Monday, February 14, 2011

Jeta e Profetit Muhammed a.s.

Falenderimi i takon vetem Allahut te Madheruar, Ate e falenderojme dhe vetem nga Ai ndihme dhe falje duhet te kerkojme. Paqja dhe Meshire e Allahut qofte mbi krijesen me te dashur Hz. Muhammed a.s., familjen e tij, shoket dhe mbi te gjithe ato qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e fundit.

Ne kuader e ditelindjes se Profetit Muhammed a.s. jam munduar te bej nje permbledhje te shkurter te jetes se profetit Muhammed a.s. me qellimin e perkujtimit te jetes, vepres dhe keshillave te tij.

Kush eshte familja e Profetit Muhammed a.s.?

Profeti Muhammed a.s. eshte nje nder krijesat me te nderuara dhe me te dashura te Allahut.

a).Prejardhja e hz. Muhammed a.s. nga babai

Hz. Muhammed eshte biri i Abdullahit, Abdullahi eshte biri i Abdul Mutalibit,Abdul Mutalibi eshte biri i Hashimit, Hashimi eshte biri i Abdu Menafit, Abdu Menafi eshte biri i Kusajit, Kusaji eshte biri i Kilabit, Kilabi eshte biri i Murres, Murre eshte biri i Ka'abit, Kabi eshte biri i Lu;ejit, Lueji eshte biri i Galibit, Galibi eshte biri i FGihritm Fihri eshte biri i Malikut, Maliku eshte biri i Nadirit, Nadiri eshte biri i Kinanit, Kinani eshte biri i Huzejmit, Huzejmi eshte biri i Mufrikut, Mudriku eshte biri i Iljasit, Iljasi eshte biri i Mudarit, Mudari eshte biri i Nezarit, Nezari eshte biri i Ma'dit, Madi eshte biri i Adnanit. I fundit eshte biri i Profetit Islamil, Ismaili eshte biri i Profetit Ibrahim a.s.

b). Prejardhja e Hz. Muhammed a.s. nga nena

Hz. Muhammed as eshte i biri i Emines, e bija e Uehbiut, Uehbiu eshte biri i Abdul Menafit, Abdu Menafi eshte biri i Zehres, Zeraja eshte biri i Kilabit ( Hakim ibn Urue) qe ishte gjyshi i peste i Profetit Muhammed a.s nga e ema.

Kush eshte fisi i Profetit Muhammed a.s.?

Hz. Muhammed eshte prej fisit Kurejshe. Kurejshit jane te njohur si njerez te mire, te urte edhe te sjelleshem. Kurejshit ishin te paret qe moren ne mbrotje Qaben. Madje tregohet se nje person i quajtur Kusaj ishte personi qe i sherbente meseshumti Qabes. Ai ndertoi edhe shtepin e tij afer Qabes qe te kujdeset edhe me shume per te. Kjo shtepi quhej "Darun Nedu" d.m.th (shtepia e keshillimit).

Kush eshte familja e Profetit Muhammed a.s.?

Familja e Hz. Muhammed a.s. quhej "Familja Hashemije" emer te cilin e ka marr nga gjyshi i tij i dyte qe quhesh Hashim.Hashimi kishte trashiguar disa ofiqe dhe ai me to ju sherbente besimtareve qe benin Haxh. Hashim do te thote "thermues" ky emer ju vendos pasi Hashimi thermonte buken me leng mishi dhe nga bujaria e tij kete ju jipte edhe Haxhive.E per kete ato e quajten "thermuesi". Hashimi ka qene i martuar me Selemen e bijen e Amrit nga fisi Beni Adij.Hashimi ka ndruar jete ne Gaza,ne Palestine. Selemia lindi nje djale ne Medine te cilit i vendosen emrin Shejbe (shejbe d.m.th: thinja, floket e bardha) Shejbe u rrit tek dajet e tij ne Medine. Xhaxhallaret e Shejbes qe ndodheshin ne Mekke nuk dinin asnje gje.Me te mesuar per kete Xhaxhallaret ( Muttalbi )  e moren nga Medineja dhe e sollen ne Mekke. Pas pak kohesh populli ne Mekke menduan se Shejbe ishte skllav i Mutalibit e nga kjo ato e quajten Abdul Muttalib (Skllavi i xhxhait te tij Muttalibit).
Abdulmutalibi ishte nje njeri shume i pashem. Ai ishte nje njeri shume bujar dhe shume i respektuar e nga kjo banoret e quanin "dhenesi i madh". Ai ushqente te varferit dhe hallexhite.E nga kjo ai quhej edhe "ushqyesi i njerezve" Nje rast kur po flinte Abdulmutalibi pa nje enderr ku dikush e udhezonte qe te hapte pusin e Zemzemit. Keshtuqe Abdulmutalibi ka hapur pusin e ujit te njohur Zemzem. Gjithashtu ne kohen e Abdulmutalibit ka ndodhur edhe ngjarja e Elefantit.

