptohen ato njerez qe i bejne ibadet Allahut xh.sh.

Transmetohet nga Muad bin Xhebel se Profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Allahu i madheruar u shfaqet krijesave te tij naten e gjysmes se muajit Shaban, dhe i fale ata perveç mushrikut (Mushrik eshte personi qe i ben shok Allahut) dhe ai qe i mban inat (meri) tjeterit (vellaut etj)."

Ne nje trasmetim tjeter kemi se: "Nata e Miresise dhe Shpetimit dhe begatis eshte nata e 15-te e muajit Shaban. Ne kete nate Allahu xh.sh, i shpeton njerezit (qe i bejne ibadet Allahut) nga xhehenemi sa numri i qimeve te deleve te fisit Beni Kelb, por nuk i fal (nuk i shikon fytyrat) e atyre te cilet bejne shirk (ortak) Allahut xh.sh., dhe te atyre qe urrejne dhe benje armiqesi nda myslimaneve, e as te atyre qe shkepusin mardheniet me te afermit, dhe aq atyre qe mburen dhe jane mendjemedhenj, dhe as atyer qe nuk u bindet prinderve, dhe as atyre konsumojne haramin."
                                                                                         (Buhari, et-Tergib vet Terhib, II, 118)


Allahu i Madheruar thote:

"Ha.Mim. Pasha librin sqarues (te drejtes nga e kota). Ne e zbritem ate ne nje nate te bekuar, ne naten e Kadrit. Ne deshiruam t'u terheqi verejtjen, e njerezit te jene te gatshem. Ne ate nate zgjidhet cdo cesthje ne menyre te prere." ( Ed-Duhan 1-4)

Nata e mire e Beraetit bie ne 15 dite te muajit Shabab. Ne ajetin Kur'anor Allah xh.sh. e permend kete nate si nate Mubarek, e bekuar. Kjo nate eshte nate e pastrimit dhe i faljes. Sipas disa mendimeve kemi se;
"Para zbritjes se Kur'anit te madheruar ne toke, ka filluar te zbres deri ne qiellin e dynjas pikerisht ne naten e Berati, per te vazhduar me pas zbritjen ne token gjate muajit Ramazan pikerisht ne naten e Kadrit."Profeti Muhammed a.s. thote;

"S'ka dyshim se ne naten e Beratit Allahu xh.sh. zbret ne qiellin me te afer me token dhe fal gjynahet (dmth i fal gjynahet personit qe i eshte drejtuar Allahut me ibadete)"
                                                                                                                (Tirmidhi)
Ndersa ne nje trasmetim tjeter kemi se Muhammedi a.s. ka thene:

"Kalojeni naten e gjysmes se muajit Shaban me namaze (ibadete) ndersa diten me agjerim! Ate nate, pas perendimit te diellit, Allahu xh.sh. zbret ne qiellin e dynjas (tokes) dhe thote: "A ka ndonje qe kerkon falje, qe ta fal? A ka ndonje qe kerkon nga une dicka, dhe Une tia jap?! A ka ndonje qe kerkon sherim, dhe Une ta sheroj? dhe vazhdon keshtu deri ne mengjes."
                                                                           (Ibn Maxhe, Ikame fis-salat,191)

Kur e kan pyetur mbi arsyen e shtimit te adhurimit  gjate muajit Shaban Profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Ne naten e Beratit te gjitha veprat paraqiten para Zotit. Per kete arsye deshiroj qe veprat e mia te paraqiten tek Allahu teksa une jam agjerueshem."
                                                                                                        (Nesaiu, Ebu Davudi)

Gjithashtu profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Ne naten e Beratit paraqiten para Allahut punet (krijesat) dhe i fal ato me perjashtim dy grupe njerezish;
a). Hipogritin
b). Ai qe vret dike me pa te drejte."
                                                                                                        (Ahmedi)

Cfare bente Profetit Muhammed a.s. naten e Beratit?

Aishja r.a. transmeton se ne naten e Beratit vjen Profeti a.s. ne shtepi.Qendron pak dhe pasi heq rrobat i vesh perseri dhe del. Une u merakosa dhe vendosa ta ndiqja nga pas.Ai shkoj afer varrezave dhe bente dua duke thene:
"O Zoti im! Me ruaj nga denimi Yt.Me ruaj nga zemerimi yt. Dua brotjen tende. Ti je i Lavdishmi...." E kur e pash kete u ktheva disi me nxitim ne shtepi. Me pas vjen Profeti Muhammed a.s. dhe me pyet; O Aishe! Pse po merr fryme keshtu? Ajo i tregon se cfare kishte bere. Me pas u ngritem me Muhammedin a.s. dhe filluam duke fal namaz deri ne mengjes.

Po ashtu profetit Muhammed a.s. ka thene:

"Kur fillon nata e Beratit ne muajin shaban qendroni me ibadet, ndersa diten e asaj nate kaloni me agjerim."
                                                                                                              (Iben Maxhe)

Aishja  r.a. tregon se: 

"Muhammedin a.s. nuk e kam shikuar te agjeroje muaj te plote pos muajin Ramazan, por s'kam pa qe te agjeroj me shume se ne muajin shaban."
                                                                                                                  (Buhari)

Muhammedi a.s. thote: 

"Agjerimi me i vlefshem pas muajit Ramazan eshte ai ne muajin shaban."
                                                                                                                 (Tirmidhi)

Cila eshte duaja qe bente Profeti Muhammed a.s. ?

Transmetohet nga Aishja se kur filluam me Profetin Muhammed te falin namaz ai filloj te thote kete dua:

"Lekad xhe-ekum Resulun min en fusikum Azizun Alejhima anit-tum Harisun Alejkum bil mu'minine Raufun Rrahim. Fi-in  tevelev fekul hasbijallahu la ilahe il-lahu alejhi tevekeltu ve huve Rabbul Arshil Adhim."

Muhammedi a.s. tha: Oj Aishe! A e mesove? 
Ju pergjigja: Po o Resullallah! 
Pastaj Profeti Muhammed tha; Atehere mesoju edhe tjereve.

Me pas Profeti Muhammed a.s. shtoj; "Kete lutje (dua) ma ka mesuar Xhebraili, madje me ka then  se duhet thene ne sexhde."


Per ta mbyllur po permend hadithin e Enes bin Malukut qe ka thene se Profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Secili besimtar ne qiell ka nga 2 dyer, prej njeres zbret furnizimi ndersa nga tjetra ngriten veprat e qe personi kryen."


Mund te lexoni: Miresia e nates se pare Regaib

Mund te lexoni: Muaji Rexhep dhe nata e mire Regaib

Mund te lexoni: Rendesia e nates se dyte te mire Miraxh

Mund te lexoni: Hadithe per naten e Isras dhe Miraxhit

____________________
Pergatiti: 
Gezim Kopani

Hytbe e mbajtur ne xhamin e Pukes 

Date: 01.07.2011

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com