Friday, May 27, 2011

Miresia e nates se pare Regaib

Nata e "Mire" Regaib eshte nata qe lidh naten e enjte me diten e xhuma.(1) Ne te njejten kohe fillon edhe muaj Rexhep pastaj Shanan dhe me pas Ramazan.(2)
Regaib eshte fjale araba e cila nder te tjera ka kuptimin si: Nata e miresive, nata e shperbilimit. Gjate muajit Rexhep kemi dy nete te mira ate te Regaibit dhe Isra.
Ne lidhje me netet e mira ka qendrime te ndryshme. Ka qe nuk pranojne naten Regabib dhe ate Berat pasi transmetimi per ta jane te dobeta shume te pakta. Megjithate keto nete vijojne te shkruhen ne kalendarin islam te shum vendeve si ne Shqiperi, Ballkan etj.
Pervec nates Regaib, Isra, Berat (Beraet) kemi edhe nete e dite te tjera qe jane te shenuara dhe te mirenjohura ku permend: Dita e xhuma, Arafati, Ashura, Dhjetet ditet e Dhul Hixhes, Fiter Bajrami dhe Kurban Bajrami.

Ne lidhje me naten Regaib kemi nje trasmetim qe disa e quajne te dobet ku Profeti Muhammed a.s. ne lidhje me muajin Rexhep ka bere kete lutje (dua):
"Allahumme berik lena ri rexheb ve shaban ve beligna ramadan" d.m.th: Allahu im! Na beko me muajin rexhep dhe shaban dhe na mundesi te arrijme muajin Ramazan."m (Ibn Hambel)

Po ashtu eshte edhe nje trasmetim tjeter ku Enes b. Malik transmeton se Muhammedi a.s. ne lidhje me disa muaj ka bere kete dua:
"O Allahu im! Me bej te jetoj me miresi dhe ibadat muajin rexhep dhe shaban dhe me meshiren Tende me drejto me mundeso, me fut ne muajin Ramazan." (Ahmedi 1/259)

Cfare duhet bere?
Myslimani cdo here e ka obligim ti drejtohet Allahut xh.sh. me adhurim, ibadet, tevbe (pendim)  duke dhene sadka,duke u larguar nga haramet dhe duke vepruar pune te mira. Keto jane ato gjera qe myslimi duhet ti bej edhe ne muajit e shenjte e netet e mira.
Muajt e shenuar dhe netet e shenuara i shikoj si nxites dhe perkujtim per myslimanet ne kryerjen e ibadeteve ndaj Allahut xh.sh. ne shkuarjen ne xhami per te fal namaz me xhemat, ne kryerjen e puneve te mira etj.
Duhet sqaruar se transmetimet per naten Regaib dhe Bera jane te dobeta dhe ka shume trillime qe behet si psh; ne zonen tone disa marrin hudhren dhe e fusin ne xhep me qellim qe mos ze ndonje e keqe. Ky lloj veprimi nuk ka asnje lidhe me fene islame dhe as me netet e mira islame.

Pjese e shkeputur nga hytbja e mbajtur per xhuma ne xhamin e qytetit te Pukes nga Myftiu Gezim Kopani
Puke me; 27.05.2011


Pergatiti
Gezim KOPANI

Mund te lexoni: Rendesia e nates se dyte te mire Miraxh

Mund te lexoni: Hadithe per naten e Isras dhe Miraxhit

Mund te lexoni: Muaji Rexhep dhe nata e mire Regaib

Mund te lexoni: Rendesia e nates se mire Beraet

_________________
1.Sipas kalendarit henore islame, dita e re fillon pas namazit te akshamit. Per ta argumentuar kete kemi hadithin e Profetit a.s. i cili teksa fliste mbi naten e Isras, ka treguar se "Allahu xh.sh  zbret ne qiellin e dynjas ne kohen e akshamit..."
2.Sipas tradites, netet e mira cdo here jane te shenuara sipas kalendarit Hixhri, ku nata e mire fillon me hyrjen e namazit te akshmit .

Thursday, May 19, 2011

Djelmoshat e shpelles Kehf

--> Vizitoni web faqen time: http://gezimkopani.com/       

Shume vite me pare pas ardhjes se Profetit Isa a.s dhe para profetesise se profetit Muhammed a.s. ne nje prej qyteteve te Perandorise Romake sundonte nje udheheqes despot i quajtur Dekijanus (Info: Thuhet se: Perandori Diokleciani 244-311 ishte me prejardhje Ilire) i cili i ndalonte njerezit qe te adhuronin Zotin e Madheruar, dhe i detyronte ata qe te adhuronin idhujt. Dhuna, shtypja dhe mos besimi i Dekijanusit vazhdonte, derisa nje dite doli nje grup djelmoshash te rinj, te cilet besonin ne nje Zot dhe hoqen dore prej adhurimit te idhujve dhe bindjes ndaj Dekijanusit. Per ti shpetuar mizorise se Dekijanusit ato u vendose ne nje shpelle. Thuhet se ajo shpell ndodhet ne Turqin e sotme dhe tek kjo shpell eshte ndertuar nje xhami. (Ngjarja e tre djlemoshave eshte e permendur ne Kur'an si dhe ne komentin shpjegues  fq.341 Kjo ngjarje njihet si As Habul Kef.)