Ngjarja e Elefantit

Nje sundues nga Jemeni i quajtur Abraha El Ashrami u nis nga Jemeni me gjashtembedhjete mire ushtare te cilet kishin me vete disa elefate. Abraha u drejtua drejte Mekkes per te shembur Qaben. Kur arrit me Muzdelifese dhe Minase ai urdheroi ushtrine qe te pergatiteshin per te shembur Qaben. Ne kete kohe Abraha filloj te plackise cfare gjente perpara. Nder keto ai plackiti edhe devete e Abdulmutalibit.E nga kjo Abdul Mutalibi doli perpara Abrahase dhe i thote: Dua devete ! Ebraha tha: Une kam ardhur te shkateroi Qaben tuaj te Shejte ndersa ti me lutesh per kthimin e deveve? Abdulmutalibi i thote: Devete me takojne mua. Qabja i takon Allahut dhe Ai do e mbroje ate.Ne mengjesin e senesrmes Abrahaja u pergadit per te sulmuar Qaben mire po ne kete kohe Allahu i Madheruar dergon mbi ta zogj qe vinin tufe tufe e qe ne sqapat e tyre mbanin balte te gurezuar.Sunduesi urdheronte ushtaret qe te versulnin elefante, por elefantet ne vend qe te drejtoheshin nga Qabja ato drejtoheshin per tu larguar. Keshtu Allahu i Madheruar shkateroi ushtrine e Abrahase. Kjo ngjarje ka ndodhur rreth nje apo dy muaj para se te lindte Hz. Muhammed a.s.
Allahu xh.sh thote:
"A nuk e keni pare se cberi Zoti yt me pronaret e elefanit?A nuk ua beri pershtypje atyre te deshtuar?Dhe Allahu kunder tyre leshoi shpende qe vinin tufe tufe! Dhe i gjuanin ata me gure nga balta e gurezuar! Dhe ata i beri si gjeth i grimcuar, i shtypur." (El File: 1-5)

Lindja e Profetit Muhammed a.s.

Hz. Muhammed a.s. ka lindur ne Mekke. Ai lindi ne mengjesin e dites se Hene me me dymbedhjete te rabiul evvel. (20 prill te vitit 571 pas Isase a.s.) Emrin ja vendosi Emineja pasi ajo kishte shikuar nje ender ku dikush e udhezonte per vendosjen e ketij emri.Ka trasmetime te tjera qe thone se emrin ja ka vendosur Abdul Mutalibi.

Kujdestaria e Hz. Muhammed a.s.

Pas dy vitesh nderron jete Abdulmutalbi i cili vidiq ne moshen 80 vjecare. Me pas kujdestarin e mori xhaxhai i tij i quajtur Ebu Talibi. Ebu Talibi nuk ishte i pasur, por me te marr ne kujdestari Hz. Muhammed a.s. Allahu beri qe bereqeti dhe miresia te shtohej ne shtepin e tij.

