Thursday, January 27, 2011

Shenjat e Kijametit pj. 2

Kur eshte pyetur Profeti  Muhammed a.s. se kur do ndodh kijameti? Ka thene  se nuk e di se kur do te ndodh Kijameti. Megjithate kemi nje trasmetim nga Dahak ibn Zemel el-Xhuheni qe ka thene:
"Pash nje ender dhe ia tregova Muhammedit a.s. ku i thash: O i Derguari i Allahut!Une te kam pa ne ender ku qendroje ne mimber e cila kishte shtat shkalle, ku ju ishit ne shkallen me te larte. Muhammedi a.s. mu pergjigj: " Mimberi me shtat shkalle bashke me mua eshte dynjaja me jetegjatesine e saj.Shtatemije vjet, e une jam ne mijevjecarin e fundit te saj."
                      ( Hadith "Meukuf": Taberani ne librin: Tubuesi i madh, Bejhakiu etj)

Sa afer eshte Kijameti?

Allahu i Madheruar thote:
"Njerezve u eshte afruar Koha e Llogarise se tyre, e ata te hutuar ne pakujdesi nuk perfatiten fare per te."
                                                                                     ( El-Enbija :01)

Profeti Muhammed a.s. thote:

"Koha e juaj (si popull) me kohen e popujve te meparshem eshte sa eshte koha midis namazit te Ikindise dhe perendimit te diellit." ( Buhari)
Te nderuar besimtare!Xhumane e kaluar permendem hadithin qe tregon per shenjat e kijameti ne te cilen prekem tre, Era, Shenja te vogla dhe shenja te medha.

Kush jane shenjat e vogla te Kijametit?

Shenjat e vogla te Kijametit kane filluar qe ne kohen e profetit Muhammed a.s. per te vijuar me pas me sabahet (shoket e profetit a.s.) Keshtu nder shenjat e vogla te Kijametit jane:

1. Ardhja e Profetit Muhammed a.s.

Profeti Muhammed a.s. thote; "Une dhe Kijameti jemi larg sa keto dy  gishta(Buhari)

2. Vdekja e Profetit Muhammed a.s. 

Profeti Muhammedi a.s. ne    prag te  vdekjes  ka thene:
 "Numeroni gjashte perpara Kijametit. Nder keto ai ka permendur vdekjen e tij."

3. Semundjet epidemike

    Gjate kohes se sundimit te Omerit r.a. eshte perjetuar semundje epidemike, pikerisht ne nje pjese te Palestines e quajtur Amus.
    Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Do ndodhin dy vdekje ( te medha) e kjo vdekje do ju marr ju ashtu sic i merr semundja e Kuasit delet" (Buhari)
Sqarim: "Kuasi eshte semundje e bagetive qe i prek ne hunde e pastaj ngordhin menjehere"

4. Clirimi i Xhamise Aksa

    Xhamia Aksa u cliruar nen udheheqjen e Omer iben Hatabit , ai e pastroi vendin dhe i beri mermetime xhamise.

5. Shtimi i pasurise ku nuk do pranojne lemoshen

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Nuk ka per te ndodhur Kijameti derisa te shtohet pasuri e juaj dhe do te perhapet aq shume saqe ai qe ka pasuri ka per te ra ne hall se kush do tia marr ate sadakane. Njerzit do ti thone: Nuk kam nevoje per te."
                                                                                ( Muslimi )

6. Shfaqja e Fitnes

    Me fitne (pergjarja) kuptojme nje sprove , provim. Fitnet jane shenja te cilat do te ekzistoje deri ne ndodhin e Kijametit.
 Profeti Muhammed a.s thote:
   "Para ndodhise se Kijametit do tu shfaqen sprova (fitne) sikur te ishte nje cop ne erresiren e nates.E nga e cila njeriu ulet besimtare dhe zgjohet jobesimtare, e ulet jobesimtare dhe zgjohet besimtare. Ai qe nuk behet pjese e ketyre fitneve do te jete me i miri."
Gjithashtu kemi edhe disa shenja te tjera si:

7. Fitnet qe do shfaqen nga lindja 

Muhammedi a.s thote: "Koka e mohimit del kendej, kendej, kendej nga lind biri i shejtanit (lindja)". (Muslimi)

8. Vrasja e Othman ibn Afanit ne shtepin e tij.

Othmani  luftonte haptazi fitnet, e nje rast Muhammedi a.s. thote: "Lejoje ate dhe pergezoje me Xhennet bashke me nje fatkeqsi qe do ti bjere"
                                                                                                   (Buhari)
Ky hadith ka ndodhur kur Othmani shkon per te takuar Muhammedin a.s.

