Kontakt

Kontakt: e-mail: gezimi_01@hotmail.com

Friday, April 18, 2014

Xhenneti (parajsa) e Allahut pj.4

Falenderimi i takon Allahut xh.sh, ate e falenderojme dhe vetem nga Ai ndihme dhe falje duhet te kerkojme. Paqja dhe Meshira e Allahut xh.sh qofte mbi hz.Muhammed a.s. dhe te gjithe ata qe pasojne rrugen e tij.


-Do lindin banoret e xhennetit?

Hz.Muhammed a.s. ka thene:
"Nese besimtari do te deshiroje nje femije ne xhennet, mbarsja, lindja dhe mosha e femijes do te jene po ne ate çast, ashtu sic deshiron banori i xhennetit." 

-Kenga dhe muzika ne xhennet

Allahu xh.sh thote: "Dhe diten kur do te ndodhe Kijameti, ate dite ata do te ndahen.E ata qe besuan dhe bene vepra te mira, ata do te jene duke u kenaqur ne xhennet." (Rum,14)

Hz.Muhammed a.s. thote:
"Ne xhennet gjendet nje lume i gjate sa i gjithe xhenneti, ne dy brigjet e te cilit ka virgjeresha qe qendrojne perballe njera tjetres, duke kenduar me disa zera qe i degjojne te gjitha krijesat, te cilat nuk do te gjejne ne xhennet kenaqesi tjeter te ngjashme me te. E pyeten: O Eb Hurejre! Cfare kengesh jane ato? Ai tha: Do jete Insh-Allah, Subhannallah, Elhamdulilah dhe lavderime per Allahun xh.sh"

Hz.Muhammed a.s. thote
"Grate e banoreve te xhenetit do tu kendojne burrave te tyre me zera me te hijshem, te tille qe askush nuk i ka degjuar kurre me pare.

-Banoret e Xhennetit do bejne vizita tek njeri-tjetri

Hz,Muhammed a.s. thote:
Kur banoet e xhennetit te futen ne xhennet, vellezerit do ti marre malli per njeri tjeterin. Shtrati i ketij do te shkoje fer shtratit te atij dhe shtrati i ketij tjetrit do te shkoje afer shtratit te atij tjeterit, derisa te mblidhen bashke. Njeri ti thote shokut te vet: A e di se ku na ka falur Allahu? Ai do i pergjigjet shokut: Ate dite kur ishim ne filan vend dhe i beme Allahut lutje dhe keshtu Ai na fali."

Hz.Muhammed as. thote:

-Banoret e Xhennetit do te vizitojne njeri tjetrin me deve.

Hz. Muhammed a.s. thote:
"Banoret e Xhennetit do te vizitojne njeri tjetrin me kafshe dhe deve. Kjo eshte prej kenaqesive qe do te shijojne banoret e Xhennetit. Ata do te vijne ne xhennet me kuaj qe ndriçojne, ne gojen e tyre  kane mbyllese, dhe nuk nxjerrin jashteqitje, dhe as urine. Ata do ti ngasin derisa te mberrijne aty ku deshiron Allahu. Atje do ti vije dicka si reja ne te cilen ndodhet nje gje qe syri nuk e ka pare dhe as veshi nuk e ka degjuar. Ata do ti thone: Hidh shi mbi ne! Ky shi do te vazhdoje te bjere derisa atyre tu plotesohen deshirat, me mire sesa i kishin deshiruar. Me pas Allahu xh,sh do te dergoje nje ere te pademshme, qe do te perhape dunat e miskut ne te djathte e ne te majte te tyre dhe do te lyeje balluket e kuajve, kyçet dhe kokat e tyre. Nje burre prej tyre ka nje shale kali te mbushur perplot me gjera qe ti ka enda. Misku do te zere ate shale, kalin dhe rrobat. Ai do te ece derisa te mberrijne aty ku deshiron Allahu xh,sh dhe do te hase nje gura, e cila do tu therrase: O rob i Allahut! A ke ndonje gje per ne? Ai do ti thote: Kush je ti? Une jam gruaja dhe dashuria jote, do ti pergjigjet ajo. Burri do thote: Nuk e dija vendin tend. Ajo do te thote: A nuk e di se Allahu ka thene: Askush nuk mund ta dije se cfare kenaqesish jane fshehur per ta (Es Sexhde,7)Burri do thote: Po! Pash Zotin tim! Pas kesaj ai do te qendroj me te per 40 vjeshta, nuk do te kthehet pas dhe as nuk do ti rikthehet ndonje gjeje qe i heq mendjen prej gruas, por do te vazhdoj aty ku ka kenaqesine dhe shperblimin."