Hz. Muhammed a.s. ngelet jetim edhe nga nena

Perpara se ti vdiste nena e Hz. Muhammed a.s. ndodhej ne kujdestarine e Halimes. Kur arriti nje mosh mbi shtete vjec hz. Muhammed a.s. me aprovimin e nenes se tij filloj te ruaj dele. Por ne kete kohe ndodh dicka.Kur po ruante me femijet e Halimes delet dikush e merr Hz. Muhammedin a.s. dhe ndodh carja e gjoksit. Ne kete kohe Allahu dergon  melek Xhibraili tek Muhammedi a.s. dhe e morri pas nje kodre ku i cau gjoksin dhe i xjerr jashte nje cop qe ishte cop e djallit. Pastaj ia lau zemren mne nje tas ari me uje zemzemi  dhe me pas e dergoi aty ku ishte. Nderkohe qe cunat e Halimes i japin lajmin asaj se e kan vrare Hz. Muhammedin a,s. dhe ajo menjohere u nis per tek Muhammedi a.s. nderkohe qe hz. Muhammed a.s. ishte ne kembe duke ecur por fytyra i kishte ndryshuar.
Enesi r.a thote: "Une e kam pare shenjat e asaj qepeje ne gjoksin e Hz. Muhammedit a.s."
Pasi ndodhi kjo ngjarje   hz. Muhammed a.s. u ktye ne Mekke ku qendroi me dy vjet bashke me nenen e tij Eminen. Nje dite Emineja e mori Hz. Muhammedin a.s.dhe u nisen per ne Medine. Ne kete udhetim i shoqeronin Abdul Mutalibi dhe Ummu Ejmeni. Qendrojne per disa muaj ne Mekke dhe gjate kthimit per ne Medine vizitojne varrin e Abdullait (babi i Hz. Muhammed) e te tjere por gjate rruges semuret shume Emineja. Gjendja e Emines u perkeqsua dhe ajo vdiq ne vendin e quajtur Ebua vend ne te cilin eshte edhe varrosur.

Martesa e Hz. Muhammedit a.s.

Pas nje kohe hz. Muhammed filloi pune ne karvanet tregetare pasi gjendja e familjes nuk ishte e mire. Karvanet e tregetise kishin pronare nje grua e quajtur Hatixhe. Pas marrjes se hz. Muhammedit a.s. ne pune vihet re se tregetia eshte lulezuar dhe po ecte ne menyre shume te mire. Nderkohe qe filloi te ndigjohen zerat se shkak per kete eshte Hz. Muhammed a.s. . Kjo gje i ra ne vesh edhe Hatixhes te ciles me par i kishte vdekur bashkeshorit. Pasi mori te dhenat mbi Hz. Muhammedin a.s. ajo vendosi qe ti dergonte dike dhe ti transmetohet propozimi per martese. Keshtu ne moshen 25 vjecare Hz. Muhammed u martua me Hatixhen qe ishte ne moshen 40 vjecare ka transmetime qe thuhet se ka qene edhe 28 vjecare.
Me hz. Hatixhen Profeti Muhamme a.s. pati keto femije: Kasimi, Zejnebe, Rukija, Ummu Kulthumi, Fatimja dhe Abdullai. Djamt i kan vdekur te vegjel. Tre vajzat e Profetit Muhammed a.s. kan nderuar jete para tij ndersa Fatimja jetoi gjashte muaj pas vdekjes se Hz. Muhammedit a.s.

Shenjat e Pofetesise se Hz. Muhammed a.s.

Hz. Muhammed a.s. qe ne moshe te vogel eshte takuar me Xhibrailin a.s. e keshtu hz. Muhammed a.s. filloi te shqetesohej kur shikonte njerzit qe benin vepra haram. E nga kjo ai filloj te qendronte ne vetmi. Ai qendronte ne vetmi ne malin Nur ne te cilin ndodhet shpella e quajtur Hira.
Ne moshen 40 vjecare fillojne nisen ti shfaqen shenjat e Profetesise.Ai filloi te shikonte endra te larta e te mira e ashtu sic i shikonte edhe i dilnin ne realitet.
Ne kete kohe kur Profeti qendronte ne vetmi nje gur i jepte atij Selam.

Fillimi i zbritjes se Kur'anit nga Allahu i Madheruar tek Hz. Muhammed a.s.

Kur hz. Muhammed a.s. arriti moshen 41 vjecare pikerisht  ne muajin e shejte te Ramazanit ndodhej ne shpellen Hira ku po i bente adhurim Allahut te Madheruar. Gjate kesaj kohe i vjen papritur meleku Xhebralil a.s.
Transmetohet nga Hz.Aishja r.a. e cila tregon:
"Ne fillim hz. Muhammed a.s. e ka marr zbulesen ne forme endrash te mira ku i vinte nje ndricim. Aishja thote: Nje nate erdhi hz. Muhammed a.s. dhe tha: "Me erdhi meleku Xhebrail dhe me tha: Lexo! iu pergjigja: Une nuk di te lexoj. Xhebraili me shtrengoi aq fort sa mu zu fryma. Pastaj me leshoi dhe me tha: Lexo! Une i thashe: Nuk di te lexoi. Atehere Xhebraili me kapi e me shterngi perseri . Pastaj me leshoi edhe me tha: Lexo! Une i thash nuk di te lexoj. Kete gje e beri tre here e pastaj me tha: "Lexo, me emrin e Zotit tend, i Cili krijoi cdo gje. Krijoi njeriun prej nje pike gjaku te ngjizur. Lexo! se Zoti yt eshte me bujari. Ai e mesoi njeriun te shkruaj me pene. I mesoi njeriut ate qe nuk e dinte."  Pastaj shkoi tek Hatixha e tha: Me mbuloni! Me mbuloni!"
                                                                       (Buhari, Muslim etj)