9. Lufta e Devese

Kjo lufte njihet si lufta mes Aliut r.a dhe Aishes r.a Muhammedi a.s thote: "Nje gje ka per te ndodhur midis teje dhe Aishes. Ali i thote:  Mua do me ndodh kjo? Muhammedi a.s i thote: Po!Me pas Aliu i thote: Do jem i humbiri? Muhammedi a.s i thote: Jo, por kur te ndodh kjo "ndodhia mes jush" ktheje ate ne vendin e saj te sigurte." (Ahmedi)

10. Lufta e Safanit.

 Shfaqja e Havarixheve, ky grup u ngrit kunder Hz. Aliut. Muhammedi a.s. thote: "Do dalin nje grup kur myslimanet do jene te ndare ne dy grupe. Grupi qe do tju mesojne per te mos e vlersuar namazin sic bejne vete.E lexojne Kur'anin por ai nuk ju kalon as gropen e fytit.Ata dalin prej fese sic del shigjeta kur leshohet." (Buhari)

11. Lufta e Harres

Kjo lufte ka ndodhur per shkak se banoret e Medines nuk pranonin si udheheqes Muavijen. Jezid Ibn Muavija dergoi nje ushtri ne Medine dhe vrau shtateqind sahabe si dhe disa mije te tjere.

12. Shenje tjeter eshte ajo qe thonin: "Kur'ani eshte i kirjuar" 

Kjo ka ndodhur ne kohen e Abasideve kjo fjale doli fillimisht nga Mutezilitet dhe me pas e mbrojti edhe Memuni. Muhammedi a.s ka thene: Ithtaret e dy librave te pare jane ndare ne 72 grupe. Populli im do te ndahet ne 73 grupe.Qe te 72 grupet do te shkojne ne zjarr me perjashtim 1 grup i cili do shkoj ne xhennet. Ky grup eshte ai i cili eshte ai qe kapet pas Kur'anit dhe sunnetit keshtuqe jane Xhemat (bashkim)."
                                                                     (Ebu Davudi,Ahmedi etj)

13. Rendi dhe Siguria

Muhammedi a.s. ka thene: "... ke per te pare gruan te udhetoje e vetme nga Elhajran deri ne Qabe per te bere tavaf." (Ahmedi)

14. Imitimi i popujve te meparshem

Muhammedi a.s ka thene: "Ska per te ndodh kijameti derisa njerzit te imitojne popujt e meparshem. I thane: Mos e keni fjalen pere Perset dhe Romaket? Ai tha: E kush mund te jete tjeter!"
                                                                      (Buhari)

15. Pretendueset  duke u veteshpallur Profet

Profeti Muhammed thote: "Nuk do te ndodh Kijameti derisa te dalin 30 pretendues si te derguar, por Une jam vula e fundit i Derguarve te Allahut te Madheruar." (Buhari,Ebu Davudi) Keto pretendues si Profet u shfaqen ne Jemen ai i cili u quajt Anesiu me pas, Museljme mashtruesi, Sexhah etj.

16. Zjarri i Hixhazit

Ky eshte zjarri i shfaqur lindje te Medines. Muhammedi a.s thote: "Ska per te ndodhur Kijameti pa u shfaqur nje zjarr i madh ne token e Hixhazit, ai do te ndriqoj aq saqe do ti shikoni qafat e deveve tuaja." (Buhari, Muslim)

Vazhdon.....


Pergatiti
Gezim Kopani


Lexoni pjesen e trete duke klikuar ketu: Shenjat e Kijametit Pj. 3

Tuesday, January 25, 2011

Lista e Imameve ne zonen e Pukes gjate vitit 1923


Sipas arkivit shteterore qendron se ne vitin 1923 ne zonen e Pukes ka pasur rreth 16 imame te shperndare sipas ndarjes te Myftinise se rrethit Puke. Ne kete vit Myftinia e rrethit Puke kishte si zone qe mbulonte edhe keto vende: Petkaj,Dugagjin, Megjull, Spaç, Piste, Kalimash,Shikaj, Molle. Te gjitha keto tani jane pjese e Myftinise se Kukesit.


Ja lista e Imameve ne zonen e Pukes


1. Beqir        Hoxha Imam ne Xhamine Koder Hani Puke
2. Ahmet       Hoxha Imam ne Xhamine e Qerretit
3. Sadik        Hoxha  Imam ne Xhamin e Kabashit.
4. Asllan       Hoxha  Imam ne Xhamine e Rrapes.
5. Mehmet    Hoxha Imam ne Xhamine e Micoj.
6. Zenel        Hoxha Imam ne Xhamine e Kryeziut.
7. Beqir        Hoxha  Imam ne Xhamine e Trunit.
8. Rexhep        Hoxha  Imam ne Xhamine e Dugagjinit.
9. Abdullah      Hoxha Imam ne Xhamine e Shikajve.
10. Ramazan   Hoxha Imam ne Xhamine e Petkaj.
11. Sahit          Hoxha Imam ne Xhamine  e Lejthiz.
12. Zenel         Hoxha Imam ne Xhamine e Xathit.
13. Musa         Hoxha Imam ne Xhamine e Megjull.
14. Ismajl         Hoxha Imam ne Xhamine e Pistes.
15. Hysejn       Hoxha Imam ne Xhamine e Spaçit.
16. Ismajl         Hoxha Imam ne Xhamine e Kalimashit.
17. Xhudin       Hoxha Imam ne Xhamine e Fshatit Molle.