Hz. Muhammed a.s. thote:
Ne xhennet ndodhet nje peme nga maja e se ciles dalin veshje dhe prej rrenjes se saj dalin kuaj prej ari, qe shkelqejne dhe kane gojen e mbuluar me perla dhe margaritare..."

-Tregu i Xhennetit

Hz.Muhammed a.s. thote:

"Ne xhennet gjendet nje treg, te cilin do ta vizitojne banoret cdo dite te xhuma. Aty do te fryje era e veriut, e cila pasi te hedhe dheun mbi fytyrat dhe rrobat e tyre, ata do te behen me te hijshem dhe me te bukur. E keshtu ata do te kthehen me te hijshem dhe me te bukur se me pare prane te afermeve, te cilet do tu thone: Pasha Allahun, pasi u larguat nga ne jeni bere me te hijshem dhe me te bukur!"

Ebu Hurejra ne nje rast ka thene: "Lus Allahun qe ta na bashkoje ne tregun e Xhennetit!" Seidi tha: Ka treg ne Xhennet? Ebu Hurejra tha: Me ka treguar hz.Muhammedi a.s. se:
"Kur banoret e xhennetit te zene vendet sipas meritave te puneve tyre, ku do te lejohen per aq sa zgjat dita e xhuma ne dynja. Keshtu ata do te vizitojne Allahun xh.sh i Cili do te zbuloje per ta Arshin e Vet dhe do ti shfaqet atyre ne nje prej kopshteve te Xhennetit, do ti vendose minbera prej drite, prej perle, prej berili, prej margaritari, prej ari dhe minbera prej argjendi. Me pas do te ule banorin me shkalle me te ulet, e atje nuk ka banor te ulet, mbi dunat e miskut dhe kafurit dhe nuk do te mendojne se ata qe jane ulur mbi karrige te jene ulur ne nje vend me te mire se te tyrin. Ebu Hurejra pyet hz.Muhammedin a.s.: A do ta shohim Allahun xh.sh?
Hz.Muhammed a.s. tha: A dyshoni ndopak kur shikoni diellin dhe henen e plote? Ebu Hurejra tha: Jo! Hz.Muhammed a.s. tha: Ashtu nuk do te dyshoni kur te shihni Zotin tuaj. Asnje ne ate tubim nuk do ta lere pa i folur Zoti, duke i thene: O filan, i biri i filanit, a e mban mend diten qe ke bere ashtu e keshtu (duke ju kujtuar disa gjynahe) Banoret do thone: A nuk na ke falur? Allahu xh.sh do thote: Po! Me faljen Time e ke arritur kete shkalle. Ne kete moment do te vije mbi ta nje re, qe do te hedhe si shi nje arome te mire, te cilen nuk e kam nuhatur asgjekundi me pare. Me pas Allahu xh.sh do tu thote: Ngrihuni dhe nisuni drejt nderimit qe kam pergatitur per ju dhe merrni cfare te deshironi! Ata do te mberrijne ne nje treg te rrethuar nga meleke, ne te cilin gjendet gjithcka qe syri nuk e ka pare, qe veshi nuk e ka degjuar dhe qe nuk i ka shkuar as neper zemer ndokujt."

Pergatiti:
Gezim Kopani
Mars 2014

Mbi bardhesin e luleve mbizoteron bardhesia e debores.

Puke 15 prill 2014

Wednesday, April 9, 2014

O njeri !


O Njeri
Nuk e di diten kur do vdesesh,
te pakten dije qe do vdesesh!

Nga hz.Mevlana
Monday, April 7, 2014

Zef Pllumi: S’mundem të flas keq për myslimanizmin

Zef Pllumi ne nje interviste te publikuar ne gazeten Shekulli "Kurrgje me shume se liria " nr.208 , 4 gusht
2007 , fq. 22-23 eshte shprehur:

"Une s'mund te flas keq per myslimanizmin, sepse shoket me te ngushte qe kam pasur ne jete ishin myslimane."Friday, March 21, 2014

Xhenneti (parajsa) e Allahut pj.3

Falenderimi i takon vetem Allahut, Meshiruesit dhe Meshireberesit. Paqja dhe meshira e Allahut qofte mbi profetin Muhammed a.s. familjen e tij, shoket, dhe mbi te gjithe ata qe pasojne rrugen e tij. 