Thirrja ne Islam

Pasi filloi ti vinin ajetet e Kur'anit nga Allahu i Madheruar, hz. Muhammed a.s. filloi ti vendoste ne zbatim . Ne kete kohe njerzit nuk adhuronin Allahun e Madheruar. Ne kete problemet zgjidheshin vetem me shpate e grate perdoreshin si skllave. Madje kur nje guar linte nje vajze ato e quajnin per turp, keshtuqe vajzat qe lindnin i varroseshin te gjalle. Morali ne kete kohe ishte i rrenuar. Duke shikuar kete hz. Muhammed a.s. filloj thirrjen ne Islam separi ne familjen e tij.Keshtuqe menjehere i besuan disa njerez ku permend
1. E para qe e besoj ishte Hatixhja
2. Ebu Bekr Siddik
3. Ali ibn Ebi Talibi
Kjo ishte koha qe hz. Muhammed a.s. bente thirrje ne islam ne menyre te fshehte.
Pasi kaluan tre vite hz. Muhammedi a.s. filloi te bej thirrje ne fene Islame haptazi. Me fjalet dhe keshillat e Profetit Muhammed a.s. gjeten veten e tyre shume fise. Keshtu ato zun te flasin fjale te urta, te miqesoheshin dhe filluan adhurimin ndaj Allahut te Madheruar. Por kjo gje ju solli atyre rebelimin e jobesimtareve te cilet hartuan nje plan per ndeshkimin e ndjekesve te Hz. Muhamme a.s.

Ndeshkimi ndaj Myslimaneve, ndjekesve te hz. Muhammed a.s.

Jobesimtaret duke shikuar se me fjale dhe kercenime gojore nuk po korrnin sukses ato vendose qe te ndeshkonin te gjithe ato qe ju besojne fjaleve te hz. Muhammed a.s. keshtu filluan ndeshkimet ndaj myslimaneve.
Nder ndeshkimet me te renda jane keto:
1. Ndeshkimi i Bilal ibn Ribahi r.a.
   Bilali ishte skllav tek Umeja. Nje dite Umeja veren se Bilali kishte zene besim ne hz. Muhammed a.s. dhe per kete vendosi ndeshkimin e Bilalit. 
   Ndeshkimi i pare
   Umeja mori nje litar ia lidhi perqafe Bilalit dhe e dergoi tek femijet e saj qe te luanin me te. Ne kete kohe Bilali thoshte: "Allahu eshte nje" "Allahu eshte nje"
   Ndeshkimi i dyte:
   Kur dielli kaloi ne kupen e qiellit e mori Bilalin  dhe e shtrine me shpine  pertoke nderkohe qe guret dhe rera ishin pervelues. Umeja i thoshte: "Ky ndeshkim do jete per ju derisa te vdesesh nese nuk e mohon Hz. Muhammedin dhe besimin e tij." Kjo vazhdoj per disa dite. Nje dite kur po ndeshkohesh Bilali kalon atypari Ebu Beker dhe kur shikoj vuatjet e Bilalit vendosi qe ta blej ate nga Umeja. Keshtu Bilali shpetoi nga ai ndeshkim.
2.  Ndeshkimi i Habbab ibn Ereti
     Habbabi ishte zene rob gjate nje lufte dhe me vone e blen si skallv nje grua e quajtur Ummu Enmari. Hababi ishte farketar. Ai ndigjoi per fjalet qe thoshte hz.Muhammedi a.s. dhe vendosi qe ti besoj atij. Mirepo kjo gje i ra ne sy edhe Ummu Enmari e cila vendosi qe ta ndeshkonte.
    Ndeshkimi qe i vendosi Ummu Enmari ishte shume i ashper. E mori Ummu Enmari Habbabin dhe e lidh me pas me nje hekur te skuqur mire ia vendoste ne shpine Habbabit. Madje kishte raste qe e vendosnin edhe mbi prush vetem se ai te mohonte hz. Muhammedin a.s. Por kjo gje nuk ndodhi.
Keto ndeshkime permenden hollesisht ne jeten e myslimaneve te pare, te cilet i kalon numeri 18. Hidherimi i jomyslimaneve u shtua edhe me shume kur vun re se ndjekesit e hz. Muhammed a.s. po shtoheshin keshtu ato vendosen krijimin e nje atentati ndaj tij.
Ato i bejne magji duke e hedhuar ate ne nje pus. Me pas gjate nje trueze hz. Muhammed a.s. e gostisin me nje dele te helmuar.Por te gjithe keto e shume atentate te tjera shkuan bosh.
Pas shpetimit te profetit Muhammed a.s. nga atentatet jomyslimanet vendosen ndeshkime ne tersi per te gjithe ato qe besojne Muhammedin a.s. keshtu qe u zhvillua edhe emigrimi i pare.Ne kete Hixhret moren pjese 12  burra dhe 4 gra. Pas Hixhretit te pare disa Kurejshe dolen ne qytetin e Mekkes dhe shikuan hz. Muhammedin a.s ne Qabe dhe ju afruan atij.Ne kete kohe Hz.Muhammed a.s i kishte zbritur surja En Nexhm.