Thursday, January 20, 2011

Shenjat e Kijametit pj. 1

Nje nder shpjegimet me te vjecanta te Pejgamberit a.s. eshte ajo qe flet mbi shenjat e
Kijametit. Kjo pasi shenjat qe permenden ne ajetet e Kur'anit por edhe nga Profeti Muhammed a.s. eshte se Allahu i Madheruar njofton besimtaret e tij, qe te ruhen dhe te marrin masa. Masa qe duhet marr eshte forcimi i besimit tek Allahut xh.sh.

Allahu i Madheruar thote ne Kur'an:
"....dijeni se pajisja me e mire eshte devotshmeria..." (Bekare: 197)

Pra devotshmeria eshte celesi i suksesit ne perballimin e situates. Devotshmeria ndaj Allahut xh.sh. eshte çelsi i suksesit dhe fitimi te dashurise nga Allahut te Madheruar. Ai qe fiton dashurin e Allahut, Allahu  do e ruaj dhe mbroj.
Njerezit duke besuar ne Diten e Fundit pranojne fuqine e Allahut te Madheruar, e kush pranon fuqin e Allahut sunduesit dhe Krijuesit te gjithckaje do fitoje dashurine e Allahut te Madheruar.
Besimi ne Diten e Fundit eshte dicka e fshehte te cilen mendia nuk mund ta imagjinoj, por besimtari mysliman, i nenshtruar Allahut te Madheruar beson ne ato pasi Allahu xh.sh i ka bere te qarta ne Kur'an.

Dita e fundit ka nje rendesi te vecate aq sa Allahu i Madheruar ne Kur'an ka vendosur nje sure me emrin "Kijame"pra Kijameti. Pervec kesaj, Allahu i Madheruar Diten e Fundit si dhe shenjat e Kijametit i ka permedur dhe ne suret e tjera te Kur'anit si: Bekare, Ali Imran, Kehf, En-Am, Et-Tegabun etj.
Njeriu duhet te largohet nga e liga, pasi kur te ndodh e keqja nuk duhet fajsuar kush tjeter por vetvetja jone. Cfare familje, sistemi kemi ngritur apo ne cfar lloj jete jemi duke ecur dhe se a eshte Allahu i kenaqur me ne? Ata qe nuk besojne ne Allahun ndjekin rrugen e lig, rruge e devijuar, rrugen e shejtanit. Te tillet benje pyetje si: Kush erdh nga ajo bote pasi vdiqen? Kjo eshte gabim, atehere ai qe ben kete pyetje ti themi; Kush ka jetuar perjetesisht ne kete bote pavarsisht pushtetit, apo pasurise qe ka pas? 
Allahu xh.sh. thote:
"....Njeriu deshiron te gaboje sa te jete gjalle dhe pastaj pyet: "Kur do te jete Dita e Kijametit?"...."
                                                                                      (Kijame:5-6)
"Mohuesit mendojne se nuk do te ringjallen. Thuju: Po! Per Zotin tim, me siguri qe do te ringjelleni e pastaj do te njoftoheni per ate qe keni bere!..."
                                                                                      (Et-Tegabun:07)
Cdo kush qe ka dyshime per Kijametin eshte ne nje humbje te sigurte. Ky dyshim nuk eshte i rastesishem dhe vjen tek ato te cilet nuk falen, nuk agjerojne, nuk besojne ne Kur'anin. Per kete Allahu i Madheruar thote:
"Ai i ringjalle te vdekurit, se Allahu eshte i Fuqishem per cdo gje dhe se Ora (Kijameti) do te vije, gje per te cilen ska dyshim dhe se Allahu do t'i ringjalle ata qe jene ne varre."
                                                          (Per me shum shiko: Ja Sin: 78-79)
Ajeti i mesiperm siguron mohuesit e Kijametit se , me siguri qe Kijameti do te vije, dhe se ringjallja eshte e sigurte. Madje Allahu i Madheruar permend varrin, ne te cilin te gjithe do te shkojme.

Emrat e dites te Kijametit

Allahu i Madheruar i ka dhene disa emra dites se Kijametit.Edhe kjo eshte nje fshetesi e Allahut se cila eshte urtesia e emrave te shumte qe ka dita e Kijametit.
Allahu i Madheruar nepermjet Kur'anit na ka mesuar keto emra te dites se Kijametit:

1.Dita e Ringjalljes  ( Shiko suren: Rrum:56)
2.Dita e Gjykimit     (Shiko suren: Fatiha: 3)
3.Dita e Ores             (Shiko suren: Gafir: 59)
4.Dita e Pikellimit       (Shiko suren:Merjem:39)
5.Banesa e fundit       (Shiko suren:Ankebute:64)
6.Dita ne te cilen njerzit therrasin njeri - tjetrin (Shiko suren:Gafir:32)
7.Dita e Ndarjes            (Shiko suren:Safat:21)
8.Banesa e Perhershme (Shiko suren: Gafir: 39)
9.Dita e Llogarise          (Shiko suren:Sad:53)
10.Dita e Mbledhjes      (Shiko suren:Shura:07)
11.Dita e Amshimit        (Shiko suren: Kaf:34)
12.Dita e Kercenimit      (Shiko suren:Kaf:20)
13.Dita e Daljes             (Shiko suren:Kaf:42)
14.Dita e Ngjarjes         (Shiko suren:Uakia:01)
15.E verteta e pashmangshme (Shiko suren:Hakkak:1-2 etj)
16.Gjema e Madhe         (Shiko suren: Naziat: 34)
17.Dita e Aferme            (Shiko suren: Nexhm:57)
18.Dita e Ushtimes          (Shiko suren: Abese: 33)
19.Dita e Gjemimit          (Shiko suren: Karri'a 1-2 etj)

Profeti Muhammed a.s. na ka lajmeruar per gjerat qe do te ndodhin ne te ardhmen.