-Banoret do te njohin vendin e tyre ne xhennet

Hz.Muhammed a.s. thote qe banoret e xhennetit do te njohin vendet e tyre sapo te hyne ne te.
" Kur besimtaret te kene mbaruar pune me zjarrin, do te mbahen te bllokuar ne nje qilar midis Xhennetit dhe xhehenemit, ku do te laje ne padrejtesite e bera midis tyre ne dynja, e kur te pastrohen e te kullohen, do ti jepet leje per te hyre ne xhennet. Pasha Ate qe ne doren e Tij ka shpirtin time, njeri prej tyre do te thote: I derguari i Allahut a.s. ka thene: Pasha Ate qe me ka derguar me te vertet, ju qe ne dynja, nuk i njihni me mire gjendjen dhe shtepin tuaja, sesa i njohin banoret e Xhennetit shtepite kur te hyjne ne xhennet."

-Hyrite

Hz.Muhammed a.s. thote: "Pasha ate qe ne doren e Tij ka shpirtin tim, kur ata te dalin prej varreve, do te priten me deve femra me krahe, te ngarkuara dhe me ngarkesa ari, lidheset e shapkave te tyre  do te ndriçojne nga nje drite vezulluese dhe nje hap i tyre eshte aq sa mberrin shikimi. Kur te mberrijne te dera e xhennetit, aty do te gjejne nje doreze prej margaritari te kuq, mbi je pllake ari. Te dera e xhennetit do te gjejne gjithashtu nje peme, nga rrenja e se ciles gufojne dy burime. Kur te pijne prej njerit, ne fytyrat e tyre do te duket shkelqimi i mireqenies, e kur te marrin abdes nga burimi tjeter, floket e tyre nuk do te shpupuriten me kurre. Ata do ti bien dorezes me pllaken e arit dhe kur zhurma e tyre te degjohet, cdo hyri do te kuptoje se ka mberritur  burri i saj. Me pas secila prej tyre do te nxitoje dhe do te dergojne sherbetorin e saj, per ti hapur deren. Sikur Allahu te mos ia kishte bere te njohur Veten e Tij ai do te binte burrit ne sexhe, per shkak te drites dhe hareses qe do te shikonte.

Hz.Muhammed a.s. thote: "Pasha Allahun, mysafiret nuk do te priten ne kembe, por atyre do tu afrohen deve, krijesa te papara ndonjehere. Ato mbajne mbi vete ngarkesa te florinjta, kurse freret do ti kene prej berili. Mysafiret do te levizin mbi to, derisa te arrijne te dera e xhennetit."

-Trupi, dhe mosha e banoreve ne xhennet

Hz.Muhammedi a,s, thote: Banoret e xhenneti do te hyjne ne te pa patur gje me vete, pa qime, te bardhe, me floke perdredhur dhe me sy te lyer, tridhjete e tre vjecare, me gjatesine e trupit te hz.Ademit a.s., pra 60 krahe dhe 70 krah te gjere.

Ne nje hadith tjeter hz.Muhammedi a.s thote: "Banoret e xhennetit do te futen ne xhennet me gjatesine e hz.Ademit a.s, pra 60 krahe, me masen e krahut te mbretit, me bukurin e hz.Jusufit a.s. dhe me moshen e hz.Isait a.s. 33 vjec dhe me gjuhen e hz.Muhammedit a.s. pa asnje gje me vete."

-Dhurata e banoreve ne xhennet

Trans se Abdullah iben Selami kishte shkuar tek hz.Muhammedi a,s i cili ndodhesh duke mbledhur hurma mbi nje mure dhe e pyeti: Une do te pyes per 3 gjera, te cilat nuk i di askush tjeter pervec teje.
1.Cila eshte shenja e pare e Kijametit?
2.Cili eshte ushqimi i pare i banoreve te xhennetit ?
3.Perse femija i ngjan here babait, e here nenes?