Tre djelmoshat besonin ne nje Zot.  Allahu xh.sh ata i shpetoi dhe i udhezoi ne rrugen e drejte. Ne fillim zemrat e tyre ishin te  frikesuara per shkak se kishin bere kryengritje kunder nje grupi te vogel te forcave te plotefuqishme te despotit te asaj kohe, dhe kunder fese se popullit te qytetit te tyre, por Allahu xh.sh duke shikuar qendresen dhe qellimet e tyre, i forcoi zemrat duke iu larguar friken.
Djelmoshat (quhen keshtu pasi thone se mosha e tyre ishte nga 15-20 vjeç). Ata shpallen haptazi besimin e tyre ne nje Zot, duke thene:

Allahu xh.sh. thote:

"Zoti yne eshte Zoti i qiejve e i tokes, nuk adhurojme ndonje zot tjeter pos Tij, pse atehere do te thoshim diçka shume mizore. Populli yne ka besuar zota te tjere pos Atij (Allahut), pse pra nuk sjellin ndonje argument te qarte per ata?A ka me mizor se ai qe shpif genjeshtra ndaj Allahut?"
                                                                                 (El Kehf; 14-15)

      Si perfundim djelmoshat arriten ne konkluzionin qe duhet te largohen nga ky qytet dhe nga kjo shoqeri, nga populli qe adhuronin idhuj. Ata vendosen qe te jetonin larg qytetit te fshehur.

Profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Tre persona nga popujt e me parshem u nisen ne udhetim. Nje dite i zuri nata para nje shpelle ne te cilen hyne per te fjatur, mire po nje shkemb mbylli plotesisht hyrjen e shpelles. Ata thane: Shpetimi nga ky shkemb eshte vetem lutja ndaj Allahun xh.sh." (Buhari, Muslim)

Nje dite bashkohen moren udhen drejt maleve. Nata i zuri para nje shpelle, e cila mund te sherbente si vend strehim dhe mbrojtje. Disa tregojne se: Gjate rruges per ne shpell, u takun me nje bari me qenin e tij. Bariu ishte besimtar, dhe djelmoshat e vune ne dijeni per vendimin e tyre, me te degjuar bariu kerkoj lejen e djemve qe te bashkohet edhe ai me ta bashke me qenin e tij. Keshtu djelmoshat pranuar. Mirepo ne Kur'an kemi:

Allahu xh.sh thote:

"Ata (qe bisedonin per kete ngjarje) do te thone: Ishin tre, i katerti i tyre ishte qeni i tyre, dhe thone: Ishin pese, e qeni i tyre i gjashti i tyre, kjo ishte hamendje, po edhe thone: Ishin shtat e qeni i tyre ishte i teti! Thuaj: Zoti im e di me se miri per numrin e tyre, pervec nje pakice nuk di kush per ta, e ti (Muhammed) mos polemizo per numrin e tyre vetem ashtu ne teresi, dhe askend mos pyet per ta."   (El Kehf; 22)

      Djelmoshat qe tani e tutje do ti quajme "Banoret e shpelles". Ata arriten tek shpella, dhe vendosen qe te qendronin aty derisa sa te shpetonin veten nga dora e armikut. Me fillimin e kesaj jete te re, ata kishin humbur te gjitha shpresat. E shikonin veten perballe rreziqeve dhe arrmiqve por ata u mbeshteten tek Zoti, dhe me nje zemer te thyer iu luten Allahut, qe tju beje te mundur rrugen e shpetimit. Thuhet se shpella ndodhej ne pozicion te atill qe nuk e zinte dielli as ne mengjes dhe as ne mbremje.

Nga ajeti Kur'anor del se Allahu xh.sh. u ka thene, apo i frymezoi per te shkuar ne shpelle:

"...Atehere strehoni ne shpelle. Zoti juaj ju dhuron nga meshira e Tij e gjere dhe ju lehteson ne çeshtjen tuaj ate qe eshte ne dobine tuaj." (El Kehf: 16)

Banuesit e shpelles pas nje ecjeje te gjate dhe te lodhshme arriten tek shpella. Para se gjithash kishin nevoje per gjume, dhe pasi bene nje lutje drejtuar Allahut xh.sh i zuri gjumi, por ky gjume nuk ishte nje gjume i zakonshem, Zoti xh.sh kishte vendoshur qe keta djelmosha ti shpetonte jo vetem prej dores se Dekijanusit por te ishte dhe si shenje per ata te cilet mohojne ringjalljen e te cilet mendojne qe Zoti ska fuqine e ringjalljes se te vdekurve. Banoret e shpelles ndoshta kishin si qellim qe te flinin vetem pak, por Zoti i la ata ne gjume per nje periudhe kohore te gjate.

    Syte i kishin te hapur thuajse te ishin zgjuar, por ne realitet ishin ne gjume. Ata u rrotulloheshin here ne krahun e djathte e here ne te majte, dhe u nderrohej vendi i fjetjes, qe te mos kalbej pjesa e trupit te tyre. Madje dhe qeni i tyre kishte fjatur sebashku me ta i cili e kishte vene koken mbi dy kembet e para te shtrira ne hyreje te shpelles. Ne nje trasmetim tjeter kemi se: Kur djemt hyn ne shpell nje gur i madh zyri hyrjen e shpelles, kjo edhe per ti mbrojtur ata.