Kurejshet rane ne sexhde bashke me Hz. Muhammedin a.s.

Transmetohet prej Iben Mesudit se ka thene: "Ishte hz. Muhammed a.s. ne Qabe ku erdhen Kurejshet e Hz. Muhammed a.s. filloj te kendoj ajtetin : "Pra, beni sexhde per Allahun dhe adhurojeni Ate!" Pasi e lexoi kete ajet hz. Muhammed a.s. ra ne sexhde e bashke me te edhe Kurejshet. Kjo erdhi natyrshme pasi ato nuk kishin ndigjuar fjale kaq te arta dhe kaq prekese e nga kjo rane ne sexhede..." (Buhari)
Kur e moren vesht emigrantet e pare qe u larguan per ne Habesh qe Kurejshet kishin rene ne sexhde bashke me hz.Muhammedin a.s. u rikthyen edhe nje here ne Mekke. Por ndodh rizemerimi i Kurejsheve.
Kurejshet u penduan per sexhden e tyre e keshtu ato vendosen qe te benin tortuara ndaj myslimaneve. Hz. Muhammed a.s. udheroi ndjekesit qe te udhetonin peresi per ne Habeshe.Kesaj radhe numeri i emigranteve te dyte ishte me i madh.
Me pas ato vendosen nje bllokade ndaj te gjithe atyre qe ndjekin hz. Muhammedin a.s. por pas nje kohe e hoqen bllokaden. Pas heqjes se bllokades hz. Muhammed a.s. perjeton nje vit hidherimi.

Viti i Hidherimit

Pasi mbushi 80 vjec Ebu Talibi semuret rende.  Gjate kesaj kohe qe ishte i semure i kerkonin Ebu Talibit qe te derzonte hz.Muhammedin a.s. por ai nuk e beri kete gje.Nje here nje grup shkuan tek Ebu Talibi dhe i than: O Ebu Talib, thuaj Muhammedit qe te mosh ofendoj zotat tane ose perndryshe do marrin ndeshkim. Ebu Talibi therreth hz.Muhammedin a.s. dhe i tregon, por hz. Muhammed a.s i thote: "O xhaxhai im! Une i ftoj vetem ne nje fale e cila eshte: "Nuk ka Zot tjeter pervec Allahut." Ithtaret i thane: O Muhammed !Ti nje fjale te vetem kerkon?Hz. Muhammed a.s. i thote: Po! Ata thane: "Per xhaxhain tend ne edhe dhjete fjale do ti pranojme, por cila eshte kjo fjale? Hz. Muhammed a.s. tha: Te besoni se nuk ka Zot tjeter pervec Allahut.Itharet te merzitur u ngriten ne kembe dhe thane: " A mendon o Muhammed ti besh Zotat nje Zot te vetem?Vertet kjo eshte e cuditshme." (Sad; 05)

Vazhdon....
___________
Pergatiti: Gezim Kopani
Puke me; 14.02.2011

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Kontakt

Kontakt: e-mail: gezimi_01@hotmail.com

Contact Form

Name

Email *

Message *

Translate