hz.Muhammed a.s. i kthen kete pergjigje: "Pergjigjet e ketyre pyetjeve mi ka treguar hz.Xhibrili."
Abduallahi tha: Xhibrili?
Hz.Muhammed tha: Po!
Hz,Muhammed a.s. tha: Ai eshte meleku armik per çifutet dhe permendi ajetin Kur'anor : "Thuaj: Kush eshte armik i Xhibrilit (eshte armik i Allahut)ai Xhibrili, urdherin e Allahut e zbriti Kur'anin ne zemren tende."(Bekare,97) Me pas hz.Muhammed tha:
1.Shenja e pare e Kijametit do te jete nje zjarr i madh, qe do te tuboje njerezit nga lindja drejt perendimit. 2.Ushqimi i pare qe do te hane banoret e xhennetit do te jete skaji i melçise se balenes.
3.Uji i burrit e paraprin ujin e gruas, femija i ngjan burrit dhe nese uji i gruas paraprin ujin e burrit, ai i ngjan gruas.
Me pas Abdullahi tha: Deshmoj se nuk ka Zot tjeter te ardhuruar me te drejte pervec Allahut dhe se ti je i Derguari i Tij."

Hz,Muhammed a.s. thote:
" Ne diten e Gjykimit toka do te jete si nje buke e tere. Allahu xh.sh do tia sjelle rrotull ate banoreve te xhennetit me doren e Tij, ashtu sic vertit ndonjeri prej jush buken kur udheton." Nje burre prej çifuteve erdhi dhe tha: "Allahu te dhente begati o Ebul Kasim. A deshiron te te flas rreth vendbanimeve te banoreve te Xhennetit?Profeti a.s. tha: Toka, do te jete nje buke e vetme dhe e tere, ashtu sic tha i Derguri i Allahut. I derguari i Allahut pa drejt nesh dhe qeshi aq sa iu duken dhemballet. Pastaj hz.Muhammedi a.s. tha: A deshiron te te flas rreth ushqimit te tyre? Po! Profeti Muhammed a.s. tha: Ushqimi i tyre do te jete "demi" dhe "nuni" Cfare jane keto? Hz.Muhammed tha: Nje dem dhe nje balene, te cileve do tu hahet skai i melçise nga 70 mije vete."

-Grada me e larte dhe me ulte ne Xhennet

Hz.Muhammed a.s. thote: "Hz.Musa pyeti Zotin e tij se cili prej banoreve te Xhennetit do te kete graden me te ulet.Allahu xh.sh i tha: Ai do te jete nje burre, i cili do te vije pasi banoret e Xhennetit te kene hyre ne xhennet. Atij do ti thuhet: Futu ne xhennet, ndersa ai do te thote:  O Zoti im! Si te futem, kur njerezit i kane zene vendet e tyre dhe kane marre ate qe i takon?!Atij do ti thuhet: A do te ishe i kenaqur, nese do te te jepet aq sa pasuria e nje mbreti prej atyre te dynjase? Ai do te thote: Do te isha i kenaqur o Zot! Allahu xh.sh do i thote: Do te te jepet kjo qe deshiron, edhe nje here aq edhe nje here sa aq, dhe nje here sa aq. Ne te pesten here ai do te thote: U kenaqa o Zot! Hz.Musa a.s. thote: O Zot, po ai qe gezon graden me te larte? Allahu xh.sh thote: Keta jane ata qe Une desha tua mbjell respektin me doren Time, duke e vulosur persiper, keshtu qe asnje sy nuk mund ta shohe, asnje vesh nuk mund ta degjoje dhe asnje zemer nuk mund ta imagjinoje."

Hz.Muhammed a.s. thote: "Banori me vendin me te ulet ne xhennet eshte ai qe do te shikoje nga nje distance prej njemije vjetesh larg kopshtet, grate, miresite, sherbetoret,ndersa banori me i respektuar tek Allahu eshte ai qe do te shohe fytyren e Tij ne mengjes e mbremje."

-Pemet ne Xhennet

Hz.Muhammed a.s. thote:  "Ne xhennet ndodhet nje peme, nen hijen e se ciles, kalorsi i kalit te mire dhe te shpejte, mund te ece 100 vjet dhe nuk e mbaron dot."

Hz.Muhammed a.s. thote: "Cdo peme ne Xhennet do te kete trungun prej ari."

Hz.Muhammed a.s. thote:
"Kur njeriu te marre nje frut nga xhenneti, nje tjeter frut do te ze vendin e tij menjehere."

Hz.Muhammed a.s. thote:
"Mu shfaq xhenneti perpara meje, me gjithe lulezimin dhe miresite qe ka. Kapa nje vesh rrush qe tjua sillja, por dicka u be pengese mes meje dhe tij. Sikur tjua sillja ate, prej tij do te hante gjithkush qe gjendet mes qiellit  dhe tokes pa asnje kursim."