Allahu xh.sh. thote:

"Do te mendoje se ata jane te zgjuar, ndersa ata ishin fjetur, e Ne i rrotullonim here ne krahun e djathte e here ne te majtin. Qeni i tyre kishte shtrire kembet e para prane hyrjes. Sikur te kishte hasur ne ta, do te ishte kthyer duke ikur dhe do te ishte mbushur frike prej tyre." (El Kehf; 18)

    Duke pasur parasysh qe banoret e shpelles ishin te njohur per te gjithe, fsheja e tyre dhe ikja nga qyteti kudo u be ceshtje diskutimi. Sunduesi dhe nje grup njerezish u vune ne kerkim te tyre, por nuk gjeten asnje shenje.
     Kaluan shume ore, dite, muaj, vite dhe nuk u duk asnje shenje nga ata. Historianet me qellim qe kjo ngjarje e jashtezakonshme mos te harrohet shkruajten ne nje pllak emrat e djemve te cilet u zhduken ne menyre te cunditshme. Pllaken e vendosen tek thesari zytare i shtetit me qellim ruajtje. Kaluan vite dhe kujtimi i mergimit te pa kthim i djemve  u zhduk gradualisht nga kujtesa e kohes duke u harruar krejtesisht.

    Pasi kishte kaluar nje kohe shume e gjate, me vullnetin e Allahut xh.sh arriti koha e zgjimit te banoreve te shpelles. Menjehere pas zgjimit filluan te ferkonin syte e tyre dhe te shikonin rreth vetes. Njeri prej tyre pyeti sa kemi qendruar ne gjume?

    Dy tre prej tyre u pergjigjen, sikur qe kemi fjetur nje dite te tere, jo ndoshta me pak se nje dite.
Allahu xh.sh. thote:

"...Njeri prej tyre foli e tha: Sa kemi qendruar? Ata thane: Kemi qendruar nje dite ose nje pjse te dites! Disa thane: Zoti juaj e di me se mire se sa kemi qendruar."  prandaj dergoni njerin prej jush me kete argjend (monedh argjendi) ne qytet, e te zgjedhe ushqimin me te mire, e tju sjelle ate juve dhe le te kete shume kujdes e te mos i jap te kuptoje askujt per ju." (El Kehf; 19)

Gjendja ne shpelle kishte ndryshuar ne menyre te atille qe djelmoshat i bente qe te dyshonin. Sikur qe disa gjera kishin ndryshuar, sic ishte bllokimi me gure i hyrjes se shpelles. Si perfundim nuk u be e njohur se sa kishin qendruar ne gjume, megjithate ka qe thone se ato kan qendruar aty rreth 309 vite.

Nje dite apo gjysme dite, dy tre veta pohuan qe Zoti e di me se mire se sa kemi fjetur.
Te mendojme pak per ushqimin, si thoni njeri nga ne te marre ca para me vete dhe te shkoje ne qytet per te na blere ushqim.

Allahu xh.sh thote:

"...Prandaj dergoni njerin prej jush me kete argjend (monedh argjendi) ne qytet, e te zgjedhe ushqimin me te mire, e tju sjelle ate juve dhe le te kete shume kujdes e te mos i jap te kuptoje askujt per ju." (El Kehf; 19)

    Derguan ne qyetet njerin nga banoret e shpelles per te bler  ushqim duke e porositur qe se pari te kete kujdes e te mos zbulohej.

Blersi i ushqimit pas daljes nga shpella ngeli i habitur per gjendjen e qytetit pasi nuk ishte asnje gje si me pare, por kjo ceshtje nuk i beri shume pershtypje. Aq me shume qe i afrohej qytetit aq me shume habitej. Rruget dhe rrugicat kishin ndryshuar. Guret e ndertesave kishin ndryshuar.

    Keshtjella e Dekijanusit ishte rrenuar, njerezit gjithashtu kishin ndryshuar, menyra e ecjes se tyre, veshja, te folurit dhe zakonet e jetes. Per blersin e ushqimit cdo gje ishte jonormale, por ai iu kishte premtuar shokeve qe do tregohej i kujdeshem dhe vijoj ecjen qe te mos bjere ne sy dhe perpiqet qe te mos perzihej ne punet e askujt.
    Si rrjedhoje arriti tek nje bukeshites, duke folur me nje theks tjeter nga shitesi i bukes, kerkoi buke, kur shitesi ia dha buken, futi doren ne xhep dhe nxori nje monedhe, dhe ia dha shitesit ne dore, Nderkohe me vete tha; u zgjidh edhe kjo pune, tani mund te kthehem tek shoket e mi te uritur, por sapo ishte nisur , bukeshitesi e shikon ate me nje kureshtje dhe iu drejtua atij duke e pyetur:
Cfare monedhe eshte kjo?