Transmetohet  nga Sahabet se Muhammedi a.s. ka thene:

"Nje dite, Muhammedi a.s. mbajti nje hytbe ku nuk la gje pa permendur deri ne Diten e Kijametit.Ate (hytben) e mbajti mend kush e mbajti dhe e harroi kush e harroi."
Hudhejfe thote: " Muhammedi a.s. nme ka njoftuar per cdo gje qe do te ndodhin deri ne Diten e Kijametit.Edhe per te gjitha i kam bere pyetje Profetit Muhammed a.s. pervec se nje pyetje e cila eshte: "Cfare ka per t'i nxjerr banoret e Medines prej saj?"
Pas hytebes, Muhammedi a.s. zbriti dhe fali namazin e Drekes, dhe pasi fali namazin u ngjit perseri ne hytbe dhe ka mbajtur hytbe derisa hyri koha e namazit te ikindise. Pastaj zbriti dhe fali namazin e Ikinides, pas namazit ai u ngjit perseri ne Hytbe dhe foli derisa hyri koha e namazit te Akshamit."
                                                              (Trans: Buhari "Kaderi-11/494",Muslimi)

Trasmetohet prej Hudhejfe ibn Jemani qe thote:
"Profeti Muhammed a.s. po predikonte nje here tjeter per Kijametin, dhe une ndodhesha aty, por kete here une po numeroja shenjat e Kijametit, ku permend: "Prej shenjave te Kijametit qe dallohen jane tre sprova.
1.Sprova e eres 2.Sprova te vogla 3. Sprova te medha." ( Muslimi)

Ka ndonje qe di se kur do te ndodhe Kijameti?

Sic mund te keni ndigjuar eshte prodhuar nje film qe si titull ka  " 2012 fundi i botes".  Disa e bejn kete pyetje per shkak te filmave, e disa per shkak te ndodhive te ndryshme , por ndodhin se kur do behet Kijametit askusht tjeter perpos Allahut xh.sh. nuk e di. 

Allahu i Madheruar thote:
"Te pyesin o Muhammed rreth (Ores) Kijametit. Thuaju: Ate e di vetem Zoti im." (Araf:187)
Nese i shikojme me kujdes idete e hartuesve te filmave dhe menyren se si do jete fundi i botes, me plot gojen themi se ato keto ide apo hartime filmas i kane marr nga libri yne i Shejte Kur'ani i Madheruar.
Allahu i Madheruar thote:
"Dita e Kijametit do jete e rende per qiejt dhe token. Ajo do te vije totalisht papritmas."
                                                                                                (Araf:187)

Edhe Profeti Muhammed a.s. nuk e ka ditur kohen kur do te ndodh Kijameti edhe pse eshte i vetmi Pejgamber qe ka treguar per shenjat e Kijametit.
Nje rast e kan pyetur Muhammedin a.s se Kur do jete Kijameti? Ai ka thene: "I pyeturi nuk di me shumse se pyetesi."
                                                                                 ( Imam Buhari)
Te njejten gje kemi edhe ne Kur'an ku Allahu i Madheruar thote:
"Te pyesin ty, a thua se ti e di .."
                                                       (Araf: 187)

Edhe Pejgamberet e tjere nuk e kane dhe nuk e dine ndodhin e Kijametit.Kur Hz. Muhammed a.s beri udhetimin e ti naten e Israste transmetohet nga Imam Ahmedi se Hz. Muhammed ka thene:

"Gjate udhetimit ne naten e Israse takova Profetin Ibrahimin a.s., Musane a.s., dhe Isa a.s.. Ato po bisedonin me njeri - tjetrin rreth Kijametit. E ne fillim ia drejtuan si pyetje Profetit Ibrahimit a.s. e ai tha: Une nuk kam njohuri rreth kijametit.Pastaj ju drejtuan Profetit Musase a.s. i cili tha: Edhe une nuk kam dituri rreth Kijametit. Pastaj ju drejtuan Profetit Isa a.s. i cili tha: "Ndodhin e Kijametit nuk e di askush pervec Allahut te Madheruar. Zoti im me ka premtuar se para Kijametit do te dal "Dexhali" e kur te dal ky, une do te kem ne dore dy shkopinj. Dexhali sapo te me shohe ka per tu shkrire ashtu sic shkrihet plubi, e Allahu pas kesaj do e shkaterroj."
                                                                              (Imam Ahmedi)

Vazhdon....

