Wednesday, December 29, 2010

Kujtime per Imam Zenel Hoxh Mehaj (1853-1945)

Nder shtyllat kryesore te perhapjes se Islamit ne Rrethin e Pukes ne vitet 1940  ka qene edhe imam Zenel Hoxh Mehaj.

Zenel Hoxha ka lindur me 7 korrik te vitit 1853. Njohurit fillestare te fese islame i mori tek Mejtepi i xhamise se Koderhanit ne Puke.
Mes shume femijeve ai ishte me i dalluari pas dijes islame saqe imamet e ushtrise Osmane e merrnin per te bere cdo here muezin.

Sipas disa historjaneve ai ka perfunduar medresene dhe me pas shkollen e larte ne Siri apo Turqi. Sipas nipit te tij Qamil Zyber Laçit imam Zenel Hoxha ka njohur shume mire gjuhen: turke, arabe dhe perse.

Pas kthimit te tij nga Truqia ai u martua me vajzen e Osman Qypit nga fshati Kabash. Nga kjo martes dolen tre femije. Imam Zenel Mehaj ka sherbyer si imam ne disa xhami te rrethit Puke si ne xhamine e Koderhanit, Qerretit, Kabashit, Kryeziut, etj. Ai ka qene edhe mesues i Kur’anit dhe i ilmihalit ne mejtepet e : fshatit Qerret, Kabash, Kryezi.
      Ne vitet 1923 imam Zenel Hoxha ka qene n/Myftiu i Qerkut Shkoder per Rrethin e Pukes. Ne kete vit ai ka pasur nen drejtimin e tij rreth 15 imam nga fshati Qerret e deri ne Dukagjin te Kukesit.
      Ne shejne rrespekti ne vitin 2005 keshilli Bashkiak i qytetit Puke e nderon me titullin "Qytetar Nderi."
     Imam Zenel Hoxh Mehaj ndroj jete me date 2 dhjetor te vitit 1945.

Pergatiti:
Gezim Kopani

Vitin: 2006

V/O:Pershkrim i shkurter

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com