(Kjo mendohet te jete "Shpella Kehf")

Kjo eshte monedha e Dekijanusit.-thote djaloshit.
Shitesi:- A keni gjetur ndonje thesar? Thuaj te verteten.
Bleresi i bukesi duke mos i kuptuar fjalet e bukeshitesit tha:
Zoteri! Cfare thesari? Une jam nje i huaj ne kete qytet, vij nga jasht qytetit.
Bukeshitesi ishte i bindur qe ky klient eshte nje njeri i thjeshte qe si kupton gjerat, dhe se ai ka gjetur nje thesar dhe vete nuk eshte ne dijeni qe monedha e tij i perkasin periudhes se Dekijanusit dhe nuk duhet harxhuar ato. Bukeshitesi e kap per jake dhe e pyeste: Ku eshte thesari dhe sa eshte pjese ime? Nese nuk me jep pjesen time do te njoftoj qeverine.
     Djali nuk dinte si te vepronte, nga njera ane bukeshitesi nuk hiqte dore, dhe nga ana tjeter blersi i ushqimit nuk i kuptonte fare fjalet e tij.
     Si perfundim kjo teme u be ceshtje diskutimi dhe aty u grumbulluan shume njerez,. Djali i detyruar u tregon per rastin e vet dhe te shokeve. Kam ardhur qe te blej ushqim per vete dhe per shoket. 
Nuk kaloj shume kohe dhe lajmi u hap ne te gjithe vendin dhe njerezit e lajmerojn sunduesin e qytetit i cili ishte nje besimtare i mire. Sunduesi pyeti rreth emrave dhe emrin e babait te tyre, djaloshi u pergjigj te gjitha pyetjeve por askush nuk e njihte ate dhe as babin e tij, si rrjedhoje sunduesi gjithashtu nuk mundi ta zgjidhe kete enigme.

     Si perfundim vendosin te pyesin dijetaret dhe historianet e kohes. Shkecetaret e qytetit duke iu referuar shenimeve te vjetra, gjeten emrin e djalit dhe shokeve te shpelles te shenuar mbi nje pllake dhe u be e qarte qe ai grup qe shume kohe me pare ne kohen e Dekijanusit ishin zhukur nga qytetit dhe asnje kishte dijeni per fatin e tyre.
     Gjumi i gjate ishte nje dukuri jonormale. Kjo dukuri te rikujton jo vetem vleren dhe rendesine e djelmoshave kunder politeizmit dhe dhunes, por edhe argumenton qe ringjallja nuk eshte nje ceshtje e pamundur dhe e parealizuar, dhe Zoti ka fuqi qe ti ringjelle te vdekurit, ashtu sikur qe ka mundur qe nje grup njerezish pas nje periudhe shume te gjate kohore ti zgjoje perseri nga gjumi.
Sunduesi i ketij qyteti ne kete kohe perkunder Dekijanusit ishte njeri besimtare. Sigurisht ne qytet ekzistonin akoma persona te cilet nuk besonin dhe aq ne Zot e per me teper ne ringjallje, por fuqia e tyre ishte zbehur, dhe  nuk dominonin mbi shoqerine.

      Njerezit u bashkuan sebashku me sunduesin e tyre dhe u drejtuan drejte shpelles. Kur arriten afer shpelles djaloshi iu tha udhetareve nese shoket e mi te shpelles degjojne zhume nga jashte edhe shohin nepunesin e qeverise patjeter imagjinojne qe me keni arrestuar dhe kete jane nenpunesit e Dekijanusit qe sebashku me idhujt e tyre kane ardhur per ti arrestuar dhe torturuar ata ne shpelle.
Do te ishte me mire qe une te futemi i pari ne shpelle dhe tiu tregoj atyre me qetesi ngjarjen dhe une do ju njoftoj e pastaj ju mund te hyni pas meje.

     Djaloshi hyri ne shpell dhe iu tregoi ngjarjen shokeve. Te gjithe u cuditen por djaloshi  nuk doli nga shpella, pas nje pritjeje te gjate sunduesi dhe bashkeudhetaret e tij u detyruan qe te hynin ne shpelle dhe te dinin arsyen e mos daljes se djaloshit nga shpella, nderkohe verejten qe djaloshi dhe shoket e tjere qe te gjithe kishin mbylluar syte pergjithmone dhe kishin rene ne gjumin e perjetshem. 
Kur ata e kuptuan ngjarjen e vet te cuditshme hyjnore, dhe u vune ne dijeni per meshiren e Zotit ndaj tyre, ahireti ishe shume i embel per ata se jeta e kesaj bote. 
Kjo ishte ajo qe te tjeret nuk kishin deshire qe te ktheheshin ne qytet, dhe qe te jetojne ne kete bote, dhe vdekjen e kerkuan vete nga Zoti. Gjithashtu Allahu xh.sh me an te tyre e kishte treguar fuqine e vete ne ringjalljen e te vdekurve. Atyre u mori perseri shpirtin duke i bere banore te xhennetit.

Ne nje version tjeter thuhet : "...Sunduesi bashke me ushtrin shkuan tek shpella. Ata ne shpelle degjuan zhurmen e kuajve dhe menduan se i ka rrethuar Dekijanusi, per kete filluan ti benin lutje Allahut xh.sh duke i kerkuar mbrojtjen e tij. Kur sunduesi hyri brenda, i gjeti duke u lutur, kur perfunduan ate, sunduesi i perfaqfoi duke i njoftuar se edhe ai si ato beson ne Allahun xh.sh dhe se Dekijanuesi kishte vdekur me kohe. Pas kesaj ata nga lodhja apo uria i ka zene gjumi perseri dhe vdiqen."