Hz.Muhammed a.s. thote:
"Nje burre prej banoreve te xhennetit i kerkoi leje Zotit per te mbjell peme ne xhennet. Zoti i tha: A nuk ke aty gjithcka deshiron?Po, por une dua qe te mbjell ! Keshtu, ai hodhi faren dhe sa hap e mbyll syte, ajo u be bime, u rrit, u korr, dhe u mblodh derisa u be sa malet.Atehere Allahu xh.sh do ti thote: Merre tani, o biri i Ademit, se ty nuk te ngop asgje."

-Lumenjte e Xhennetit

Hz.Muhammed a.s. thote:
"Firdeusi eshte pjesa me e ngritur e xhennetit, me i larti dhe mesi i tij. Prej tij rrjedhin lumenjte e Xhennetit"

Hz.Muhammed a.s. thote;
"Kur po ecja neper xhennet, hasa nje lume, qe kishte brigjet e tij si kube prej perle te zbrazet. Pyeta: Cfare eshte ky o Xhibril?Ai tha; Ky eshte Keutheri, qe ta ka dhene Zoti ty.Meleku e goditi me dore dhe balta e tij ishte prej misku te kulluar."

Hz.Muhammedi a.s. thote:
"Ne xhennet ka det uji,mjalti, qumshti dhe dete vere, dhe me pas do te shperthenje lumenjte."

Hz.Muhammedi a.s. tha:
"Allahu ka zbritur 5 lumenj prej xhennetit
1.Sejhuni (ne Indi)
2.Xhejhuni (ndodhet ne Belh te Afganistanit)
3.Tigri (Irak)
4.Eufrati (Irak)
5.Nili (Egjipt)
Keto Allahu i ka zbritur prej nje burimi te vetem nga ato te Xhennetit, prej shkalleve me te ulta te tij, mbi krahun e xhibrilit a.s. qe i mblodhi temalet, i derdhi ne toke dhe solli bashke me to dobi per njerezit ne te gjitha menyrat e jeteses se tyre.
Kur te dalin Jexhuxhet dhe Mexhuxhet do te dergohet Xhibrili qe do te zhduke prej tokes Kur'anin, te gjithe dijen, gurin e zi , Tabutin e hz.Musait duke perfshire edhe 5 lumenjte. Te gjitha keto do te ngrihen lart ne qiell, gje per te cilin Allahu xh.sh thote; Ne kemi mundesi edhe ta humbin ujin" e kur kjo te ndodh, atehere banoret e kesaj toke do te jene te privuar nga miresit e kesaj bote dhe tjetres."

Vijon...

Hytbe e mbajtur nga: Gezim Kopani
07.03.2014


Friday, February 28, 2014

Xhenneti (parajsa) e Allahut pj.2

Falenderimi i takon Allahut te Madheruar. Ate e falenderojme dhe vetem nga Ai ndihme dhe falje duhet te kerkojme. Paqja dhe Meshira e Allahut xh.sh qofte mbi Hz.Muhammedin a.s., familjen e tij, shoket e tij dhe mbi te gjithe ate qe pasojne rrugen e tij. 


Xhenneti i Allahut zbukurohet cdo dite per mysafirin e tij.Per ate lloj mysafiri qe ne kete bote adhuron Allahun xh,sh, largohet nga haramet dhe veprat e liga. Agjeron Ramazanin dhe cdo here perkujton Allahun xh.sh dhe mundohet te ndihmoj njerezit ne rrugen e drejte. Per keto lloj mysafiresh Allahu xh.sh udheron Meleket qe te pergatisin Xhennetin.