Pergatiti 
Gezim Kopani
Dt.21.01.2011


Lexoni pjesen e dyte duke klikuar ketu: Shenjat e Kijametit pj. 2
Lexoni pjesen e trete duke klikuar ketu: Shenjat e Kijametit Pj. 3

Tuesday, January 18, 2011

Rendesia e levizjes gjate gjumit

Njerezit qe shpenzojne me shume kohe shtrire ne nje pozicion kane probleme te renda shendetesore.
Ne qoftese trupi nuk ka filluar te leviz, ajo mund te bllokoje venat tuaja duke rezultuar ne pamundesi per te trasferuar ajrin dhe substancat e tjera te nevojshme per gjakun. Kjo eshte e rendesishme edhe per lekuren e nese ndodhe e kunderta lekura fillon te vdese. Keshtu ne trup krijohen enjtje, dhe ejtjet qe ndodhin nen lekure apo indet mund te shkaktojne probleme serioze deri ne vdekje.

Cfare duhet bere?

Gjeja me e domosdoshme dhe e shendetshme per te bere eshte ndyshimi i vazhdueshme i pozicionit te trupit. Ndryshimi i pozicionit te trupit shmanf presionin ne nje pike te caktuar. Pacientet e paluajtshem duhen te kene kujdes te vecante duke i dhene nje asistence ditore duke e levizur te pakten 2 ore ne dite.

Kur u zbuluar rendesia e levizjesh gjate gjumit?

Ne fakt zbulimi mbi rendesine e levizjes gjate gjumit u zbulua vetem ne shekullin 20. Por ne librin e shejte te Allahut kjo gje eshte permendur qe ne kohen e Profetit Muhammed a.s. ku Allahu i Madheruar thote:
"....Ata mendojne se jane te zgjuar por ata ishin fjetur, e Allahu i ka levizur nga njera ane e tjetren.." (Kehf:18)
Ky ajet Kur'anor i referohet djemve te "shpelles" te cilet  kan fletur ne kete shpell panderprerje per 309 vjete.
Ky fakt mjekesore u zbuluar vetem ne shekullin e 20 . Kjo tregon edhe nje here qe fjalet e Kur'ani jane fjale te Allahut te Madheruar dhe se Kur'ani eshte nje liber i mbushur me mjeksi dhe mrekulli Hyjnore.
_________________
Pergaditi: Gezim Kopani
Puke: 17.01.2011

Saturday, January 15, 2011

Lista e Myftive dhe Imameve ne Puke

Ne xhamiat e rrethit Puke qe nga koha e qeverise se leka zogut kane kryer sherbime fetare neper xhamit e rrethit puke keto imame:
 
 
Kleriket e fese islame ne rrethin e pukes
 
Nr
Emer          Mbiemer
           Fuksioni
1
Zenel          Mehaj
Imam-Myfti
2
Beqir          Laçi
Imam
3
Asllan         Hoxha    
Imam
4
Musa          Puka
Muezin
5
Elez             Hoxha
Imam - Myfti
6
Shaban       Rezha
Imam – Muezin
7
Ibrahim      Hoxha
Imam-Myfti
8
Hoxhe        Bisha
Imam
9
Malush       Hoxha
Imam- Muezin
10
Ismail          Aga
Muezi- Imam
11
Myrteza     Hoxha
Muezin
12
Sahit           Hoxha
Imam- Muezin
13
Haxhi          Bajrami
Muezin
14
Jah              Meta
Muezin
15
Selim          Sanoshi
Muezin
16
Sadik          Prishtina
Imam
17
Ibrahim      Tahiri
Muezin
18
Adem          Ademi
Imam –Muezin
19
Haki             Ademi
Muezin
20
Sahit            Islami
Imam
21
Hysen          Hoxha
Imam
22
Arif              Islami
Muezin
23
Qazim         Kopani
Muezin
24
Sulejman    Gania (Asllani)
Muezin per Xhuma
25
Isuf               Arifi
Muezin
26
Sherif           Arifi
Muezin
27
Bajram           Cena
Muezin
28
Murat         Musa
Muezin
29
Qazim         Nushi
Imam
30
Nail              Hoxha
Muezin

     
Friday, January 14, 2011

A duhet referuar relacioneve te Frang Bardhit, ipeshkev i Sapes ?

A duhet referuar  relacioneve te Frang Bardhit, ipeshkev i Sapes ?

Ipeshkvi i Sapes, Frang Bardhi ka qendruar rreth 15-16 dite ne fshatrat e Pukes ne veren e vitit 1637.
Nga relacioni i tij nuk kuptohet per shkaqet e vizites neper fshatrat e Pukes. Mund te kete dy shkaqe. Njeri ka te bej me punen e tij dhe i dyti ndoshta ka te bej me ndryshimet qe po ndidheshin ne rrethin e Pukes perfshir ketu edhe fen.

Cila ka qene detyra e Frang Bardhit ne Puke?

Releacioni behet ne formen e pasqyrimit te gjendjes se fese Katolike dhe jo vetem. Ne shume raste ai myslimanet i quan "turk" Ai shkruan "...ato u kthyen turq pasi nuk kishin prifta...
Sipas relacionit te Frang Bardhit se ai ka mbajtur "Meshe" pergjate udhetimit te tij ne: Koman, Dedaj, Qelez, Kabash  etj. 
Frang Bardhi habitet me sjelljen e myslimaneve te fshatit Kabash te cilet dhane kontributin e tyre per ndertimin e Kishes se Kabashit po ashtu ai flet me vlersime per Agen e Pukes i cili e kishte ftuar ne shtepin e tij. Gjate qendrimit te tij ai tregon se "Aga i Pukes me tregon per ndertimin e Qytezes se re (Koder Hanit) te ndertuar nga nje turk i fuqishem ketu e 90 vite me pare."