       Nderkohe nje grup njerezish te cilet nuk deshironin qe te flitej ne shoqeri per ngjarjen e banoreve te shpelles, pasi kishin frike se do te shtoheshin ata qe do te besimin ne nje Zot, ne nje menyre a tjeter kerkonin qe kjo ceshtje te mos diskutohet dhe te lihet ne harres.
Keta kishin propozuar qe te ndertohej nje mur perballe shpelles dhe rreth kesaj ceshtjeje te mos flitej me, por grupi tjeter i njerezve te cilet ishin ne dijeni per ngjarjen e banoreve te shpelles dhe kishin kuptuar vleren e kesaj mrekullie hyjnore, vendosen qe siper kesaj shpelle per respekt te pozites se shenjte te banoreve te saj te ndertonje nje xhami, qe kujtimi i ketyre djelmoshave luftetar dhe guximtar e besimtare te mos harrohej asnjehere dhe te ishte e gjalle. Kjo ngjarje permendet ne Kur'an tek surja El- Kehf.

Si dolen nga shpella 3* djelmoshat?

Ne lidhje me kete ngjarje profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Tre djem nga popujt para jush u nisen per ne udhetim. Nje dite, i zuri nata para nje shpelle ne te cilen hyne per te pushuar. Nje shkemb u rrokullish nga mali dhe e mbylli plotesisht hyrjen e shpelles. Ata thane:
-Shpetimi nga ky shkemb eshte vetem lutja qe duhet ti bejme Allahut xh.sh qe te na largoje per hire te veprave tona te mira qe kemi bere. Njeri nga ata tha:
-O Zoti im! Kisha prinderit te thyer ne moshe, por asnjehere nuk ju kam dhene te hane e as te pine femijeve te mi e as punojseve te mi para tyre. Nje dite u vonova dhe nuk arrita ne kohe ne shtepi. Mola qumshtin ne nje ene dhe ua solla prinderve por i gjeta ne gjume. Me erdh keq ti zgjoja, prandaj nuk i ushqeva femijet e mije para tyre, pradaj kam pritur me ene ne dore duke pritur momentin kur ata te zgjohen, dhe kjo pune zgjati deri ne agim. Femijet ndodheshin tek kembet e mi te uritur dhe kerkonin qumesht, por une i ushqeva femijet pasi preinderit u zgjuan dhe pin qumesht. O Zoti im! Nese kete e kam bere vetem per Ty , atehere na e largo kete shkemb nga hyrja e shpelles. Shkembi levizi pak, por jo aq sa per te dal.
I dyti tha:
-Zoti im! Kam pasur nje kusherire , te cilen e kam dashur me shume se asnje gje ne kete bote. Kerkova prej saj (sic kerkojne bashkeshortet prej bashkeshorteve te tyre), por ajo nuk pranoi. Nje vit mbertheu uria gjithe njerezit, ne keto kushte ajo me erdhi dhe me kerkoj ndihme  dhe une i dhash ndihme (120 monedha ari) me kusht qe ajo te me pranoj mua (te flej me te), per shkak te gjendjes ajo pranoj. Kur e perqafova ajo me tha: Frikesoju Allahut dhe mos ma merr pastertin! Keto fjale me bene qe te largohem prej saj edhe pse e doja shume. E lashe te lire , madje duke ia dhuruar te hollat. O Zoti im! Nese kete e kam bere vetem per hir tendin, na largo kete gur. Guri levizi pak por jo aq sa per te dal nga shpella.
I treti tha:
-Zoti im! Une kam pasur punote me rroge, dhe te gjithe i kam paguar menjehere me te kryer punen, pervec nje prej tyre, i cili u largua para se te marr hakun (rrogen). Une rrogen e tij e perdora duke e fut ne pune dhe nga ajo u rrit pasuria. Pas nje kohe rrogetari qe nuk kishte marr rrogen u kthye tek une dhe me tha: O njeri i Zotit, me jep rrogen (hakun) tim ! Une i thash: Cfare shikon , dele, lop, dever dhe puntoret e tyre eshte e jotia e cila eshte shtuar nga haku, rroga jote. Ai tha: O njeri i Zotit, mos u tall! Une i tash: Nuk tallem. Pastaj ai mori mallin dhe u largua duke mos lene asgje. O Zoti im nese kete e kam bere per hir Tendin, na e largo kete gur nga hyrja e shpelles. Guri u rrokullis dhe ata dolen nga aty." (Buhari dhe Muslim)

Ne lidhje me suren El Kehf profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Kush e lexon suren el Kehf naten e xhuma (apo diten e xhuma) do i behet drite ne nje distance prej tij deri ne qiell." Ne nje trasmetim tjeter kemi: "I behet drite nga e xhumaja ne xhuma." (Bejhakiu)

Muhammedi a.s. ka thene:

"Ai qe meson permendsh 10 ajetet e para te sures El Kehf, do jete i mbrojtur prej dexhalit." (Ebu Derda)

Ndersa sipas nje transmetimi tjter kemi se Muhammedi a.s. ka thene:

"Kush i lexon 3 ajetet e para te sures el Kehf do jete i mbrojtur prej fitnes (percarjes apo mashtrimit) te dexhalit." (Tirmidhiu)

Nga Muadh ibn Xhebiri r.a. ka trans se Muhammedi a.s. ka thene:
"Ai qe lexon fillimin dhe fundin sures el Kehf, leximi i atyre ajeteve do ti behen drite nga kembet e tij deri te koka, e ai qe e lexon te gjithe suren El Kehf kjo do te jete drite per te mes qiellit e tokes."