Xhenneti Allahu xh.sh ka disa dyer. Allahu xh.sh thote: "E ata qe ishin te devotshem ndaj Allahut te tyre, sillen ne grupe per ne xhennet; kur arrijne aty  dhe dyert e tij te hapen, rojet e tij u thone  atyre: "Selamu alejkum!" Qofshi te shpetuar! Ishit te mire, prandaj hyni ne te. Aty do te jeni pergjithmone.
                                                                                             (El Zumer, 73)
Muhammedi a.s. thote:

"Ne xhennet ka tete dyer. Njera nga keto dyer quhet Rejan, ne te cilen futen agjeruesit.  Kush shpenzon dy gjera per Zotin xh.sh do te thirret nga dyert e Xhennetit duke i thene: "O rob i Allahut! Kjo eshte miresi! Ai do te jete prej atyre qe falen, do te thirren nga dera e Namazit, ai qe bie deshmore (duke mbrojtur Atedheun, fene, familjen, nderin dhe pasurin) do te thirren nga dera e deshmoreve.Ai qe ka agjeruar Ramazanin do thirret nga dera Rejan." (Ebu Hurejra)

Askush nuk duhet te nenvlersoj asnje pune te mir, edhe nese eshte e vogel, pasi ashkush nuk e di se ku fitohet Rahmani i Allahut xh.sh. Nga Enesi r.a. trasnmetohet se: "Kush merr abdes ne menyren me te mire, dhe thote tre here: "Esh-hedu en lailahe il-Allah, vahdehu la sherike leh.Ve esh-hedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu" do ti hapen te tete dyert e Xhennetit, dhe do te hyje nga ajo dere qe deshiron."
                 
Gjersia e dyerve te Xhennetit

Transmetohet nga Ebu Hurejra se ka thene: "Vendosa para hz.Muhammedit a.s. nje ene tas me pershesh i bere me leng mishi. Ai hengri nje pjese. Me pas tha: Une jam zoteria e njerezve Diten e Gjykimit! Shikoi shoket e tij qe nuk po pyesnin dhe tha: A nuk po pyesni si? Shoket i tha: Si ja Muhammed?! Hz.Muhammed a.s. tha: Njerezit do te qendrojne te ngritur para Zotit te boteve. Thirresi do te degjohet dhe shikohet nga te gjithe.Une, do nisem derisa te shkoj tek Arshi dhe te bie ne sexhde per Zotin tim. Zoti i boteve do te me ngreje lart, ne nje pozite ne te cilen nuk ka ngritur askend para meje dhe as pas meje. Do t'i them: O Zoti im! Po populli im?!Allahu xh.sh do thote: Ja Muhammed! ata njerez te popullit tend qe nuk do te japin llogari futi nga dera e djathte, por gjithsesi do te kene te drejte si te gjithe njerezit e tjere qe te futen edhe nga dyert e tjera. Muhammedi a.s. tha: Pasha Ate ne doren e te Cilit ndodhet shpirti im.Me te vertet largesia mes dy aneve te deres se Xhennetit eshte sa largesia mes Mekes dhe Hixhrit (nje fshat ne Medine)." (Muslimi)

Hz.Muhammed a.s. thote:

"Largesia mes dy aneve te dyerve te Xhennetit eshte aq sa te ecesh per shtat vjet." Ndersa ne nje trasmetim tjeter kemi: "Me te vertet largesia mes dy aneve te Xhennetit eshte aq sa te ecesh per dyzet vet."

I pari qe do paraqitet para dyerve te Xhennetit do jete hz.Muhammed a.s. Hz.Muhammed a.s. thote: "Une do jem i pari qe do te kap dorezen e deres se Xhennetit.Do ta marr dorezen e deres se Xhennetit dhe do te trokas ne te, dhe me pas do me jepet leja per tu futur."

Hz.Muhammed a.s. thote:

"Kush thote "La ilahe il Allah el Melikul hakil mubin" 100 here ne dite, do te behet garanci per te kunder varferise, kunder brengosjes ne jeten e varrit,me te do te fitoj pasuri dhe me te do te trokas ne deren e Xhennetit. (Ali r.a.)