A permendet harmonia fetare ne relacionet e Frang Bardhit?
Shumica e infromacionit te Frang Bardhit eshte e ndertuar mbi te dhenat gojore te banoreve ndersa myslimanet i quan  "Turq". Gjithashtu ai cdo here permend se: "jane kthyer ne mysliman pasi iu dhane poste ne sundimin e zones, apo jan kthyer me dhune..." 
Kjo gje permnedet ne relacion ne te cilen thuhet: "Ky i mbrapshti (Magaroli), pasi e ndertoi qytezen, shume te krishtene i bani aso kohe turq disa prej frikes, disa me dhurata e disa per tituj."
Frang Bardhi gjate qendrimit te tij ne fshatin Kabash, kerkoi ndihme per rregullimin e Kishes.Ketu shkarazi ai permend se : myslimanet ndihmuan per ndertimin e Kishes se Kabashit ku thote: "Keshtu te gjithe me premtuen me ndihmue, dhe nje turk qe ma pare ishte i krishtene, bir nje te krishteni fisnik, me dha 30 (diku flitet per 3 aspra) aspra per ti shpenzue ne ndertimin e murit, dhe nje turk tjeter premtoi nje ka, nje turk tjeter nje kal..."
Nese me pare Frang Bardhi thote se: Jan kthye ne "turq" si pasoj e dhunes atehere si ka mundesi qe nje i pasur prej nje shtepie krishtere fisnike i bere "turq" te kete pranuar kthimin ne mysliman per dhurata? A nuk ishin shtepi fisnike? Kohe me pare ai qe quhej shpi e fisnike nenkuptohej per nje shtepi me tradita, shtepi prise dhe e pasur.
Disa shprehje te permendura nga Frang Bardhi 
Nese e lexojme me kujdes relacionin e Frang Bardhit gjejme shprehjet: 
-Njerz te egjer 
-Rebel
-Nje fare
-I mbrapshti 
-I dalun rruge . 

Ne nje vend ai shkruan: "Abati i kesaj kishe asht nje fare Nikolla Stanisa, njeri meshtar i dalun rruge.
Ne nje vend tjeter del se Nikolla ishte larguar nga Puka dhe ishte vendosur ne Zadrim duke len vendin  pa meshtar. Ketu nuk eshte shume e qarte pse Frang Bardhi e quan "i dalun rruge." ngase ka len punen apo ngase eshte bere mysliman. Interesant eshte fjala e F.Bardhit ku thote: "Ne qoftese do te shpetoj i gjall nga telashet qe me shkakton kryepeshkopi qoft ai vet, qofte me anen e zoterinjve turq, do te vij ne Rome per t'i treguar te gjitha dhe per te kerkuar ndihme." 

A eshte i besueshem Frang Bardhi? 

Ne disa raste ai ka te dhena interesante duke pasur parasysh vitin qe behet fjal. Ne disa raste nuk eshte edha aq i besueshem duke pas parasysh mllefin qe ka ndaj myslimanet te cilet i quan turq. Psh ne nje vend ai thote: "... tek shkel turku, nuk mbin bar.."
Shpresoj qe mendimet e mija te mirekuptohen pasi qellimi im eshte: Te ndertojme nje histori gjithperfshirse. Te ndertojme nje histori reale.Historia cdo here ndryshon per dy shkaqe a).Si rezultat i kerkimeve shkencore b) Si rezultat i ngjarjeve te ndodhura cdo vite.
Une shikoj se ne rrethin e Pukes nuk kemi ndonje rifreskim apo pune shkencore mbi historin e rrethin e Pukes.
Ajo mbi te cilen kemi nevoje te gjithe ne, mysliman e jomysliman eshte: ndertimi i nje historie gjitheperfshirse pa ndonje ngjyrim te caktuar apo paragjykues.
Pergatiti: 

Gezim Kopani

_______________
Informacion shtese per Frang Bardhin:

-Emri :Frang
-Mbiemri :Bardhi
-Lindur me :1606 ne Kallmet
-Vdiq me: 1643
-Kembesia :Shqiptare
-Shtetesi: Osman

Thursday, January 13, 2011

Ngritja e profetit Isa a.s. ne qiell pj.2

Ngritja e profetit Isa a.s. ne qiell

-Si ka fole hz. Isa a.s me nenen e tij?