Muhammedi a.s. ka thene:

"Ai qe e lexon suren el Kehf diten e xhuma, do te jete per te drite nga e xhumaja ne xhuman tjeter." (Hakimi)

Ne suren el Kehf perveç tregimit te shpelles, kemi tregimin e personit qe Allahu i dha 2 kopshte, kemi tregimin e profetit Musa a.s.,  Hidrit a.s., tregimin per Dhul Karnejni, çeshtje qe ka te bej me sinqeritetin, modestin etj.
________
*3 duke u bazuar ne hadithin qe permenden lutja e 3 personave.

Pergatiti:
Gezim Kopani


Per te mesuar rreth historive te Profeteve te Allahu kliko ketu: Profetet

Per te lexuar tregime te tjera kliko ketu: Tregime

Wednesday, May 18, 2011

Shkenca e Ilmul Kelamit

Falenderimet i  takojne vetem  Allahut.  Ate e falenderojme dhe  vetem nga  Ai ndihme  dhe falje duhet te kerkojme.    Paqja dhe  Dashuria e Allahut xh.sh qofte mbi krijesen me te dashur     Hz. Muhammed a.s.  mbi  familjen e tij,  shoket dhe mbi te gjithe  ato qe  e  ndjekin  keshillat  dhe rrugen e tij.

Cfare eshte "Ilmul Kelami?

Ne ditet e para te fese islame  kjo shkence nuk njihej si "ilmul Kelam" por njihej me keto fjale: "ilmut tevhid", "akidetul muslim" dhe " ilmul akide". Ilmuk Kelami studion Njesine e Allahut te Madheruar dhe cilesite e Tij. Shkenca qe sutdion Njesine e Allahut xh.sh dhe cilesite e tij qyhet "Ilmul Kelam" ndersa dijetaret qe merren me te quhen "Mutekel`limine".

Mutekl`liminet ndahen ne dy grupe:

a).Mutekad`dimin (quhen ato qe merren fillimin me studimin e Ilmul Kelamit te cilek kan qene te paret)
b).Muteeh`irine (quhen ato qe merren me studimin e Ilmul Kelamit pas te pareve)

Ilmul Kelami studion Njesine e Allahut xh.sh dhe cilesite e tij mbi argumenta te sigurta, prova te padiskutueshme.
 Fjala "kelam" do te thote: "te folurit" e Allahut xh.sh. Rreth menyres se te folurit ne nje kohe ka pas hapru polemika te forta dhe mosmarveshje mes dijetareve.
Njohja dhe kesaj shkence eshte e domosdoshme dhe detyre per cdo musliman.

Percaktimet e Ilmul Kelamit

Dispozitet e fese islame ndahen te tre grupe:

1. Dispozitat e Besimit qe quhet "Akaid"
2. Dispozitat e Veprat qe quhet "A`mel"
3. Dispozitat e Sjellja-Morali qe quhet "Ah`lak"

-Akaid

  Me akaid kuptojme: Te besuarit ne ekzistencen e nje Qenje te domosdoshme e cila ka fuqine dhe deshiren e pakufishme qe quhet "Allah".  Dispozitat e besimit quhen edhe themelet e fese islame qe quhen "Usulidin" ndersa shkeca qe merret me studimin e saj quhet "ilmul akide".

-A`mel

  Me a`mel kuptojme veprat qe duhet bere nje musliman si: Namazi, agjerimi, zekati,haxhi etj

- Ah`lak

  Me ah`lak kuptojme mardheniet e njerezve ne shoqeri ku nder te tjera kujtojme: kurorezimi,shitblerja. Ne kete pike futet ajo qe quhet ilmul Ah`lak.

Dobite e Ilmul Kelamit

Me studimin dhe mesimin e Ilmul Kelamit ne perfitojme keto dobi:

-Muslimani largohet nga besimi i verber.
-Ai qe di Ilmul Kelamin behet i dobishem per shoqerine.
-Ai qe di Ilmul Kelamin forcon te dobetit ne besimin e tyre.

______________
Pergatiti: Im. Gezim Kopani
Referencat:  Ilmul Kelam manasi, Shkencat e Kelamit.
Dt: 15.05.2011

Saturday, May 14, 2011

Rendesia e Xhematit

Falenderimet i perkasin vetem Allahut te Madheruar. Ate e falenderojme dhe vetem nga Allahu ndihme dhe falje duhet te kerkojme. Deshmoj se nuk ka Zot tjeter pervec Allahut dhe se Profeti Muhammed a.s. eshte rob dhe i derguari i tij.

Parathenje: I nderuar Xhemat ne fene islame ekziston respekti i njerezve jo vetem per sa kohe qe njeriu eshte gjall por edhe kur te ndroj jete ai.E thashe kete pasi nje nder Myftite me te nderuar te Shqiperise ka ndruar jete. Ai ishte Myftiu me i ngritur i Myftinise Shkoder, ai ishte H.Faik Hoxha. Prandaj ne sheje respekti per te dhe per punen e bere ne sherbim te fese islame, le ti kendojme nga nje fatiha per shpirtin e tij dhe te lusim Allahun e Madheruar per te.

I nderuar Xhemate!