Hz.Muhammed a.s. thote

Dyert e Xhennetit jane siper njera-tjetres.Njerezit do ta gjejne veten tek nje peme ne rrenjet e se ciles ka dy burime qe rrjedhin. Kur te pine nga njeri burim, asnje mbeturine apo dicka e demshme nuk do te mbetet ne barkun  e tyre, sepse ato do te pastrohen duke u hedhur tej nga ajo qe qe pine. Me pas do te lahen te burimi tjeter, ku do te shijojne kenaqesine e perjetimeve te nje jete te mire. Pas kesaj floket e tyre nuk do te jene  kurre te pluhurosur, ndersa lekura e tyre nuk do te ndryshoje me asnjehere. Burri do te hyje dhe do te njohe shtepin e tij, ndersa femijet do ta prasin dhe do ta  pergezojne, ashtu sic pergezon familja te dashurin e saj pasi ka ardhur nga nje mungese e gjate. Ai do t'i afrohet gruas se tij dhe do t'i tregoje per mundimet qe kishte hequr, ndersa ajo do te thote: A ke pare ndonje here dicka te tille? Burri do t'i drejtohet deres dhe do te hyje ne shtepin e tij. Kur te mbeshtett ne shtrat, do te shohe shtyllat e shtepise se tij, te cilat jane prej perlash: Do t'i hedhe syte tek e blerta, e kuqja dhe e verdha, dhe me pas do te ngreje koken drejt tavanit te shtepise, i cili, nese nuk do te ishte krijur posacesrisht per te, do t'ia kishte marr shikimin. Pastaj do te thote: Falenderimet i takojne Allahut qe na udhezoi drejt kesaj.Nuk do te kishim qene te udhezuar sikur te mos na kishte udhezuar Allahu."

Çelesi i Xhennetit

Hz.Muhammed a.s ka thene: "Çelesi i xhennetit eshte fjala "La ilahe il Allah, Ska Zot tjeter perveç Allahut"

Ai qe ne kete bote i drejtohet Allahut xh,sh me lutje, dua, namaze, sadaka dhe agjerime, dhe largohet nga haramet, Allahu do i mundesoj te kene fjalen e Shahadetit dhe Bismilahin si deshmi ne diten e Gjykimit.

Hz.Muhammed a.s. thote:

"Askush nuk do te futet ne Xhennet, vetem se me fletehyrjen ku shkruhet "Bismilahir Rahmanir Rahim" Kjo eshte nje shkrese prej Allahut, drejtuar Filanit, te birit te filanit. Aty shkruhet: Futeni ne Xhennetin e larte, vreshtat e te cilit jane te varura."

Shkallet e Xhennetit

Hz.Muhammed a.s. thote: Banoret e xhennetit do te shikojne banoret e dhomes se Xhennetit, ashtu sic shikoni yllin ne horizontin e qiellit. Kur te hyje ne Xhennet ai qe merret me Kur'an, do ti thuhet: Lexo dhe ngjitu lart!Ai do te lexoje dhe do te ngjitet lart, per cdo ajet nje shkalle, derisa te lexoje  gjene e fundit qe di."

Hz.Muhammed a.s thote:

Ne xhennet ka 100 shkalle.Midis dy shkalleve eshte sa largesia mes qiellit dhe tokes. Nese i kerkoni dicka Allahut, kerkoni dicka Allahut, kerkojini Firdeusin, sepse ai eshte mesi i Xhennetit, vendi me i larte i Xhennetit dhe siper tij ndodhet Arshi i Meshiruesit. Prej tij shperthejne lumenjte e xhennetit." (Ebu Hurejres)

Emrat e Xhennetit

1.Xhennet, 2.Daru Selam ( Vend i paqes), 3. Xhenneti Me'ua (xhenneti eshte vendi ku qendron nje zog i gjelber), 4. Darul Huldi (vendi i perjetesise), 5. Darul Mekame (Vend qendrim i perhershem),  6.Adni (eshte emri i nje numri te caktuar xhennetesh), 7.Darul Hajaun (jeta qe ska vdekje), 8. El Firdues 9 Makadu Sidkin (vend i vertet) 10. Kademu Sidkin (pozite e vertet), 11. Xhenatun Naim (xhennet e kenaqesive), 12. El Mekamul Emin (vend qendrim i sigurt)

Vijon..

Hytbe e mbajtur me dt.21.02.2014


Saturday, February 15, 2014

Familja Kopani , vite me pare.

                       Ne foto: Jemin, Have, Qazim, Mine, Fatime, Xhevdet dhe Xhemalie Kopani viti: 1979
                                         Ne foto: Jemin, Mine, Xhevdet dhe Xhemalie Kopani Viti: 1979
                                       Jemin Kopani Fotografi e bere ne Shkoder viti: 1964
                                                       Have dhe Xhevdet Kopani
  Foto e bere ne shkollen e Kabashit, Klasa VII b, viti 1982. Ne foto edhe Xhevdet Kopani
                                              Ne fotografi Jemin,Xhevdet dhe Fiqerete Kopani Viti: 1979
                                               Ne fotografi Jemin Kopani dhe Pare Dunga viti 1979
                                         Qazim Kopani, Muhamet Sula dhe Xhevdet Kopani Iballe