Ilustrim
"Transmetohet se ne momentin e gozhdimin shkon nena e hz.Isait a.s e shoqeruar me nje grua prane trupit te gozhduar duke qate.Ne kete momen me lejen e Allahut zbret tek ajo Hz.Isa a.s dhe i thote: "Pse qan?Pse qani?Ajo u pergjigj: "Per shkakun tend" Hz. Isa a.s. tha: "Mua Allahu me ka ngritur tek Ai dhe nuk me ka goditur  kurrefare  e keqe (nga ajo qe shikoni).Por ne fakt kjo vetem se i eshte dukur atyre.
Pas qetesimit te Hz. Merjemes hz. Isa a.s. i thote: "Me njoftoni nxenesit e mi qe te bashkohen edhe te vine tek ky vend dhe tek ky vend."Pas njoftimit te nxenesve ne vend u paraqiten vetem 11 nxenes.Por i pranishem nuk ishte Juda, ai qe kishte spiunuar per lek hz.Isane a.s. Ne kete moment hz. Isa a.s. i pyeti per te: "Nxenesit thane se ai eshte penduar dhe ka mbytur veten."Hz. Isa. a.s. tha: "Po te ishte penduar me te vertet tek Allahu ai do tia pranonte pendimin."

Gjithashtu kemi edhe nje transmetim tjeter qe thuhet:
"Pas shtat diteve te gozhdimit, Merjemja kerkon nga paria Heberje qe te heqin trupin dhe ta varrosnin ate. Nje gje e tille ndodhi. Nje dite hz,Merjeme sebashku me nenen e Jahjase nisen per te bere vizite varrit dhe kur arrine aty hz. Merjem takohet me Xhibrilin. Xhibrili i thote: "E nderuar Hz.Merjem,ku po shkon?" Hz. Merjem i thote: "Jam nis per te vizituar varrin e birit tim!"Xhibrili i thote: E nderuar hz.Merjem!Hz.Isa nuk ka vedekur, ai nuk eshte ne ate varr.Ne ate varr eshte nje i ri te cilit i eshte dhene pamje e Hz.Isait a.s.dhe i cili eshte gozhduar dhe mbytur ne vend te Hz. Isait a.s. Por nese ti deshiron ta takosh hz.Isain a.s. eja ne kete dite dhe tek ajo dritez do ta takosh Mesihun." ( Ibni Asakiri)
Pasi erdhi dita ne fjale hz.Merjem niset per tek vendi i "dritezes" dhe transmetohet se Hz. Merjeme takon hz.Isane a.s. Transmetohet se Hz. Isa a.s. nxitoi per tek Merjemja u perkul dhe ia puthi koken dhe filloi te lutet per te. Me pas hz. Isa a.s i thote:
" Nene , nuk jam i vrare, por Allahu me ka ngritur tek Ai. Ai, me lejoi te takohem me ty, se vdekja do te te vijse se shpejti prandaj ki durim dhe permende Allahun e Madheruar. Pas pse vjeteve hz.Merjem ndron jete.

-Si u ngrit hz.Isa a.s. ne qiell?

Transmetohet prej Iben Abbasit se ka thene: " Kur hz.Isa a.s. i erdhi momenti per tu ngritur ne qiell Allahu i Madheruar dergon tek ai nje re dhe hz.Isa a.s. u ul ne te. "

Le te lusim Allahun e Madheruar qe te na ruaj nga mashtrimet e Shejtani e Dexhalit.Lusim Allahun  e Madheruar qe te na pranoje lutjet tona.

Pergatiti
Gezim KOPANI


Dt.14.01.2011


Friday, January 7, 2011

Reagim kunder "Projekt ligjit te MASH" i cili ndalon shamiat e motrave myslimane ne shkolle

A duhet te pranojme multi shoqerine?