Fjala Xhemate do te thote grup.Por nese do e analizojme me kujdes fjalen Xhemate nga gjuha arabe ka edhe nje kuptim edhe me te vecate ne krahasim me fjalen grup. Pra ka kuptimin e bashkimin jo vetem fizik por edhe shpirterore. Domethene xhemate do te thote ajo levizje qe bejne njerzit duke u ngritur nga shtepia, dikush duke lene udhetimin, nje tjeter duke lene takimet, e nje tjeter duke lene tregetin per tu bashkuar ne nje vend dhe per te njejtin qellim. Ky qellim eshte nenshtrimi ndaj Allahut te Madheruar. Ky eshte kuptimi i plote i fjales Xhemate.
Fjala Xhamate perdoret vetem ne fene Islame dhe menjehere kuptojme xhematin e namazeve te pese koheve,te bajrameve etj.
Profeti Muhammed a.s. thote:
"Kushdo qe fal namazin me Xhemat ne Xhami ka sevape 27 here me shume sa i qe falet ne shtepi apo vetem." (Muslimi)

1.Mirsia e Xhematit ne namaz

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Kush fal namazin e Jacise me xhemat eshte sikur te kete kaluar gjysmen e nates me namaz. Gjithashtu kush fal namazin e sabahut me xhamat eshte sikur te kete kaluar gjysmen e nates me namaz."
                                                                            ( Muslimi dhe Tirmidhi)

2.Rendesia e rreshtit te pare ne namaz

Profeti Muhammed a.s. thote:
" Radha e pare e Xhematit eshte si radha e Melekve, po ta dinit vleren, do te vraponi per te zene vend ne radhen e pare." ( Buhari)

3.Rendesia e Imamit me Xhemat

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Ti besh imam nje personi eshte me mire se te falesh vetem. Ti besh imam dy personave eshte me mire mite se ti besh imam nje personi. Allahu i Madheruar e do shtimin e xhematit."
                                                              ( Buhari dhe Nesaiu)
Xhemati ndrysh edhe me emrin Muktedi qe do te thote: i lidhur pas dikujt, i nenshtruar pas nje prisi. Prandaj qe te zbatohet tamam fjala Muktedi duhet qe xhemati te jete i ludhu ashtu sic ben imami. Kjo eshte ajo qe eshte me e pelqyeshme. Domethene, nese nje Xhemat ka nje imam i cili falet ne formen e rruges se Hanefise eshte e pelqyer qe edhe Xhemati te falet si ai. Nese xhemati i kryen namazin ashtu sic e kryen edhe Imami atehere ky xhemat e ka plotesuar kushtin qe te quhet xhemate Muktedi. Pra xhemat i lidhur me te gjitha veprimet e prisit te tyre.

4.Kush mund te falet vetem edhe pa xhemat?

Po permend disa nga kushtet kur nje person mund te falet vetem ose pa xhemat.

1.Kur ke frike nga dhuna
2.Kur je i semure aq saqe nese del nga shtepia per te shkuar ne xhami e di se rezikon jeten ose te rendohet semundja.
3.Kur je kujdestar i nje te semuri dhe e di se nese falesh me xhemat ne xhami i semunri mund te kete nevoje per ndihmen tende, per diten e Xhuma eshte mire qe gjindet nje person per te zevendesuar me qellimin qe te mos behen disa Xhuma pa e falur, kjo eshte e vleshme per burrat.
4. Kur koha eshte me reshje te fuqishme dhe te rezikohet jeta apo udhetimi nuk eshte i sigurte.
5. Kur nje person eshte i plakur shume saqe nuk eshte i afte te shkoj apo te qendroj ne xhami et.

_____________
Pergatiti: Im. Gezim Kopani
Hytbja e Xhumase,Xhamia Puke
Date: 13.05.2011

Tuesday, May 10, 2011

Sadakaja, Miresia e Allahut per Myslimanet.

Falenderimi i takon vetem Allahut te Madheruar. Ate e falenderojme dhe vetem nga Ai ndihme dhe falje duhet te kerkojme. Deshmoj se nuk ka Zot tjeter pervec Allahut dhe se Muhammedi a.s. eshte rob dhe i Derguari i Tij.

Allahu xh.sh thote ne Kur'an:

"Te devotshmit jane ata te cilet e besojne te fshehten, e kryejne namazin dhe prej asaj qe ne u kemi dhene ata japin sadaka." (Bekare: 03)

Sadaka d.m.th. saktesim, me fol drejte, shpenzim i nje gjeje ose financiare ne rrugen e Allahut dhe ne rrugen e drejte.

Sadakaja ndahet:

1. Sadaka farz qe futet zeqati
2. Sadaka vazhib qe futet fitri
3. Sadaka nafile.

-Rendesia e Sadakase

Muhammedi a.s. thote: "Sadakaja nuk e pakson mallin." (Muslimi)
Muhammedi a.s. thote:
"Besimtari bujar eshte pran Allahut te Madheruar ne Xhennet." (Tirmidhi)

Muhammedi a.s. thote:
"Jep sadaka o njeri, qe edhe ty te te japet." (Buhari dhe Muslimi)

Poeti i njohur Mevlana thote:

"Malli nuk paksohet dhuke dhene.
Te besh mire, e mbron moralin nga humbja.
Mendo se sa hambar plot merr
per nje hambar te zbrazur.
Por po qe se gruri nuk mbillet
nuk perdoret ne vend por fshihet ne hambar
behet ushqim per krimbat
qe slene kokerr gruri ne hambar."

- Dhenja e sadakase

Allahu i Madheruar thote:

"Dhe jepni nga ajo qe Ne u kemi dhene juve, para se ndonje prej jush ti vije vdekja e te thote:
"Rabbi lev la eharteni inne exheli karijb." d.m.th: O Zoti im, perse nuk me shtyre edhe pak afatin e vdekjes
"Fe-esaddeka ve ekun-mines salihin" d.m.th: qe te jepja sadaka e te behesha prej te mireve."
                                                                                      (El-Munafikun:10)
Ne radhe te pare ky ajet Kur'anor jep me kuptuar te gjithe qe duhet te japim sadaka edhe te mos presim kur te plakemi ose ne momentin e fundit te jetes. E dyta eshte se ky ajet Kur'anor eshte permendur jo mekot ne suren Munafikun (kapitulli i dyftyrshave) dhe e treta eshte se ato qe japin sadaka jane njerez te mire.

Allahu i Madheruar thote:

"O ju qe besuar, as pasuria juaj,e as femijet tuaj te mos u shmangin prej dhurimit ndaj Allahut xh,sh.
"Ve men jefal dhelike" e kush e ben kete
"Fe eu laike humul khasirun" d.m.th: do jene mu ata te humburit."
                                                                                   (El-Munafikun: 09)

Allahu xh.sh thote:

"Shembulli i pasurise se atyre qe e japin ne rrugen e Allahut eshte si nje kokerr  gruri qe mbin shtat kallinj, ne secilin kalli ka 100 kokrra (7x100=700) Allahu xh.sh ia shumefishon atij qe deshiron. Allahu eshte bujar i madh dhe i di qellimet."
                      (El Bekare; 261)Pergatiti:
Gezim Kopani


Hytbja e xhumase ne Xhamine e Pukes
Date: 06.05.2011

Shenjat e medha te Kijametit pj. 1

Fatimia r.a. transmeton se Muhammedi a.s. ka thene:
" A nuk eshte ai ne detin e shamit ose ne detin e Jemenit? Jo, ai eshte nga ana e lindjes."
                                                                                                  (Muslimi)

-Shkaterrimi i Dexhalit

Imam Ahmedi transmeton nga Xhabir ibn Abdullahi se Muhammedi as ka thene:
"Dexhali ka per te dale ne nje kohe kur feja eshte dobesuar dhe dituria eshte pakesuar. Pastaj zbret hs. Isai a.s. dhe e therret perpara se te agoje e do te thote: O njerez! Cfare po ju pengon ti dilni perpara ketij genjeshtari? Ata thone: Ky duhet te jete nje burre i xhindosur. Ato nisen drejte tij dhe shohin Isain a.s.. Therritet ikameti per namaz dhe Isait i thuhet: Prij o shpirt i Allahut! Ai thote: Tju prije ne nemaz imami juaj. Pasi falin namazin e sabahut dalin drejt Dexhalit. Kur e sheh ate, Dexhali genjeshtar tretet ashtu sic tretet kripa ne uje. Hz. Isa a,s shkon drejt tij dhe e vret. Pemet dhe guret therrasin: O shpirt i Allahut! Ky eshte jehud..."
                                               (Ahmedi)

- Zbritja e Profetit Isait ne toke

Pershkrimi i Profetit Isa a.s.
Profeti Isa a.s eshte nje burr me trup mesatar, as i gjate e as i shkurter, me kraheror te gjere, me floke te gjata.
Isai a.s. do te zbres ne minaren e bardhe ne lindje te Damaskut ne Sham i veshur me dy rrobe te lyer me shugran te kuqe. Duart i ka te vendosura mbi krahet e dy melekve. (Minarja e bardh eshte ndertuar ne 720 te hixhrit me gure te bardhe.)
Isa a,s kerkon Dexhalin dhe e gjen tek porta e Lutit dhe pastaj e vret. Pastaj shkon tek nje grup qe ishin fshehur nga dexhali, ju fshin fytyren dhe ju tregon per graten ne xhennet.
                                                                                       (Muslimi)
Per me teper shikoni ajetin 57-61 te sures Zuhruf  dhe ajetin 157-159 te sures Nisa.

-Ne kohen e Isait a.s hapet rendi dhe shfaqet bereqeti.

Neuas ibn Semani transmeton edhe ketoj fjale te derguarit te Allahut qe thote: Isai a.s. ben lutje per shkaterrimin e Jexhuxheve dhe mexhuxheve pastaj Allahu xh.sh leshon shi dhe i mbyt pastaj tokes i thuhet: Mbije frytet e tua dhe riktheje begatine tende. Qumshti ne ate kohe do te jete plot begati, saqe qumshti i nje deveje ka per te mjaftuar per nje turme te madhe njerzish. Qumshti i nje lope ka per ti njoftuar nje fisi te tere njerezish. (Muslimi)
"Ne toke bie siguria saqe luanet e kullotin me devete, tigrat me lopet, ujqerit me delet, femijet luajne me gjarperinjet dhe ata nuk  do te shkaktojne asnje dem atyre." (Ahmedi)

-Qendrimi i Profetit Isait a.s ne toke

Muslimi transmeton nga Abdullai ibn Amri se  Isai a.s. qendron 7 vjet ne toke e pastaj del fryma nga shami dhe merr shpirtin e besimtarve.

Ndersa Ebu Davudi  dhe Ahmedi trasnmetojne: Hz. Isai a.s. do te qendroj ne toke 40 vjet dhe pas ketyre viteve Profeti Isa a.s. do i dorzoje shpirtin Allahut te madheruar dhe myslimanet do ia falin namazin e xhenazes.


Pergatiti 
Gezim Kopani


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com