Kohet e sotme trumbetohet per multi kultura,multi shoqeri dhe globalizem. Me ardhjen e “demokracise” shume vende dhe shoqeri filluan zbatimine saj.Nderkohe qe ne shume vende te tjera jane skeptik per zbatimin e demokracise nga pushteti tek shoqeria.Ky skepticizem nuk eshte i rastesishem pasi, ne nje shoqeri edhe kemi edhe skemi demokraci.Keshtu ne njeren ane shoqeria merr garanci per lirin e fjales se lire,veshjes,stilit,te menduarit edhe besimit, e ne anen tjeter te mohehen keto madje nen petkun e “demokracise” .Madje me kete “demokraci” thuhet qe te pranosh komunitetin homoseksual ne vende publike ndersa ato myslimane me shami jo.
Mora shkas te nis kete reagim me kete hyrje, pasi shoqeria Shqiptare duhet te pyes veten:  a duhet te pranoje multi kulturat shoqerore te vendit tone, apo te kthehemi pas?A duhet te pranojme njeri-tjetrin keshtu sic jemi?
Natyrisht qe pergjigjia do te ishte: “Po!” Atehere si shpjegohet fakti i hartimit te “projektligjit nga MASH” i cili ndalon ne shkollat publike mbatjen e shamiave nga nxenesit edhe mesueset mysliman?Nese ne jetojme ne nje shoreri me multi kulture, a duhet ti pranojme ato apo ti largojme nga vendet dhe postet publike? Nese kemi nje shkolle qe eshte publike, a duhet te pranoj kjo shkolle nje moter myslimane me shami? Nese nuk lejohet nje gje e till, atehere cila eshte  arsyeja qe kjo shkoll quhet publike? Nese shamia e myslimaneve prish pune dhe “shoqeria” ndihet sikur shamia po ia inponon te besuarit ne fene islame, atehere kjo shoqeri a nuk ndihet e kercenuar  nga nje shoqeri “homoseksuale”  ku fare mire mbrenda klases mund te shfaqen akte te papranueshme?Meqe  shoqeria jone,me kulturen dhe harmonine qe zoteron a nuk duhet te pranojne edhe shamiat e motrave muslimane?
Mendoj se po.Kete nuk e them se jam vete mysliman, por e them pasi nga shamia e nje myslimanie nuk shikohet asnje ee keqe.Ashtu sic nuk shikoj asnje te keqe qe nese ne klasen e vajzes time vjen nje shoqe e vajzes ne oren e mesimit e veshur me kostumin Kombetare ne te cilin eshte edhe shamia.Madje ndihem i gezuar dhe i lumtur me kete veprim.
Mos te harojme qe edhe shoqeria myslimane si edhe te tjerat ,kemi pranuar disa kultura te cilat as ne fe, por as ne traditen tone nuk kan qene, dhe  perseri duke rezikuar ndonje here i kemi pranuar ato.
Duke shikuar mardhenjet shoqerore dhe institucionale MASH perpara se te hartonte kete projektligj,duhesh  te ndertonte madhenje  me komunitet fetare e pastaj te behej projektligji.
Duke falendaruar Zoti qe u dha mundesia per te bere debat per projektligjin, kam vene re se disa  analizues apo gazetare nuk bejne interpretim sic duhet ne lidhje me simbolet fetare.Ne fakt kjo gje nuk me duket suprize, pasi kete gje e kam vene re tek disa qe permenda.Te cilet nuk dinin se cili eshte ndryshimi midis “Hixhabit dhe Feregjese”.Prandaj gjej rastin te shpjegoj qe, myslimanet te vetmin simbol qe kane eshte besimi ne Krijuesin e Gjithesise, Allahun!Po te ishte ndryshe islami do orjentonte te gjithe besimtaret e tij per tek nje simbol.Simbol per fene islame,dhe mysliamet eshte edhe fjala “Allah”,fjala “Muhammed”,Kur’ani,Mekkeja,Al-Aksa,minarja,takie,Hixhabi (Shamia),mjekra,tespihet etj, por ne nuk i perdorim si simbol.Ata jane bindje te shpirtit dhe zemres.Prandaj keto jane te njejta per myslimanet, pasi myslimanet nuk besojne ne forme apo paraqitje, por besojne ne zemer e shpirte te orjentuar tek Allahu.
       Nje mysliman i nenshtruar  Krijuesit te gjithesise, nuk i ben askujt dem apo kercenim.Perkundrazi ai meson shoqerin ne rrugen e paster dhe nenshtrimit me devotshmeri ndaj Krijuesit te Gjithesise.E kjo  mud ti sjell dem shoqerise?
Normalisht qe edhe vete feja islame nuk thote qe nje grua te vendos shamine me zor, apo me  inponimin e shoqerise (familjes) .Pasi ne fene islame ne suren Bekare thuhet:
“La ikrahe fid-din, ne islam nuk ka imponim,detyrim”.
Me vjen me te vertet shume keq edhe madje ndihem i ofenduar te lexoj apo te ndigjoj nga disa analist apo gazetare qe thone: “një adoleshente që i fsheh hiret e flokëve të saj është një vajzë jo mendjehapur” apo qe thone: “në rastin më të mirë i nënshtrohet autoritetit të prindërve”.Kjo ne fene islame eshte kadegorisht e ndaluar qe nen pushtetin e prinderit apo te burrit ne menyre te dhundhshme qofte psikologjike qofte edhe inponuese,tia vendose vajzes apo bashkeshortes shamine.Argumenti kemi ajetin e Kur’anit qe permenda me siper. Cfare te mendoj per nje analist qe thote : “jo mendjehapur”? Kush e ka te drejte tju thote myslianeve qe jane “jo mendjehapur” kur islami ka zbuluar shkenca te larta si ne: mjeksi,matematike etj?
Mendoj se duhet te dihet se fjala e pare qe ka sjell Allahu per islamin eshte: “Ikra bismi rabbikel ledhi halek, lexo, meso,studion ne emrin e Allahut,Krijuesit.” (Kur’an,Suria Alak)
Pikerisht per keto keq intepretime mendoj , ndodhin edhe mendime edhe paragjykime te shumta ne drejtim te islamit edhe motrave myslimane.
Perpara se te bejme nje analize apo ligj, dhe nuk kemi infromacionin e duhur le te pyeten personat qe e dine ate, edhe te mos flasin ne ajer,duke pargjykuar nje shoqeri, dhe
duke e lene ate pa arsim.
Shpresoj dhe besoj se Qeveria e Shqiperise edhe shoqeria shqiptare, te reagojne pozitivisht duke ju bashkuar zerit te myslimaneve.
Te pranojne shamiat e myslimaneve si pjese e kultures sone.Si pjese e harmonise tone.Pasi vetem keshtu do ekzistojne marveshja dhe harmonia ne mesin vendin tone.
_________________________________________________________________
Reagim per ceshtjen e shamiave dhe ndalimit te tyre nga projektligji i ri i MASH
Pergaditi:
Myftiu i rrethit Puke
Im.Gezim KOPANI
Puke,07.01.201

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com